Audiohobby.pl

Magnetofon

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
15-09-2008, 20:07
dzięki za odpowiedź. kurcze powiało grozą. czy jest coś co mógłbym zrobić sam ? sprawdzałem przyciski amcs i nie są wcisnięte na stałe. boje się ,że to defekt elektroniki ponieważ kilka kaset najpierw przesłuchałem i brzmiały świetnie. teraz po wyłączeniu napięcia i ponownym włączeniu najpierw zapala się czerwona dioda na przycisku pauzy, potem odtwarza 2sek i staje, zielona dioda na Play miga. Nic nie reaguje. I zablokowany jest przycisk otwierania klapy - nie chce oddać mojego PRIMUSa !

pozdro,
m.
pzdr,
m.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
15-09-2008, 20:11
To cenny i wartościowy magnetofon.
Więcej na odległość trudno doradzić.
Nic więcej przy nim nie rób.
Wskazana wizyta, niestety w serwisie.
Pozdrawiam.

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
15-09-2008, 20:27
>>Co do demagnetyzerów mogę dodać, że posiadam kasetę demagnetyzyjącą elektroniczną oraz magnetyczną i nie zauważyłem aby ta druga dawała w magnetofonach dwu czy trój-głowicowych negatywne skutki jak co niektórzy sądzą.

A ja posiadam kasetę mechaniczną z wirującym magnesikiem oraz demagnetyzer typu "patyk" i oba dobrze rozmagnesowywują, ktoś kiedyś w AS puścił gadkę o sypiącym się magnesiku którego drobinki osiadały na głowicy, w tej mojej kasecie nic takiego się nigdy nie działo widocznie tamten produkt był wyjątkowo niskiej jakości.

A co do serwisu to z takim spiepszonym deckiem  można się nieźle pobujać zanim znajdzie się dobrego serwisanta wiem coś o tym, to poważny minus całej tej zabawy z magnetofonami w dzisiejszych czasach

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
15-09-2008, 20:41
kurcze... w takim razie może jest ktoś z krakowa kto mógłby polecić jakiegos speca? gdzieś w archiwach znalazłem adres Starowiślna 41 Pan Jurek ,który naprawia DATy. Ktoś się orientuje czy takim sprzętem też mógłby się zająć.

Wogóle to jestem trochę wściekły ponieważ osoba wystawiająca ten sprzęt napisała "100% sprawny, w stanie idealnym". Nie wiem czy nie odesłać jej i nie poszukać tego samego modelu na innej aukcji.

pozdro,
m.
pzdr,
m.

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
15-09-2008, 20:48
Kasety z wirującym magnesikiem, nawet jeśli nie sypią opiłkami magnesu, nie wytwarzają pola magnetycznego, które powinno stopniowo zanikać - a takie pole wytwarzają kasety całkowicie elektroniczne, lub demagnetyzator ręczny, jeśli się go płynnym ruchem oddali od magnetofonu i wtedy dopiero wyłączy.

Co do Onkyo - skoro nie chce oddać kasety i ciągle miga dioda Play, to znaczy że mostek z głowicami prawdopodobnie zablokował się w pozycji podniesionej, co oznacza albo defekt mechanizmu, albo elektroniki sterującej.
Ja pewnie próbowałbym raczej zwrócić magnetofon sprzedawcy, jeśli to jeszcze możliwe. Znalezienie serwisu który naprawi a nie zepsuje jeszcze bardziej może być trudne.

TBolt

• 190 / 6109
  • Aktywny użytkownik
15-09-2008, 21:43
miałem 2szt tych Onkyo dioda miga gdy przełącznik play/timer/rec po lewej jest przestawiony sprawdź to,druga sprawa gdy proces accubias jest w toku wtedy nie odda kasety.Próbuj kombinacje klawiszy też miałem z tym problem w tym Onkyo.Nie sadze by był zepsuty ten model ma niezłą mechanike,choć troche głośną.

