Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
19-09-2008, 18:25
Dudeck, recenzja na pewno zostanie dodana, przy tej też okazji od razu będzie dodana recenzja dla RS-B705 i RS-BX606 bo myślę, że warto. Jutro mam cały dzień wolny więc na pewno skrobnę na spokojnie.

Rafał, design Technicsa ten klasyczny, faktycznie ma dużo uroku w sobie, ale i nie tylko sam design. Znam dźwięk jaki Technics oferuje i go lubię, ale to co wydobywa z siebie RS-B905 zaskoczyło mnie kompletnie (pozytywnie oczywiście), gdyż spodziewałem się dobrego rezultatu, ale w nieco skromniejszym wydaniu. A tu normalnie rewelacja.

Cles, masz rację wtopa mogła być, ale jak to mówią głupi ma zawsze szczęście. :) Biorąc zatem tą maksymę pod uwagę, musiał być mój. :) Jeszcze raz dzięki. :)

A poniżej obiecane zdjęcia...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
19-09-2008, 18:27
Fotografem nigdy dobrym nie byłem, i zdjęcia są takie może nie za zbytnio, ale robiłem je bez lampy, żeby uniknąć rozbłysku flesza. Mam nadzieję jednak że coś dojrzycie.
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
19-09-2008, 18:28
Jeszcze takie trochę bliższe...
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
19-09-2008, 18:30
A na koniec jeszcze tor przesuwu taśmy.
Marek

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
19-09-2008, 19:33
Aż się uśmiecham mimo woli...Ile ja wacików na czyszczenie tego ustrojstwa zużyłem.

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
19-09-2008, 19:52
No nie wątpię, ale to widzisz, trza było powiedzieć wcześniej bo znaczy, że jeszcze za waciki Ci jestem winien.
Marek

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
19-09-2008, 20:25
he he he

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
19-09-2008, 20:28
Prawda jest taka,że on pewnie gdzieś sobie stał nieużywany i zbierał kurz. Ta głowica nie mogła długo pracować, jest praktycznie nowa.

przypomina mi to wszystko moją złotą 990ES, która miała w środku poprostu kłaki kurzu. Też długo zastanawiałem się gdzie on ją trzymał?

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
19-09-2008, 21:15
Ja w 950es miałem pajęczynkę, pajączka nie znalazłem pewnie umarł śmiercią głodową, podobno w poiniedziałek w serwisie zabierają się za ten nieszczęsny uchwyt (taką dostałem telefoniczną informację) już się nie mogę doczekać kiedy go odbiorę!!

Radmar piękny sprzęt i pięknie się prezentuje razem z tym wzmacniaczem tylko to płaskie spod spodu radziłbym ustawić na górze wieży, pewnie klocek już ma zgniecioną obudowę od takiego ciężaru :(

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
19-09-2008, 23:00
Mam propozycję:
Robimy " konkurs "  pt.
"Najbardziej puste wnętrza naszych magnetofonów".
Mam taki w swoich zbiorach i na razie nie zdradzę jaki, póki nie wkleję fotki  (mój aparat foto czasowo na wyjeździe).
Sadzę ,że będzie to ciekawa prezentacja.
Pozdrawiam

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
19-09-2008, 23:12
>> Gardenus, 2008-09-19 23:00:11
Popieram!!!

Dudeck

• 5101 / 6074
  • Ekspert
20-09-2008, 09:48
Odnośnie tego Technicsa powyżej , przepiękny wyświetlacz , taki jak lubię - duży i czytelny .

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
20-09-2008, 11:32
Mi również się podoba i w dodatku kolorowy, ale nie wygląda jak choinka. Nieco póxniej dla porównania wrzucę jeszcze wyświetlacz z RS-B705. Też wygląda dość ciekawie - jest nieco krótszy kosztem zewnętrznego licznika cyfrowego, ale wygląda w całości bardzo dobrze.

