Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
31-03-2020, 18:17
No własnie... jak nowy .... a zrobi mi ktoś podstawową kasetę testową ?  nie ruszałem podkówek zasadniczo, więc poziomy są zachowane, jak pisałem minimalne wyrównania jednego kanału do drugiego.
Móiwił że rolka wytrzymała 2 lata....

Paski w Akaiu są oryginalne, zdjąłem je wymyłem , koła także wymyte.

JaKub92

• 2211 / 6131
  • Ekspert
31-03-2020, 20:37
Przemycie pasków rzeczywiście często pomaga, ale czy masz pewność, że nie są już zbyt luźne po tylu latach? Sprawdź w prosty sposób, np. pasek od capstana: kiedy magnetofon odtwarza (chyba, że silnik od napędu capstana działa w nim od momentu włączenia zasilania), spróbuj zatrzymać koło zamachowe palcem i zwróć uwagę, czy sam silnik dalej kręci, czy też się zatrzyma. Jeśli się zatrzyma, to pasek jednak OK, a jeśli ślizga się na tyle, że silnik nadal może kręcić, to nawet, jeśli jeszcze nie wpływa to na przesuw taśmy, taki pasek będzie wkrótce do wymiany.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
31-03-2020, 20:50
Ja trochę inaczej sprawdzam, podnoszę i opuszczam go wyczuwając napięcie jego na kole, mam w tym wyczucie trochę zawodowe, tak samo wyczuje czy jest elastyczny czy też już gumowaty, czy sztywny, ten jest dobry tak, ale z racji wieku trzeba będzie postarać się o wymianę aby całość była na jakiś czas ... .
Ten drugi cienki wymieniłem na minimalnie mniejszy ot tak dla spokoju
Reszta w nowym temacie.
« Ostatnia zmiana: 31-03-2020, 20:52 wysłana przez Hammer »

royal

• 369 / 2365
  • Zaawansowany użytkownik
01-04-2020, 09:53
A który to był taki niedobry?
I tak się zastanawiam jak to było możliwe...

Mam takiego walkmana który był naprawiany przez kogoś w pocie czoła. Firma znana i szanowana - Thomposonic. ( uhuhu) Mniej zabwne jest że to b.dobre urządzenie które jak gra to zostawia w tyle lepszych. No i on mi kilka razy wciągnął taśme aż się zgniotła. Przyczyna podstawowa - ma autorewers więc nie ma autostopu. Przyczyna wtórna - naprawiający go zastąpił oryginalną sprężynkę w mechaniźmie inną zbyt mocną - i rewers talerzyków się często nie zazębiał  a kabestan ciągnął. Zastapił ją bo mu się podrdzewił mechanizm i się zacinał. Po wymyciu śmieci i wstawieniu dobrej oryginalnej (z identycznego) chodzi jak burza. Tu jest na zdjęciu ale z kieszenią od Intersound  bo dostałem go w stanie bez kieszeni. Zresztą tą kieszeń też remontowałem bo miała złamany zawias i brak sprężynki ale się ja zrobiło :). .

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
01-04-2020, 12:44
a kabestan ciągnął.

Wybacz mi "Royal" wszystko ok, tylko nie pisz proszę "kabestan" ....  :)
Bo odrazu przypomina mi się tłumacz google, który tak właśnie nazywa wałek przesuwu (capstan). I takie nazywanie tej części mechanizmu magnetofonu brzmi po prostu śmiesznie. :)

Ale wracając do wciągniętej taśmy przez Jakubowego "Tadzia". Tam taśma nawet zawinęła się pomiędzy talerzyki z taśmą a obudowę. Więc jaki musiał być moment siły by tak zacisnąć taśmę.
« Ostatnia zmiana: 01-04-2020, 12:47 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 2211 / 6131
  • Ekspert
01-04-2020, 13:05
"Tadek" ma napęd bezpośredni pod każdym z talerzyków i silnik startuje z dużym impetem, ale takie coś zdarzyło się pierwszy raz. Zakładam, że taśma w tej kasecie musiała się trochę odwinąć ze szpulek, czego nie zauważyłem i przy starcie przewijania, jakoś niefartownie "wskoczyła" na resztę taśmy zwiniętej już na szpulce. Ale i tak nie mogę się nadziwić, jakim cudem wyskoczyła na zewnątrz, przy czym nie zerwała się!
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

royal

• 369 / 2365
01-04-2020, 17:37
a kabestan ciągnął.

