Audiohobby.pl

Magnetofon

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
16-09-2008, 09:55
>> cojest, 2008-09-16 02:07:38
ZAjrzyj na audiostereo tam ostatnio MaciejLK dokłądnie opisał kalibrację w tym modelu.
Cieszę się, że udało Ci się usunąć usterkę.
Pzdr

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
16-09-2008, 11:51
Nie chcę krakać, ale, niestety, obawiam się że samo posmarowanie koła zębatego (nie "zębatki" - bo to nie jest zębatka!) smarem (np. białym, silikonowo-teflonowym) niewiele da. Winny jest prawdopodobnie ów silnik pomocniczy i trzeba go "po prostu" wymienić. Możliwe, że dałoby coś przesmarowanie wnętrza mechanizmu i zmniejszenie w ten sposób oporów, ale sam tego nie próbowałem.
Mam ten sam problem w Naku CR-4 - co jakiś czas mostek z głowicami zacina się, i pomaga właśnie poruszenie palcem koła zębatego. Kiedyś gdzieś w sieci czytałem, że to typowa awaria tego mechanizmu, i radą jest właśnie wymiana silniczka - ale teraz nie potrafię ponownie odnaleźć tamtego tekstu.

Co do kalibracji - rzeczywiście, odpowiedni fragment z instrukcji znajdziesz na jeden z ostatnich stron wątku Magnetofon na forum Audiostereo.

Przy okazji - Onkyo jest jednym z nielicznych magnetofonów, w których włączenie automatycznej regulacji prądu podkładu wymaga wcześniejszego włączenia trybu Rec Pause. W znakomitej większości magnetofonów naciśnięcie Auto Cal, Auto Bias, ATC, ATCS, BEST, Auto BLE, czy jak to się zwie w danym modelu, powoduje natychmiastowe zapisanie na taśmie sygnałów testowych - i często omyłkowe skasowanie fragmentu cennej taśmy! A do tego jeszcze przycisk ATC potrafi być umieszczony obok guzika kasowania licznika! Piątka z plusem z ergonomii dla projektantów!

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 14:51
Dzięki za wszystkie rady! kupiłem dzisiaj niezbędne narzędzia i płyny - za chwilę zamierzam trochę podziałać. Jeśli macie jakieś uwagi/porady odnośnie czyszczenia to chętnie wysłucham:]

Sprzedawca onkyo obniżył cenę do 80zł ze względu na tę wadę i uznałem ,że jest ona na tyle atrakcyjne ,żeby zaryzykować i zatrzymać sprzęt w domu. Od wczoraj gra bardzo ładnie i nic się nie zacina.

Mam jeszcze pytanie: w sklepie sprzedawca polecił mi do czyszczenia magnetofonu Kontakt-U ... był jeszcze "S" i jakiś jeszcze. Dla pewności - czy "U" będzie właściwy ?

pozdro,
m.
pzdr,
m.

AWS 303

• 854 / 6104
  • Ekspert
16-09-2008, 15:53
>> cojest, 2008-09-16 14:51:49
Mam jeszcze pytanie: w sklepie sprzedawca polecił mi do czyszczenia magnetofonu Kontakt-U ... był jeszcze "S" i jakiś jeszcze. Dla pewności - czy "U" będzie właściwy ?

Magnetofonu, ale czego w nim? Do głowic spirytus do potków Kontakt PR...

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 16:15
Czyli wymienić ten "U" na "PR". Ok. sorry ,ze tak głowę zawracam ,ale może dysponujecie jakimś krótkim opisem/linkiem do opisu "jak się do tego zabrać".  Paski ok narazie nie ma luzów. Wogóle w środku dosyć imponująco wygląda jak na mojego rówieśnika (ok 25lat). Zero kurzu, osadu, brudu itp.

Na allegro

pozdro,
m.
pzdr,
m.

przemo_sunny

• 521 / 6093
  • Ekspert
16-09-2008, 17:04
kontakt PR - do potencjometrów
kontakt S - do czyszczenia utlenionych styków dodatkowo chroni przed korozją
kontakt U - coś w rodzaju rozpuszczalnika, rozpuszcza tłuszcz, bród i zmywa związki rozpuszczone przez kontakt S
izopropanol (alkohol izopropylowy) - do czyszczenia głowic, rolek, elementów plastikowych
jeszcze jest kontakt F, ale raczej nie znajdzie zastosowania w magnetofonie, bo służy do oczyszczania z resztek kalafonii.