Gotyk1, a to małe na dole to najprostszy tunerek ST-610, powiem Ci, że nie wiem jak oni to robią, ale obudowy to to ustrojstwo ma bardzo wytrzymałe, ostatnio przy przeprowadzce oglądałem jak to wszystko wygląda i nie ma nigdzie żadnych wgniotów, a zawsze tuner miałem na samym dole i 3 segmenty na nim. Ale dzięki za sugestię. Pomyślę nad innym ustawieniem, zwłaszcza że klocków przybywa. :)
Marek

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
20-09-2008, 12:34
Mnie kiedyś bardzo podobały się trójkolorowe wyświetlacze modeli RS-B405, 605, 608, 705 i 905, i jeszcze wcześniejszych, np. M235, 245, 253, 255, 265, 275; teraz już trochę mniej... Ta kanciasta stylistyka wprowadzona w serii Bx05, potem stosowana w Bx55, Bx65 też pociągała w czasach gdy magnetofony były nowe, teraz już średnio mi się podoba.
RS-B905 jest trochę dziwnym magnetofonem - miał pełnić rolę "flagowego", a jest biedniej wyposażony od B100, którego zastąpił, i od późniejszego "flagowca" B965. Na pewno dużym mankamentem użytkowym jest brak generatora sygnału do kalibracji, a regulacja prądu podkładu nie działa dla taśm metalowych, podobnie jak w wielu tańszym modelach. Także napęd jest "biedny" - jest co prawda dwuwałkowy, ale nie jest to Quartz Direct Drive. Robi więc wrażenie "oszczędnościowego flagowca", a połączenie tych dwóch słów brzmi dziwnie ;-) .

Natomiast na pewno broni się dobrym wykonaniem, i wydaje mi się, że dobrym dźwiękiem, zwłaszcza jeśli człowiek zada sobie trud skalibrowania nagrania do taśmy.

Jeśli chodzi o ustawienie - koniecznie wyrzuć wzmacniacz na samą górę, tak aby nie podgrzewał innych elementów - nie pomaga im to! Wiadomo, że wzmacniacz na ogół jest największy i najcięższy, i kusi żeby go ustawić na samym dole.

Poza tym jest jeszcze kwestia wzajemnych oddziaływań elektromagnetycznych komponentów na siebie. Chyba w 85 roku miesięcznik Audio Video Hi-Fi (czy jak on się wtedy nazywał) zrobił test na polskiej mini-wieży z serii 8000, i najlepszym ustawieniem, gdy wzajemny wpływ elementów był najmniejszy, było: wzmacniacz na górze, pod nim tuner, na spodzie magnetofon. Różnice były nie tylko mierzalne - wynosiły 6 dB, o ile pamiętam, w najgorszej kombinacji. Oczywiście najlepiej byłoby elementy w ogóle rozstawić w dużych odległościach...

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
20-09-2008, 13:42
Prawda, można mieć wrażenie, że jak na model flagowy, 905 została dość oszczędnie wyposażona. Pytanie tylko czy to źle czy to dobrze. Jak dla mnie prostota jest wskazana i im mniej elktroniki kontrolującej wszystko za nas tym lepiej, ale fakt że co nieco możnaby dołożyć ot chociażby wspomniana kalibacja z generatorem sygnału. Prostota podoba mi się na tyle bardzo, że bardzo cenię sobie w nizszym - RS-B705 obsługę manualną w pełnym zakresie - został on pozbawiony nawet automatycznego wyboru rodzaju taśmy - i to mi się w nim właśnie podoba. Model dość wysoki a w maksymalnym stopniu manualny.

Maćku, wzmacniacz mam zawsze na samej górze i jest on odkryty. Magnetofon tymczasowo na nim ustawiłem do przetestowania, żeby mi było wygodniej, natomiast na stałe wyląduje kilka segmentów niżej. Obecnie moje ustawienie jest takie, że wewnątrz szafki mam licząc od dołu 2 decki i 2 cd, a na zewnątrz to co było widać, czyli tuner i na nim wzmacniacz. Gotyk mnie trochę zainteresował tym wgnieceniem obudowy, że jeszcze raz sprawdziłem, ale nie ma śladu. A ustawiłem właśnie tak dzięki wcześniejszym opiniom. :)
Marek