Wybacz mi "Royal" wszystko ok, tylko nie pisz proszę "kabestan" ....  :)
Bo odrazu przypomina mi się tłumacz google, który tak właśnie nazywa wałek przesuwu (capstan). I takie nazywanie tej części mechanizmu magnetofonu brzmi po prostu śmiesznie. :)

Ale wracając do wciągniętej taśmy przez Jakubowego "Tadzia". Tam taśma nawet zawinęła się pomiędzy talerzyki z taśmą a obudowę. Więc jaki musiał być moment siły by tak zacisnąć taśmę.
Mnie się wciągała przy odtwarzaniu bo wtedy telerzyk się nie kręcił. Gdybym wtedy zamiast wyciągnąć włączył przewijanie z dużym momentem które było sprawne to byłby na pewno katastrofa - np taka jak na zdjęciu.  Może nie nazwałem tego poprawnie -  jak  powinienem? Bo polskie słowo kabestan jest w użyciu i oznacza właśnie takie coś.

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
01-04-2020, 18:18
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kabestan  jak masz statek to tak i tym słowem nic więcej się nie określa.

Czasem się zdarza ze ktoś zapamięta jakieś słowo wpadające w ucho i próbuje dopasować do czegoś, tylko że capstan już ma swoje miejsce w  magnetofonu, a kabestana tam ni ma.
« Ostatnia zmiana: 01-04-2020, 18:25 wysłana przez Hammer »

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
01-04-2020, 18:25
Może nie nazwałem tego poprawnie -  jak  powinienem? Bo polskie słowo kabestan jest w użyciu i oznacza właśnie takie coś.

Jest to niepoprawna nazwa i nie oznacza to tej części o której piszemy. Nie chcę być natrętny, to nie oto chodzi ale trzymajmy się poprawnego nazewnictwa. Odsyłam więc do książek np. "Naprawa Magnetofonów" Urbańskiego i innych. A  tam wyraźnie jest napisane że nazywa się to wałek przesuwu. To by było na tyle co jak się nazywa. :)
Proszę oczywiście nie brać tego za atak, ale jak pisałem nie wymyślajmy nowych nazw i trzymajmy się technicznego nazewnictwa.
Wojtek.

Hammer

• 5612 / 2945
  • Ekspert
01-04-2020, 18:26
a potocznie także oś capstana, chyba dobrze mówię...

royal

• 369 / 2365
01-04-2020, 18:35
Proponuje ustalić tez fachowe nazwy dla "dźwigienek" "wichajstrów" "ramion" "zaczepów"  bo to też nie może być:).

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
01-04-2020, 18:42
Powinno się pisać wałek przesuwu i np. rolka przesuwu. Ale wiemy jak to wychodzi w praktyce, ale już nazywanie wałka przesuwu, "kabestanem" to lekkie przegięcie. Sama nazwa wzięta żywcem z angielskiego "capstan" może być i tak się najczęściej mówi i pisze. Ale tutaj musimy być ostrożni w używaniu samego (osobnego nie dotyczącego audio) angielskiego słowa capstan. Bo pokierują nas na statek :) Takie i inne kwiatki znajdujemy np. w tłumaczu google... i innych nie technicznych pseudo tłumaczach.
« Ostatnia zmiana: 01-04-2020, 18:47 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

royal

• 369 / 2365
01-04-2020, 19:00
Prowokujecie? Cytuję za "Cambridge International Dictionary of English" który zapewne jest bardziej miarodajny od Google które umie podac słowo w polskim i na tym koniec.

"Capstan": Machine with a spinning cylindrical cylinder which is used esp. ships for pulling heavy objects with rope . Capstain is also thin spinning cylinder in a tape recorder  which pulls the tape through the machine when it is pushing against a rubber wheel.

Co w tym śmiesznego? Wydaje się że to amerykanie wymyślili magnetofon a praktyczność tez amerykańska mi  podpowiada żeby użyć krótkiego wprost przetłumaczonego jednego wyrazu z angielskiego zamiast "wałek przesuwu".
« Ostatnia zmiana: 01-04-2020, 19:06 wysłana przez royal »

AUDIOTONE

• 11309 / 6484
  • Moderator Globalny
01-04-2020, 19:15
Napisałem o tym wcześniej że trzeba uważać jakie wyrazy są używane w kontekście zdania i czego mają dotyczyć.
Użycie wyrazu kabestan w odniesieniu do wałka przesuwu jest błędne to tyle to nie okręt.
W "nomenklaturze audio" nazwiesz to "capstan-em" będzie ok.
I w odniesieniu do statków powiedz lub napiszesz "capstan" to nikt nie zrozumie z Polaków oczywiście, ale nazwiesz to kabestanem, wtedy odrazu wiemy że dotyczy to jakiejś rzeczy związanej z statkiem.

Jedno jest pewne u nas w audio używamy "capstan" lub "wałek przesuwu" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
A "kabestanu" używajmy jeśli będziemy na forum dotyczącym statków.
No już prościej się nie da....  :)
Wojtek.

matwiej72

• 259 / 3676
01-04-2020, 19:31
Najlepsze modele to przecież "okręty flagowe"..... więc może mają kabestan ?  :)))