koniec poszukiwania magnetofonow "gralow"
Nano, miałem kiedyś tą Yamahę. Przypominała mi wizualnie mój pierwszy "poważny" deck - MSH-101. Brzmienie baardzo mi odpowiadało: szczegółowo, ciepło i mocny bas. Wystarczy spojrzeć na elektronikę na pcb. Jednak pod względem mechanicznym było ciężko: jeden silnik i mnóstwo kółek ciernych. I każda oponka w innym rozmiarze. Pomijając idler, w mechanizmie jest ich ukrytych chyba cztery. Ale wizualnie i sonicznie super! Szczerze gratuluję!
Co do RS-B85, wyjąłem dzisiaj napęd i obejrzałem paski i resztę. Jestem pozytywnie zaskoczony - są w świetnym stanie. Podobnie rolka i oponki. 30 lat! W ogóle cały deck nie nosi żadnych śladów zużycia. Tor przesuwu taśmy jak nowy! Znakomicie zachowany egzemplarz - jakby niedawno opuścił fabrykę.
No, ale jest poważny problem. Potrzebuję Waszej pomocy, deck nie reaguje w ogóle na polecenia. Po cichu liczyłem, ze to sprawa styków lub przekładni funkcyjnej - nie wiem w jakiej powinna być pozycji. Jednak po wstępnym ustawieniu otwiera kieszeń, więc chyba jest ok. Po włożeniu kasety, wykrywa ją prawidłowo - zapala się odpowiedni napis i koniec, nie reaguje na play, rec czy przewijanie. Wyłączyłem i przekręciłem koło funkcji. Po włączeniu zasilania zapala się kontrolka play, ale tylko opuszcza i podnosi mostek i tak w kółko. Czyli problem ze sterowaniem. Póki co zdobyłem dobrą, czytelną serwisówkę i będę ja analizował, ale liczę na Wasza pomoc bo nie mam doświadczenia z elektroniką w deckach Technicsa. Od czego zacząć?