Audiohobby.pl

Magnetofon

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
18-09-2008, 17:35
Co do tych flagowych soniaków to zauważyłem że handlarze mają jakieś upodobanie do dodawania nieoryginalnych pilotów i chyba to było pierwsze 950es wystawione w alegro z tego co kojarzę. Ja tego magnetofonu za taką cenę bym nie sprzedał wolałbym sobie zostawić:)

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
18-09-2008, 17:44
Ja zakupy robię w miarę rozsądnie i to co już zakupiłem nie sprzedaję.
Nawet gdybym dostał tyle za ile zakup lecz niestety nikt nie wyrównał by mi włożonego mojego wkładu pracy.

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
19-09-2008, 09:48
Zgodnie z wcześniejszymi prośbami chciałbym opisać w dwóch słowach mój ostatni zakup, który do mnie dotarł. Zanim jednak to nastąpi, należą się dwa słowa hymnu dziękczynnego...

CLES, SERDECZNE DZIĘKI ZA POMOC, TWÓJ CENNY CZAS, WYŁOŻENIE GOTÓWKI Z WŁASNEJ KIESZENI I ZAUFANIE !!!

To właśnie kolega Cles poświęcił swój cenny czas i zaoferował mi swoją pomoc przy zakupie magnetofonu, którego bym zapewne nie miał, nie posiadając konta na eBayu i nie mając fioletowego pojęcia o zakupach zagranicznych. To Cles prowadził korespondencję ze sprzedawcą, wylicytował magnetofon, ustalił warunki wysyłki i wyłożył gotówkę z własnej kieszeni. To Cles odebrał paczkę, sprawdził czy wszystko jest tak jak powinno być, przeprowadził wstępne zabiegi konserwacyjne sprzętu i całość przesłał do mnie. A wszystko to zrobił dla osoby, której nigdy na oczy nie widział. I ZA TO WŁAŚNIE JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ.

A teraz do rzeczy. Sprzęt, który do mnie trafił, to segment, o którym marzyłem od 1987 roku ujrzawszy go po raz pierwszy w Pewexie - Technics RS-B905, uznany za następcę referencyjnego RS-B100. Wiem, niektórzy z Was powiedzą: "to tylko Technics - nic szczególnego", jednak dla mnie dźwięk magnetofonów Technicsa jest zadowalający i odpowiada mi ich brzmienie. Teraz kilka słów o nim. Dotarł do mnie w znakomitym stanie zarówno wizualnym jak i technicznym. Wizualnie wygląda niemal perfekcyjnie poza drobnymi ryskami na górnej części obudowy co jest normalne i drobną 2-milimetrową rysą na dolnej części kieszeni kasety. Reszta w stanie fabrycznym (i to bez przesady). Od strony technicznej trzyma się w znakomitej formie. Co ciekawe głowice wałki i rolki są utrzymane w takim stanie, że nie wykazują śladów zużycia. Wskazuje to na fakt sporadycznego używania tego magnetofonu przez poprzedniego właściciela, a jakby nie patrzeć ma on juz 21 lat. Wszystkie funkcje działają bez najmniejszego zarzutu. Odtwarzanie i nagrywanie idealne. Jedyne co mnie czeka to chyba tylko zwykłe zabiegi konserwacyjne typu czyszczenie i smarowanie choć do środka jeszcze nie zaglądałem. Wydaje mi się, że miałem mnóstwo szczęścia trafiając na segment w tak znakomitym stanie, a wszystko za niecałe 36 Euro.

Teraz słów parę na temat tego jaki dźwięk oferuje. Do tej pory używałem z powodzeniem RS-BX606, RS-B205 i RS-B705 i byłem z nich bardzo zadowolony, a właściwie nadal jestem - szczególnie z RS-BX606, którego posiadam od nowości. Myślę, że porównanie można ograniczyć do niższego - z tej samej serii modelu RS-B705 i nowszego ale też niższego modelu RS-BX606, RS-B205 należy do niższej klasy więc tutaj porównanie nie ma sensu.

