Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6110
  • Ekspert
09-02-2017, 11:43
Radmar,  piękne wspomnienia.
Najczęściej to chyba powstawało logo AC/DC...?
RB 3200 jeśli był kupiony w sklepie RTV przy ul. Magnuszewskiej to ja stałem za Tobą....
Jeśli Ty masz 25 lat to ja ...26

pozdrawiam, życzę zdrowia

Oj no tak. Jakże by inaczej? Oczywiście, że na Magnuszewskiej. :) A to teraz przynajmniej już wiem, kto tak za mną stale chrząkał. :))) A RB 3200 Automatic nadal posiadam mimo jego wieku. I nadal jest sprawny i w sezonie użytkowany na działce. :) No ale w końcu był to sprzęt oznaczony wówczas polskim znakiem jakości. A to coś wówczas znaczyło. :)

A dziękuję, już mi trochę lepiej. Gripex zaczyna działać. :)

Mirek, do tych 25 to w rzeczywistości prawie drugie tyle by trzeba było dodać. A zeszyty (nie wszystkie oczywiście) to tak celowo na pamiątkę zostały dla potomnych. :))) Zresztą czego to w piwnicach nie ma? :) A w kwestii jeszcze muzyki, to mnie też metal za bardzo nigdy nie pociągał, ale czasami miewałem takie zajawki na posłuchanie czegoś innego i dzięki temu bardzo spodobała mi się kapela o nazwie Sonata Arctica. :) Ale to tak jako odskocznia, bo na co dzień by nie wytrzymał. :)

Tomek, po zeszytach to chyba każdy mazał. Nie było chyba zeszytu, na którym nie miałbym logo któregoś z metalowych zespołów. No ale mój kolega był bardzo twórczy. A nie zapomnę tylko, jak mu raz namalowałem na zeszycie logo Modern Talking. :) Ło matko!!! Myślałem, że to moje ostatnie minuty życia są. :)))

Maciek, nie, to jednak nie mówimy o tym samym koledze. Bo mój się ustatkował, zespołu deathmetalowego nie założył i zaczął też później słuchać muzyki nieco spokojniejszej. Magnetofon to urządzenie bardzo skomplikowane a biorąc pod uwagę ilość klawiszy jakie posiada, to muzycy z nas sa naprawdę wysokiej klasy pomimo dość młodego (25 lat) wieku. :)))))
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
09-02-2017, 11:50
biorąc pod uwagę ilość klawiszy jakie posiada,

zona jak spojrzala na NAD-y 
powiedziala ze
glupieje i  degraduje swoje mozliwosci

mam nadzieje ze nie myslala o klawiszach  bo ich tam malo
« Ostatnia zmiana: 09-02-2017, 11:59 wysłana przez nano »

paluch.

• 280 / 2974
  • Zaawansowany użytkownik
09-02-2017, 13:12
A dziękuję, już mi trochę lepiej. Gripex zaczyna działać. :)
Marek okład z młodych piersi pomaga i sok z cytryny, pewnie pomyślałeś o he he  , wracaj szybko do zdrowia.
Tomek

jmaciek

• 389 / 5049
09-02-2017, 14:35
A RB 3200 Automatic nadal posiadam mimo jego wieku. I nadal jest sprawny i w sezonie użytkowany na działce. :)

Też do dziś mam na chodzie RM222 od którego zaczynałem swoją przygodę z kasetą (przed nim był przez kilka dni kultowy Grundig RB 3200 ale rodzinna komisja fachowców zdecydowała, że zostanie wymieniony na RM bo RM jest bardziej zaawansowany technologicznie niż RB - kto zgadnie dlaczego? ;-)

nie, to jednak nie mówimy o tym samym koledze. Bo mój się ustatkował, zespołu deathmetalowego nie założył i zaczął też później słuchać muzyki nieco spokojniejszej.

Marek, może to jednak ten sam ;-) - mój też się ustatkował, na uczelni doktoryzował się a i zaczął pogrywać spokojniejszego i wesołego punk rocka :). Zdrowotności życzę :)!

właśnie ta metoda z powodu braku szablonu jest najskuteczniejsza .
Odrazu podskoczyło napięcie w torze odczytu i magnetofon zaczął normalnie nagrywać.

