Audiohobby.pl

HORN

Bacek

• 2414 / 6103
  • Ekspert
13-04-2012, 12:21
Ale niestety faitale sa prawie 2x droższe
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

1AUTOTECH

• 284 / 5639
  • Zaawansowany użytkownik
13-04-2012, 12:21
Lancaster... no popatrz jak różne zdanie mamy nt. profili...

O ile Tractrix grający 2 oktawy jest ok. o tyle w Jmlc 4 można spokojnie
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5639
13-04-2012, 12:23
HF 200 to bardzo fajnie brzmiący przetwornik...
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5639
13-04-2012, 12:27
Podeślij Jackowi Tractrixa z przetwornikiem niech zrobi pomiary na tym samym sprzęcie
lukasz

Bacek

• 2414 / 6103
  • Ekspert
13-04-2012, 12:28
>HF 200 to bardzo fajnie brzmiący przetwornik...

To jest tak naprawdę 1.4\'\' (HF140) z dokręconą przejściówką na 2\'\'

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

1AUTOTECH

• 284 / 5639
13-04-2012, 12:31
tak
Pod ten przetwornik Jacek projektował tubę Minphase.
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5639
13-04-2012, 12:36
Na mojej planecie fajnie jest...:):):)
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5639
13-04-2012, 12:49
... a to nie męcz się i nie rób mi pomiarów...
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5639
13-04-2012, 12:51
...te od Jacka mi wystarczą
lukasz

Gustaw

• Gość
14-04-2012, 13:11
>> jzagaja, 2012-04-13 22:01:34
Ucz sie ucz, trenuj, dla mnie to plus

Co do samych tub to nie mam zastrzeżeń Jacku bo wykonane są super
ale po tej chwili kiedy słuchałem Twoich rakiet na audioshow maiłem wrażenie, że akurat Twoja nauka w kwestii zwrotnic i projektowania kolumn nie weszła jeszcze w fazę przedszkola a raczej jest na etapie ebrionalnym i życia prenatalnego.  ;-)

Dyplomatycznie ująłem to chyba w ten sposób, że "kolumny mają potencjał". :-) Zdaje się Romy The Cats na swoim forum też zasugerował, że długa droga daleka przed Tobą. Dlatego myślę, że przyda się Tobie więcej skromności bo same tuby nie wystarczą ponieważ trzeba jeszcze z nich poskładać dobrze grającą kolumnę. Dla równowagi przypomnę, że niedawno również skrytykowałem konstrukcję Lancastera, która grała dla mnie zbyt ofensywnie czego on sam był również świadomy.

Czytując ten wątek mam nieodparte wrażenie, że jego tematem nie są już horny tylko licytacja kolegów w stylu "a Pan wiesz kto ja jestem !!! ".

Dlatego nieśmiało sugeruję wszystkim aby faktycznie powrócili do tematu i nie nadymali się jak Graf Zeppelin przed katastrofą w Nowym Yorku.

aleksander109

• 26 / 5218
  • Użytkownik
14-04-2012, 20:21
Zwykli amatorzy hobbyści już przestają przedstawiać swoje mniej lub bardziej udane eksperymenty,
nie chcą wypadać na ignorantów przy "mądralach" którzy wszystko wiedzą.

aleksander109

• 26 / 5218
  • Użytkownik
15-04-2012, 16:09
Rozumiem Lan. ja się nie czepiam. Moja wiedza o tubach jest mikro i wcale się tego nie wstydzę.
Generalnie jednak wolę elektrostaty od tuby.
Po prostu lubię jak sobie ludzie wymyślają odmienne, odjechane przeczące ustalonym teoriom projekty.
Jeśli chodzi o tuby AUTOTECHU to przyznam, że nie rozumiem jaki walor estetyczny wnoszą te ciapki na tubach
na niedawno zamieszczonych zdjęciach. Pracuję przy reklamie wizualnej i coś mi w tym projekcie nie podchodzi.
Ładny nasycony jednolity kolor i finisz w tym względzie. Użycie grafiki na tubie wg mnie to ryzyko.
Ale może za mało tub widziałem i się mądrzę.

1AUTOTECH

• 284 / 5639
15-04-2012, 16:37
Aleksander mnie również zupełnie nie podobają się te ciapki - to w zasadzie paski, a nie ciapki i tuby wyglądają moim zdaniem jak obrzygane... ale obiecałem znajomemu, że takie tuby będą na targach to będą bo mi to w niczym nie przeszkadza... Do tematu audio mam podejście hobbystyczne.

Co do profilu tuby to oczywiście szanuję Lana i Titana oraz wiele innych osób (również Ciebie) - stosujecie taki profil bo taki Wam pasuje, a dla mnie Tractrix w porównaniu do Jmlc i Seos to 5% sprzedaży - i koniec moich emocji.

Irytuje mnie odrobinę narzucanie takiej opinii wszem i wobec, że: "ja z kolegami posłuchałem i nie tylko ja tak uważam, że jedynie słuszny jest profil Tractrix...".
Moimi klientami są naprawdę znane osoby z branży audio i wybierają inne profile ponieważ uważają, że Tractrix podobnie jak sfera "drze ryja" - jeszcze raz zaznaczam to nie moja opinia...
... i koniec i nie widzę powodu aby tę sprawę dalej rozwlekać...

Ponieważ rozumiem, że moje wpisy mogą irytować lub drażnić albo wzbudzać zupełnie niepotrzebne emocje dlatego też Wszystkich Forumowiczów serdecznie przepraszam i zapewniam, iż nigdy moje wpisy nie miały pobudek komercyjnych. Pozdrawiam
lukasz

aleksander109

• 26 / 5218
  • Użytkownik
15-04-2012, 17:43
Dodam tylko, że nigdy nie wypowiadałem się o wyższości Tractrix czy też JMLC. Po prostu za mało tub słyszałem.
Ale może coś być na rzeczy bo tuby JMLC u Boogiego grają jakoś łagodniej od Tractrixa które miałem okazję słyszeć
a nawet posiadać samoróbki. Oczywiście może to być kwestia przetworników a nie samego kształtu.
Jest jeszcze pytanie, które każdy musi sobie zadać; co woli - bardziej ofensywnie czy relaksująco.
Co do grafiki na tubie, nie mówię, że wcale nie bo nie.
Trzeba mieć świadomość, że osoba która kupuje tuby chce na nie patrzeć może przez 10 lat, a więc wzór musiałby
być nie do znudzenia. to chyba niemożliwe.

cadam

• 4401 / 6109
  • Ekspert
15-04-2012, 18:13
>> 1AUTOTECH

Która tuba jest Twoim numerem 1 jeśli chodzi o brzmienie?