Brzmieniem, które RS-B905 oferuje, wygrywa zarówno z RS-B705 jak i z RS-BX606. Dźwięk jest bardzo zrównoważony i ciepły z zachowaną odpowiednią ostrością brzmienia zarówno dołu jak i góry. Bas jest bardzo przyjemny i dynamiczny bez tendencji do "rozciągania". Góra zachowuje odpowiednią ostrość bez tendencji do nadmiernego podkreślania, co ma miejsce w RS-BX606. Magnetofon brzmi bardzo ciepło - można by rzec - analogowo. Bardzo dobrze zachowuje się układ Dolby, nie odczuwalne jest obcinanie wysokich tonów na taśmach żelazowych, co ma miejsce w RS-BX606. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie działanie układu DBX. Po jego włączeniu nie zauważyłem tendencji do sztucznego podkreślania niektróych częstotliwości. Jedyna róznica jaką odczułem na ucho przy włączonym DBX, to praktycznie brak szumu, natomiast samo brzmienie było równie i nie odbiegało od brzmienia przy wyłączonym DBX. Szczerze mówiąc znając opinie o układzie DBX nastawiłem się do niego odpowiednio, jednak szczerze muszę przyznać, że jestem mile rozczarowany. Być może kwestia dotyczy tego, że jest on w tym decku właściwie ustawiony. W kwestii porównania zdecydowanie bliższy mu jest RS-B705, który oferuje bardzo podobne brzmienie, jednak nie jest ono już tak szczegółowe i delikatne w detalach. Być może podobieństwo brzmienia w RS-B905 i 705 wiąże się z tym, że są to magnetofony z tej samej serii, tego samego okresu produkcyjnego i wykorzystane są te same podzespoły (co niektóre oczywiście) - m.in. ten sam typ głowicy mostkowanej SJH104 (hard-permalloy). Jeśli natomiast porównać RS-B905 i RS-BX606 to tutaj różnica jest już bardzo wyraźna. Brzmienie RS-BX606 mimo właściwie zachowanej równowagi wydaje się być dość płaskie z tendencją do nadmiernego podkreślania góry, a to już niestety działa w tym porównaniu na niekorzyść. RS-BX606 oferuje zbyt krystaliczne brzmienie, które wydaje się być w tym porównaniu zbyt "ucyfrowione" o ile tak to można nazwać. Dodatkowo RS-B905 wygrywa z nimi posiadaniem funkcji kalibracji. W RS-B705 i RS-BX606 można jedynie znaleźć Bias Adjust.

Z tego właśnie powodu między innymi rzecz jasna zdecydowałem się na zakup RS-B905 a nie 965. RS-B905 ma to analogowe ciepło, którego brakuje nowszej serii RS-B i RS-BX. Pomimo, że brzmią one bardzo dobrze (wśród opinii użytkowników Technicsa), to niestety w porównaniu z RS-B905 czy 705 przegrywają swoim zbyt "krystalicznym" brzmieniem. Być może jest to dążenie do doskonałości ale mi w tym brakuje ciepła analogu i teraz mogę to odczuć na przykładzie RS-B905. Myślę, że jak na Technicsa, to model wart uwagi.

Wyszło trochę więcej niż dwa słowa, ale wiedziałem, że tak będzie, hehe.

Pozdrawiam,
Marek

PS.
Zdjęcia mojego egzemplarza wrzucę wieczorem, bo zajęty testami zupełnie o nich wczoraj zapomniałem. A na razie w zastępstwie - zdjęcie katalogowe.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Dudeck

• 5101 / 6074
  • Ekspert
19-09-2008, 10:13
Właśnie minn. dla tego modelu kiedyś odwiedzałem "zaprzyjaźnione" Pewexy .
Gratuluję i pozdrawiam .

