Nie chcę krakać, ale, niestety, obawiam się że samo posmarowanie koła zębatego (nie "zębatki" - bo to nie jest zębatka!) smarem (np. białym, silikonowo-teflonowym) niewiele da. Winny jest prawdopodobnie ów silnik pomocniczy i trzeba go "po prostu" wymienić. Możliwe, że dałoby coś przesmarowanie wnętrza mechanizmu i zmniejszenie w ten sposób oporów, ale sam tego nie próbowałem.
Mam ten sam problem w Naku CR-4 - co jakiś czas mostek z głowicami zacina się, i pomaga właśnie poruszenie palcem koła zębatego. Kiedyś gdzieś w sieci czytałem, że to typowa awaria tego mechanizmu, i radą jest właśnie wymiana silniczka - ale teraz nie potrafię ponownie odnaleźć tamtego tekstu.
Co do kalibracji - rzeczywiście, odpowiedni fragment z instrukcji znajdziesz na jeden z ostatnich stron wątku Magnetofon na forum Audiostereo.
Przy okazji - Onkyo jest jednym z nielicznych magnetofonów, w których włączenie automatycznej regulacji prądu podkładu wymaga wcześniejszego włączenia trybu Rec Pause. W znakomitej większości magnetofonów naciśnięcie Auto Cal, Auto Bias, ATC, ATCS, BEST, Auto BLE, czy jak to się zwie w danym modelu, powoduje natychmiastowe zapisanie na taśmie sygnałów testowych - i często omyłkowe skasowanie fragmentu cennej taśmy! A do tego jeszcze przycisk ATC potrafi być umieszczony obok guzika kasowania licznika! Piątka z plusem z ergonomii dla projektantów!