Wojtek, a mógłbyś opisać to 'palcowanie' w kilku żołnierskich słowach (pewnie w wątku serwisanta) i może zilustrować je jakimiś fotografiami (albo - nie wierzę, że to mówię - filmem na YT)?... Tak w chwili wolnej bo pewnie to dużo pracy...

PS. W Szczecinie do odbioru jest Nakamichi https://www.olx.pl/oferta/magnetofon-CID99-IDke7ro.html#13588d3f1e, pewnie prosty model ale jak ktoś nie ma to można przytulić...
« Ostatnia zmiana: 09-02-2017, 17:40 wysłana przez jmaciek »

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
09-02-2017, 15:36
bo RM niż RB

bo

M

jest dalej w alfabecie  niz  B

??    :-)

AUDIOTONE

• 9894 / 6046
  • Moderator Globalny
09-02-2017, 20:14
Wojtek, a mógłbyś opisać to 'palcowanie' w kilku żołnierskich słowach (pewnie w wątku serwisanta) i może zilustrować je jakimiś fotografiami (albo - nie wierzę, że to mówię - filmem na YT)?... Tak w chwili wolnej bo pewnie to dużo pracy...

Z filmem na YT to nic nie wyjdzie bo nic nie będzie widać. Zdjęć to podobnie ja podchodziłem do tego zabiegu dość "rogato" ale cała czynność jest bardzo pracochłonna mi zajęła jakieś godzinkę kręcenia po kilka stopni w prawo lub w lewo, a śrubek 4 sztuki.... I podstawą jest mieć mechanizm na wierzchu by mieć dobry dostęp do głowicy. Robienie tego zabiegu w magnetofonie mija się z celem... Bo nie ujrzy się dokładnie startego"tłuszczu" przez taśmę z czoła głowicy. A różnice wychodzą w ułamkach milimetrów, bo oświetlenie także daje mam także niepożądane odbicia światła. Męczący proces, ale dość satysfakcjonujący. Jeśli się uda to poprawnie wykonać. Nie proponuje osobą nerwowym... hehe :) Ale postaram się opisać proces jak tylko mogę słowami ale to nie dziś. Ale obiecuje że tak zrobię :)

Marku dobrzej dobrzej. Ale za to masz więcej czasu na słuchanie :)
« Ostatnia zmiana: 09-02-2017, 20:24 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
09-02-2017, 21:15
a tu do jakiegos tam mojego NAD-s zalozyl gosc pasek
popatrzcie jaki
jak to komentowac
1 mm  pasek ech
..
nozka sony

jedna sztuka ?
musze zerknac  woich se  co to jest za kawalek plastiku
« Ostatnia zmiana: 09-02-2017, 22:26 wysłana przez nano »

gotyk1

• 1310 / 6094
  • Ekspert
09-02-2017, 21:35
Kochani, nie ma któryś z Was na sprzedaż niepotrzebnej nóżki od sony es? Nie chodzi o tę czarną ceramiczną, tylko o tę zwykłą, srebrną jak np. do k770es??

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
10-02-2017, 00:10
podskoczylem pod sufit
w poniedzialek jade  po to cos
troche tu podbuduje jak zawsze atmosfere
kurcze dajcie mi sie pocieszyc
juz powiem juz poweim nie moge tego  kur,,,,  sam dla siebie zostawic  no nie moge
bede go miec
oczywiscie trup
ale moj trup ..

designe
designe

ech nie trzaba nic mowic tylko spojrzec

wiem jestem walniety
ale  ech jak ja go dlugo szukalem

powiem wam jak ruszy
to mysle bedzie

FINE z mojej strony

koniec poszukiwania magnetofonow "gralow"

« Ostatnia zmiana: 10-02-2017, 00:14 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 9894 / 6046
  • Moderator Globalny
10-02-2017, 00:17
powiem wam jak ruszy
to mysle bedzie

FINE z mojej strony

koniec poszukiwania magnetofonow "gralow"