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
19-09-2008, 12:25
fajny ten magnetofon Radmar czekamy na oryginalne zdjęcia

Dudeck

• 5101 / 6074
  • Ekspert
19-09-2008, 13:21
Radmar , proszę o wnikliwą opinię o nim w "recenzjach" - pozdrawiam .

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
19-09-2008, 14:06
Piękne wskaźniki.

rafal996

• 1090 / 6105
  • Ekspert
19-09-2008, 14:19
W ogóle design Technicsa z tamtego okresu bardzo mi się podoba. Zaczynam chwilami myśleć, czy nie nabyć jakiegoś decka tej firmy na spróbowanie.

Rolandsinger

• 2894 / 6107
  • Ekspert
19-09-2008, 14:32
Witam Panów magnetofonowców.

Ostatnio z mojego dawnego mieszkania (obecnie je wynajmuję) jakimś cudem wydobyłem z piwnicy karton kaset głównie z rockiem i metalem, którego wówczas słuchałem. Jest sporo kaset nagrywanych z CD, na dobrych taśmach - TDK Metal, Sony Metal, jakieś RAKS a także sporo sklepowych oryginałów, będzie z 200-250 szt.

Problem polega na tym, że od lat nie mam magnetofonu. Co byście polecili w cenie do 500 zł. Najlepiej jakiś wypas hi-endowy, Nakamichi czy Sony. Miałem wprawdzie dostać jakiegoś wysokiego Nakamichi od rodzinki w Niemczech, ale okazało się, że nie działa, więc szkoda na przesyłkę, bo nie wiadomo czy by to  się jeszcze udało odpalić.    

Dzięki z góry.

iPod Classic 80GB ideał - allegro min. 600 zł, u mnie - 500 zł
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
19-09-2008, 14:34
Radmar
Po pierwsze bardzo sie cieszę, że mogłem Ci pomóc i że to wyszło tak sprawnie i tanio. W sumie była duża szansa, że mogła być wtopa.

Po drugie deck jest faktycznie w bardzo dobrym stanie. Nagrywa i odtwarza bardzo ładnie, nie ma czego wstydzić się przy innych klasycznych referencjach. Dolby faktycznie ładnie działa.
Kontakt miałem bardzo pobieżny ale z tego co mogłem usłyszeć jest naprawde spoko. Najlepiej mieć własne uszy i zdanie i nie sugerowac się. Kawał dobrego sprzęta i tyle.

cles

• 1604 / 6108
  • Ekspert
19-09-2008, 14:38
Rolandsinger
Do 500 stów możesz mieć niezły wybór.
Za te pieniądze kupisz Denona 800A Pioneera 900S, Onkyo 2570, Soniaka 7x0ES a jak bedziesz miał szczęście to i 8x0ES.
Tylko przebierać i kupować.

BTW witamy w klubie!

Rolandsinger

• 2894 / 6107
  • Ekspert
19-09-2008, 14:43
A mógłbym prosić o jakieś linki do aukcji dobrych maszyn, bo ja po symbolach magnetofonów to średnio łapię, co jest dobre, a co przeciętne.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
19-09-2008, 15:20
hej,

za za ok. tydzien bede mial nakamichi bx-150e - za 250zl chcialem go na ebayu wystawic. moge zatrzymac dla ciebie jesli bedziesz chetny;]

pozdro,
m.
pzdr,
m.

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
19-09-2008, 15:21
a z innej beczki. ze starego polskiegu deathu masz moze grupe - hazael? gdybys chcial odsprzedac to chetie wezme . na kasecie oczywiscie.

pozdro,
m.
pzdr,
m.

Rolandsinger

• 2894 / 6107
  • Ekspert
19-09-2008, 15:48
Oj, z polskiego metalu to tam jest niewiele. Są za to pełne dyskografie na oryginałach: oczywiście AC/DC, Iron Maiden, Massacra, Panthera, Megadeth, dużo Sodom, Scorpions itp. startoci.