Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
07-05-2012, 12:50
melo i pewnie później przez pomiar zaspawasz sobie głowę w sweet point za pomocą imadła ?

Spokojnie można przyjąć ze okolice cewki, pomiar jeśli skoryguje to kosmetycznie i moim zdaniem nie do końca miarodajnie (dla 1 pozycji pomiaru) a jak ktoś lubi cyzelować o mm to przyjemności. Usiądzie wyżej/niżej i sobie znów skoryguje :-) Karramba.

"Only 55 mm distance shown here against reference."
Dla mikrofonu w punkcie gdzie facet go ustawił...może nawet zbiegiem okoliczności cewki ułożyły się tej samej odległości od mikrofonu (?)

fakamada

• 1066 / 5611
  • Ekspert
07-05-2012, 14:32
Zawsze nie to zastanawiało, dlaczego przyjmuje się cewkę. Na logikę powinno się przyjąć raczej jakiś punkt membrany. Stamtąd zaczyna rozchodzić się fala dźwiękowa.

lancaster

• Gość
07-05-2012, 14:40
Masz rację fakamada, przyjmuj jakiś punkt membrany. To nawet logiczne.

Bloga muszę otworzyć z możliwością pisania artykułów dla zaproszonych osób.

Ahmed

• Gość
07-05-2012, 15:07
Ma to ew. sens przy założeniu, że membrana jest płaska, jak w starszych głośnikach KEF-a. W przeciwnym wypadku to niby jaki punkt z membrany trzeba wziąć pod uwagę ? Zewnętrzny, blisko zawieszenia czy ten wewnętrzny bliski cewki ?
:-)

fakamada

• 1066 / 5611
  • Ekspert
07-05-2012, 15:44
No.. właśnie nie wiadomo. Na czuja przyjąłbym najgłębszy punkt woofera, ale już kopółka wysokotonowa ? Raczej odwrotnie, czyli najbardziej wysunięty.

Bacek

• 2414 / 6103
  • Ekspert
07-05-2012, 16:05
A nie prościej zmierzyć? Impuls na częstotliwości podziału i wszystko wyjdzie.
Z drugiej strony to i tak będzie wyrównanie tylko w konkretnej lokalizacji więc z kilku głośników i tak idealnie nie będzie nigdy. Kolejnym problemem może być też że drivery mogą kręcić różnie fazą a punkt podziału nigdy nie jest punktem tylko zakresem. Więc jak dla mnie gra nie koniecznie warta każdych poświęceń. Już lepiej wybrać takie miejsca podziału żeby nierówności nie były zbyt uciążliwe. Gdyby w ten sposób dało się zrobić idealne paczki to ktoś już by takie zbudował 70-80 lat temu

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

meloV8

• 1559 / 6076
  • Ekspert
07-05-2012, 16:25
Nie ma innej sensownej metody niz pomiar.  Z zamocowaniem glowy w imadle to tez jakis sposob, niestety na zwrotnicach pierwszego rzedu charki poza osia na kolana nie rzucaja, dlatego jesli juz ktos ma owsiki i nie potrafi usiedziec w miejscu odsluchu, to dobrze jest uzyc ukladu dwoch glosnikow z driverem w srodku ( takie d\'appolito na oko ) jak np w glosnikach Dunlavy.

Jak ktos lubi eksperymenty, to mozna tez wykonac pomiar glosnikow i w chocby LspCAD sprobowac zmieniac offset glosnikow, tak aby znalesc mniej wiecej punkt centr akustycznych.

Wg mnie kolumny wyrownane czasowo, z filtrami pierwszego rzedu to znaczny krok w przod jakosci dzwieku. Taki system potrafi odtworzyc square wave, co rowniez nie jest bez znaczenia.
Oczywiscie nie ma rozy bez kolcow, ale osobiscie taki kierunek uznalem za wlasciwy i warty wlozonej pracy.

lancaster

• Gość
07-05-2012, 17:22
"Z drugiej strony to i tak będzie wyrównanie tylko w konkretnej lokalizacji"

O tym piszę Bacek, dlatego jak ktoś potrzebuje to niech sobie pi razy drzwi przyjmie cewkę (propozycja) dużym błędem (o ile jakimkolwiek ) to nie będzie...chyba ze ktoś chce sie podniecać wykresikiem....wtedy pomiar niezbędny, przyda sie też kilka symulacji, a od biedy można to wszystko w  Photoshopie zrobić bo tyle to mniej więcej warte w realnych warunkach,kiedy głowa nie znajduje sie tam gdzie mikrofon.

Melo,kurde zapomnij o tym imadle ! Jaja sobie robię a jakiś konsekwentny audiofil odbierze sobie resztę przyjemności ze słuchania muzyki (chyba ze ktoś od dzieciństwa marzyło słuchaniu w  imadle - nic mnie już chyba nie zdziwi). Masz fajne nowe/stare paczki widziałem, zagospodaruj je dobrze i nie martw sie tymi centrami. Jak coś nie jest fullrange to cieszymy się z innych rzeczy. Szerokopasmowce tez nie są bez wad i też są fajne.

fakamada

• 1066 / 5611
  • Ekspert
18-05-2012, 01:03
Nowe ciekawe drivery. Cewki z nowego polimeru.

http://www.usspeaker.com/Faital%20Pro%20HF10AK-1.htm
http://www.usspeaker.com/Faital%20Pro%20HF144-1.htm
http://www.usspeaker.com/Faital%20Pro%20HF204-1.htm

"Unique Mineral Charged Material (Ketone Polymer) Exhibits The Rigidity Like Titanium & Warmth Of Polyster/Mylar"

fakamada

• 1066 / 5611
  • Ekspert
18-05-2012, 01:04
Membrany. Nie cewki oczywiście.

simon19

• 256 / 5099
  • Zaawansowany użytkownik
18-05-2012, 19:48
Piękna kreseczka od 500hz ta dwucalówka. Ja próbowałem kupować w tym sklepie cewki zamienne Jbl i ni cholery nie da sie zapłacić kartą, nie da sie tam kupować z Polski?

• Gość
19-05-2012, 10:48
Pomocy, nie mogę znalesc sklepu i ceny tych tweeterów?
http://www.itemaudio.co.uk/johnblue_supertweeter.html

fakamada

• 1066 / 5611
  • Ekspert
19-05-2012, 11:57
http://www.itemaudio.com/index.php/digital-audio-sources/detail/33-passive-standmounted/flypage/93-john-blue-st100-supertweeter/7-johnblue?sef=hcfpm

Nie lepiej dopasować jakiegoś małego horna pod względem kierunkowości do twojej Iwaty ? Np. Tractrix 1000.

• Gość
19-05-2012, 17:59
Dzieki Faka...750 funtów? zgroza, coś pomyśle, ale potrzebuje do wypełnienia najwyższego rejestru, i to są kolumny dla mnie,... robię klientom, ale nad swoim projektem pracuje już parę lat, i potrzebuje super tweeter,....

fakamada

• 1066 / 5611
  • Ekspert
19-05-2012, 19:31
Mała tuba też może pracować jako supertweeter. O bullet tweeterach czytałem mieszane opinie. Podobno mają zbyt dużą kierunkowość. Nawet jako towarzystwo dużych tub pow. 5khz. Slot tweetery są podobno w tym względzie znacznie lepsze.

A jako ciekawostke dodam, że Zu Audio do swoich szerokopasmówek, jako supertweetera używa Radiana 850  !
Niespotykane podejście, choć mam swoje przypuszczenia dlaczego zastosowali tak potężny driver na tak wysokie pasmo.