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
15-09-2008, 22:46
Mam nadzieję, że coś przestawiłeś! Bo to co opisujesz to objaw uszkodzonego procesora sterującego w tym modelu, miałem to samo, skończyło się na złomie :(.
Powodzenia i oby to nie to.

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 00:15
sprawdziłem wszystko i TIMER ,ktory rzeczywiscie przestawialem i accubas (na panelu ma status OFF). przypomniałem sobie ,że nacisnąłem też klawisz MONITOR i teraz jest na panelu wyświetlone przy pozycji TYPE: MONITOR. nie da się tego wyłączyć. Jak pisałem wyżej przy włączaniu napięcia lecą 2sek. taśmy (najpierw świeci sie pauza) jest niewiele do końca i postanowiłem sprubować ją tym sposobem przewinąć na sam koniec - może wtedy głowica wróci na swoje miejsce i przynajmniej odzyskam kasetę.

To wszystko dosyć dziwne bo grał wspaniale do momenty kiedy nie nacisnąłem AMCS. Naciskałem też MONITOR i TIMER.  sprzedawca zaklina się ,że wszystko było w jak najlepszym porządku jeszcze w dniu wysyłki.

dzięki za pomoc!
pozdro,
m.
pzdr,
m.

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
16-09-2008, 01:18
Myślę, że mostek z głowicami zaciął się z jakiegoś powodu w pośredniej pozycji częściowego dosunięcia do taśmy - w tej pozycji głowic taśma przewijana jest w czasie pracy układu AMCS, gdy głowice muszą być częściowo dosunięte do taśmy aby można było wykryć przerwy między utworami. Mostek dosunął się i został. Przyczyną zapewne może być uszkodzenie mechanizmu albo uszkodzenie elektroniki sterowania. Mostek z głowicami powinien odsunąć się od taśmy po wyłączeniu zasilania, albo najpóźniej po jego ponownym włączeniu.

Obawiam się, ze bez ingerencji do wewnątrz i odsunięcia mostka z głowicami ręcznie nie zdołasz wyjąć kasety.

Zanim to jednak zrobisz, ustal ze sprzedawcą czy przyjmie sprzęt z powrotem.

Gdybyś chciał wydobyć kasetę własnoręcznie: mechanizm ma trzy silniki, dwa umieszczone tradycyjnie, i jeden, mniejszy, z boku, poprzecznie do pozostałych. Ten ostatni poprzez przekładnię i kilka krzywek przełącza funkcje mechanizmu i dosuwa i odsuwa mostek z głowicami. Możesz spróbować palcem poruszyć koło zębate, które ten silnik napędza - może mostek z głowicami cofnie się.

Przy okazji: mechanizmy w magnetofonach Kenwood KX-1100 i Nakamichi CR-4 są niemal identyczne z tym w Onkyo, z tą różnicą, że Kenwood i Nak mają napęd bezpośredni (Direct Drive), natomiast Onkyo ma napęd ze zwykłego silnika. Zasadnicze elementy mechanizmu są jednak takie same, takie same są na nich nadruki - na pewno pochodzą od tego samego producenta. I teraz uwaga: gdzieś na jakiejś stronie poświęconej Nakom wyczytałem, że ten trzeci silnik sterujący mechanizmem, odpowiedzialny także za dosuwanie i odsuwanie mostka z głowicami jest podobno najsłabszym elementem tego mechanizmu i często zawodzi... To, niestety, tłumaczyłoby Twoją awarię.

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 02:04
trafiłeś w dziesiątkę, Maciej! lekko nacisnąłem zębatkę i po ponownym włączeniu mechanizm wrócił na swoje miejsce. OGROMNIE DZIĘKUJĘ!

jeśli chodzi o accubias: kiedy włączam START - nie reaguje. przy RESET to samo. czy włącza się ten układ/funkcje w jakiś \'specjalny\' sposób ?

pozdro,
m.
pzdr,
m.

cojest

• 159 / 5915
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 02:07
aha - i czy te zebatke mozna jakos zakonserwowac na przyszlosc? wygladalo to tak jakby na chwile sie poprostu zablokowala.

pozdro,
m.
pzdr,
m.