Jeśli nie planujesz dużej grzebaniny w magnetofonie lub nie planujesz częstej zmiany magnetofonu to w zupełności wystarczy PR i izopropanol. Jeśli chcesz poważniej zająć się deckami to oprócz wyżej wymienionych płynów przyda się jeszcze jakiś smar (najlepiej na początku penetrujący a później zastygający w białej konsystencji). Czasem przydaje się nawet zwykły towot (ale z umiarem i nie wszędzie). Przydatny może też być olej (do maszyn precyzyjnych lub maszyn do szycia albo zegarmistrzowski). Wkrętaki, klucze, imbusy, papier ścierny. Pędzelek, waciki, szmatki (które "nie kłaczą"). Demagnetyzer, lutownica, trochę chęci i samozaparcia i przede wszystkim cierpliwość.

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
16-09-2008, 18:16
przemo sunny ale najważniejsza jest WIEDZA I UMIEJĘTNOŚCI nawet dysponując najlepszymi środkami i sprzętem serwisowym ktoś bez pojęcia o mechanizmach magnetofonów z lekko uwalonego grata zrobi uwalonego na amen. Wystarczy spojrzeć na mechanizm reference AKAI lub Pioneer żeby wiedzieć że nic się tu nie poradzi..jeśli mamy japońskie decki wysokiej klasy z przełomu lat 80tych i 90tych to najważniejszy jest zaprzyjaźniony dobry serwisant - to podstawa

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 18:26
no wlasnie - czy ktos takowego z malopolski kojarzy? najlepiej z krakowa. pare postow wyzej pisalem ,ale ponawiam bo byc moze umknelo. z innej beczki ,ale tez lokalnie - czy ktos wybiera sie 6 grudnia na Anthonego Braxtona do centrum manggha ? (ja nie moge sie doczekac)

pozdro,
m.
pzdr,
m.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
16-09-2008, 23:02
>> cojest, 2008-09-16 18:26:30

Skontaktuj się z "Korwin"-em.
Mieszka on w Krakowie może Ci podpowie.
Co prawda więcej udziela się na AS .
Znajdź go w tutejszej zakładce "Użytkownicy"
Pozdrawiam

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
17-09-2008, 11:30
Zaintrygowany różnicami w budowie elektronicznej AKAI gx75 i gx75markII o których pisał Maciejlk. Długo się nie zastanawiając kupiłem mark2 bo markI już miałem. Mechanizm naturalnie identyczny w obydwu. Sterowanie też takie samo( górna płytka drukowana). A jeśli chodzi o sekcję wzmacniaczy odczytu/zapisu na dolnej płycie to faktycznie różnią się. Nie są to jakieś wielkie różnice, ale rozmieszczenie elementów jest nieco inne niż w mark1. Powinno to mieć jakiś wpływ na brzmienie, bo wymiana 1 rezystora może przynieść zmiany.  Jeszcze jedna rzecz to "mostek głowic" jest inny w tych 2 modelach. Na razie to wstępne oceny, czeka mnie konserwacja a potem porównanie z 2 sztukami GX75markI, testy pewnie będziemy robić razem z rafalem996, on to zapewne lepiej opisze :)
Pozdrawiam

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
17-09-2008, 11:33
A i jeszcze jedno gdyby ktoś z Was posiadal nakłądkę na kieszeń kasety do gx75 markI lub nakładki na potencjometry, niech da znać na pw chętnie odkupię!

rafal996

• 1090 / 6105
  • Ekspert
17-09-2008, 11:41
Na pewno zrobimy dokładne porównania :)
Miałem ogromną ochotę dołączyć do testów Sony 970 albo 950, ale niestety ku mojej wściekłości przegrałem obie licytacje :(

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
17-09-2008, 14:11
A gdzie się koledzy spotykają bo ja mógłbym przywieżć te magnetofony jeśli nie jest to na drugim końcu kraju.
Kupiłem też GXa 95 podobno technicznie i wizualnie idealny poza niewielkimi śladami po stawianiu sprzętu na górnej pokrywie. No zobaczymy co dojdzie.
Podjąłem też decyzję o sprzedarzy sonego k909es bo nie mam już miejsca powoli na to wszystko

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
17-09-2008, 14:18
rafal996 co do 970es to masz tu okazję w kup teraz i to z polski nie wiem ile możesz dać zawsze można ponegocjować

http://www.allegro.pl/item436837488_deck_sony_tc_k970_es.html

rafal996

• 1090 / 6105
  • Ekspert
17-09-2008, 15:19
Był 970 w licytacji i poszedł za... 531 zł. K***a, o 10 zł mnie przelicytował Słowak.

A spotykamy się u mnie w Grodzisku albo w pobliżu u Savage - jak masz ochotę to zapraszam :)