Ciekawe jest to co piszesz.... Ale pod jakim względem, co masz na myśli ?
Wojtek.

nano

• 9079 / 5199
  • Ekspert
10-02-2017, 00:18
OPTYKA
..
podobal sie wam kiedys deck ..
to wiecie o czym mowie

nie mozna tego wytlumaczyc
lepiej sie teraz schowam
« Ostatnia zmiana: 10-02-2017, 00:22 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 9894 / 6046
  • Moderator Globalny
10-02-2017, 00:27
............designe.............
To Nano bardzo się cieszę razem z Tobą, że wreszcie będzie ten co miał być .
W pełni Ciebie rozumiem. Z młodego także miałem takie marzenia o różnych sprzętach bo kiedyś w latach 80-tych kosztowały one ceny niebotyczne, ale obecnie wszystkie prawie się spełniły... prócz nielicznych . Których po prostu jeszcze nie miałem okazji kupić :)
Ale wszystko przede mną .
Wojtek.

jmaciek

• 389 / 5049
10-02-2017, 09:56
??    :-)
:-)
Konkurs nie cieszył się dużym powodzeniem. Odpowiedzi udzielił tylko nano. Nie była to prawidłowa odpowiedź ale nie to się liczy bo liczy się sama chęć uczestnictwa ;-). Poprawne rozwiązanie zagadki kryje się w słowach Radmara (który to z nieznanych powodów nie uczestniczył w quizie więc awansem komisja tej odpowiedzi jemu też niestety nie może uznać ;-):
ilość klawiszy jakie posiada
W RM są normalne klawisze do przewijania a to bardzo nowoczesne rozwiązanie godne lat 80-tych :-). RB zaś bazował na rozwiązaniu technicznym sięgającym połowy lat 60-tych stosowanym np. w pierwszych magnetofonach kasetowych Philipsa. A tak naprawdę to chodziło o wygodę użytkowania (wiedzą to koledzy, którzy nie wyobrażają sobie magnetofonu bez pilota ;-) a w RB aby przewinąć kasetę to trzeba do niego podejść i cały czas trzymać suwak przewijania, w RM wystarczy tylko podejść i nacisnąć klawisz - a resztę załatwiał auto-stop :).

My (tzn. ja) tu tak sobie gadu gadu a na Naka nikt nie miał smaka? Dragon to to nie jest ale nazwa firmy przecież zobowiązuje i nobilituje (gdyby to nie był koniec świata to już bym za nim stał :)...

eMandDe

• 2204 / 3187
  • Ekspert
10-02-2017, 10:19
Nano

Gratuluje zdobycia "Grala".

Wiem jak to jest jak znajdzie się w końcu to co się długo długo szukało. A już o deckach nie wspomnę.

Jmaciek

Sorki ale ja nie brałem udziału w konkursie z prostej przyczyny.
Nie maiłem nic do powiedzenia - po prostu nie znałem odpowiedzi.
I nie pisałem nie zaśmiecając wątku.
Dziękuje jednak za rozstrzygnięcie i poinstruowanie jaka to różnica.

Ja nie miałem tyle szczęścia za młodego i nie dorobiłem się "Grundiga" z radiem a tylko bez, zatem słaba moja znajomość tematu.

Co do Nakamichi.
Za darmo !

He he he

Pewnie już go nie ma, a pani oferodawca zapomniała zdjąć ofertę.
Albo nie mamy nikogo z okolic Szczecina !?

Dla mnie ten obszar Polski to może też nie koniec świata, ale 500 kilosów nie będę robił, by odebrać decka.

Nie wierzę jednak, że za darmochę nie znalazł nowego właściciela.
« Ostatnia zmiana: 10-02-2017, 10:24 wysłana przez eMandDe »

paluch.

• 280 / 2974
10-02-2017, 10:25
w RB aby przewinąć kasetę to trzeba do niego podejść i cały czas trzymać suwak przewijania
Maciek jak teraz odpowiedziałeś na swoje pytanie to faktycznie tak jest i nie wpadłem na to ,ale dla tego że RB nigdy nie miałem i jeszcze ten czas............ już nie pamiętam jak one działały.
Tomek