AWS 303

• 854 / 6104
  • Ekspert
16-09-2008, 07:36
Jak będziesz jeszcze grzebal w tym Onkyo, to posprawdzaj paski. Luźne, jak jeszcze magnetofon gra, lepiej wymienić. Sparciałe czy popękane mogą się zerwać...

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
16-09-2008, 08:37
"Cojest", w kwestii demagnetyzera typu "pałąk" lub "patyk", żeby Ci zobrazować jak to wygląda, to jest ręczny przyrząd zasilany elektrycznie, który należy włączyć jak najdalej od magnetofonu (minimu 0,5 m) i przybliżając go jak najbliżej toru przesuwu taśmy w magnetofonie zdemagnetyzować go płynnym kolistym ruchem niedotykając głowic. Następnie, oddalić go od magnetofonu na tą samą odległość i dopiero wówczas zwolnić przycisk zasilania. Taki sposób demagnetyzacji jest bardzo skuteczny. Możesz to robić (nawet jest to wskazane) na wyłączonym magnetofonie. Demagnetyzer ręczny jest skuteczniejszy niż kaseta demagnetyzująca, gdyż oprócz głowic, jesteś w stanie zdemagnetyzować cały tor przesuwu taśmy, czyli również głowicę kasującą i wałek (lub obydwa wałki w przypadku Dual Capstanu). A wygląda to mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu i może się nieco różnić kształtem w zależności od producenta. A na zdjęciu demagnetyzer naszej rodzimej produkcji Unitra Elmasz US-1515. Sprawdza się znakomicie.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
16-09-2008, 08:41
A tak wygląda elektroniczna kaseta demagnetyzująca na przykładzie kasety TDK HD-30. Zaletą kaset tego typu jest to że demagnetyzacja przebiega w ułamku sekundy, wadą natomiast to, że demagnetyzowana jest wyłącznie głowica uniwersalna (zapisująco-odczytująca) w deckach dwugłowicowych, bądź głowice zapisu i odczytu w deckach trzygłowicowych. No i nie w każdym decku trzygłowicowym taka kaseta zachowuje się właściwie.
Marek

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
16-09-2008, 08:49
Jeśli zamierzasz udać się dziś na zakupy tak jak wcześniej pisałeś, to bez problemu można obecnie dostać specjalnie przygotowany płyn do czyszczenia głowic i toru przesuwu taśmy, najczęściej jednak jest on sprzedawany z kasetą czyszczącą, ale z powodzeniem można go używać bez tej kasety nasączając nim patyczek z nawiniętym wacikiem. Zestaw płyn+kaseta dostaniesz w większości sklepów ze sprzętem RTV, które prowadzą sprzedaż kaset magnetofonowych, a patyczki do czyszczenia uszu - bo te się idealnie nadają w sklepach kosmetycznych - nawet w sieciach sklepów Biedronka są dostępne.

Jeśli chodzi o demagnetyzer, to tutaj niestety jest pewien problem. W żadnym sklepie tego niestety nie otrzymasz, bo demagnetyzery wyszły juz z produkcji. Tutaj pozostaje jedynie zakup z drugiej ręki. Pojawiają się one co jakiś czas w serwisach aukcyjnych więc pozostaje jedynie na bieżąco sprawdzać np. Allegro lub eBay. Czy wybierze kasetę elktroniczną czy "pałąk", to już kwestia Twojego wyboru, ja jednak polecam "pałąk" ze względu na nieco szersze jego zastosowanie i wygodę. Przy okazji jak masz lub będziesz mieć w przyszłości szpulowca to też Ci się ten demagnetyzer przyda.
Marek