Niekoniecznie aulait"Pomanewruj" sobie malzowinami podczas odsluchu zwykłego szumu z ulicy, a przekonasz się, jaki to jest "tylko narząd słuchu" :-)
Nic nie musimy wystawiac na zielona trawke!
Cytat: MAG w 10-04-2015, 09:06Cytat: vector w 10-04-2015, 08:30Mag,Nic nie musimy wystawiac na zielona trawke!Po prostu akustyke trzeba oddzielnie zaadresowac, w ten lub inny sposob......Jest kilka metod...:-)Przeciez wystarczy te same kolumny wstawic do dwóch roznych pomieszczen i zupelnie inaczej zagraja. Ba, w jednych moze byc swietnie a w innych slabo. Czy to cokolwiek mowi o kolumnach? Nic nie mowi!Zatem najpierw kolumny muszą posiadac odpowiedni potencjal ( do odtworzenia muzyki na zywo) a pozniej pracujemy nad akustyka. Dla mnie np taki Behringer DCX2496 zalatwia caly temat...;-))To że każdy zestaw zagra inaczej w różnych pomieszczenia to nie odkrycie ale fizykaZestawy muszą mieć potencjał zgadzam się z tym.Widzę że idziesz na skróty z cyfrową korekcją to dobre rozwiązania ale i ma pewne wady ;-)Najlepiej po drucie z prądem-analogowo byle do przodu ;)No wlasnie......Wiekszosc audio tzw filow uwaza, ze nalezy isc purystycznie - najlepiej kawalek druta i szerokopasmowka.Ja zreszta tez tak sadzilem. Nie wiem skad sie bierze takie podejscie, niemniej to fakt.Jednak....Jesli sie pomysli przez ile uzadzen ten dzwiek plynie na koncercie czy w studio to takie purystyczne podejscie jest NIELOGICZNE!!!Zeby komentowac trzeba sprobowac.Z moich doswiadczen wynika, ze rzeczony Behringer poprawia dzwiek o niebo....!!Ja nie widze kompletnie zadnych minusow!Co wiecej uzywajac takigo urzadzenia mozna polaczyc drivery bezposrednio ze wzmaczniaczami - bez zwrotnicy!Absolutnie nie uwazam, ze to droga na skroty! Co wiecej zeby takie urzadzenie wlasciwie ustawilo akustyke trzeba sie troche napracowac. Pomierzyc, pochodzic z mikrofonem i kompem, potestowac. Efekty moga byc spektakularne.
Cytat: vector w 10-04-2015, 08:30Mag,Nic nie musimy wystawiac na zielona trawke!Po prostu akustyke trzeba oddzielnie zaadresowac, w ten lub inny sposob......Jest kilka metod...:-)Przeciez wystarczy te same kolumny wstawic do dwóch roznych pomieszczen i zupelnie inaczej zagraja. Ba, w jednych moze byc swietnie a w innych slabo. Czy to cokolwiek mowi o kolumnach? Nic nie mowi!Zatem najpierw kolumny muszą posiadac odpowiedni potencjal ( do odtworzenia muzyki na zywo) a pozniej pracujemy nad akustyka. Dla mnie np taki Behringer DCX2496 zalatwia caly temat...;-))To że każdy zestaw zagra inaczej w różnych pomieszczenia to nie odkrycie ale fizykaZestawy muszą mieć potencjał zgadzam się z tym.Widzę że idziesz na skróty z cyfrową korekcją to dobre rozwiązania ale i ma pewne wady ;-)Najlepiej po drucie z prądem-analogowo byle do przodu ;)
Mag,Nic nie musimy wystawiac na zielona trawke!Po prostu akustyke trzeba oddzielnie zaadresowac, w ten lub inny sposob......Jest kilka metod...:-)Przeciez wystarczy te same kolumny wstawic do dwóch roznych pomieszczen i zupelnie inaczej zagraja. Ba, w jednych moze byc swietnie a w innych slabo. Czy to cokolwiek mowi o kolumnach? Nic nie mowi!Zatem najpierw kolumny muszą posiadac odpowiedni potencjal ( do odtworzenia muzyki na zywo) a pozniej pracujemy nad akustyka. Dla mnie np taki Behringer DCX2496 zalatwia caly temat...;-))
Cytat: vector w 10-04-2015, 13:32Cytat: MAG w 10-04-2015, 09:06Cytat: vector w 10-04-2015, 08:30Mag,Nic nie musimy wystawiac na zielona trawke!Po prostu akustyke trzeba oddzielnie zaadresowac, w ten lub inny sposob......Jest kilka metod...:-)Przeciez wystarczy te same kolumny wstawic do dwóch roznych pomieszczen i zupelnie inaczej zagraja. Ba, w jednych moze byc swietnie a w innych slabo. Czy to cokolwiek mowi o kolumnach? Nic nie mowi!Zatem najpierw kolumny muszą posiadac odpowiedni potencjal ( do odtworzenia muzyki na zywo) a pozniej pracujemy nad akustyka. Dla mnie np taki Behringer DCX2496 zalatwia caly temat...;-))To że każdy zestaw zagra inaczej w różnych pomieszczenia to nie odkrycie ale fizykaZestawy muszą mieć potencjał zgadzam się z tym.Widzę że idziesz na skróty z cyfrową korekcją to dobre rozwiązania ale i ma pewne wady ;-)Najlepiej po drucie z prądem-analogowo byle do przodu ;)No wlasnie......Wiekszosc audio tzw filow uwaza, ze nalezy isc purystycznie - najlepiej kawalek druta i szerokopasmowka.Ja zreszta tez tak sadzilem. Nie wiem skad sie bierze takie podejscie, niemniej to fakt.Jednak....Jesli sie pomysli przez ile uzadzen ten dzwiek plynie na koncercie czy w studio to takie purystyczne podejscie jest NIELOGICZNE!!!Zeby komentowac trzeba sprobowac.Z moich doswiadczen wynika, ze rzeczony Behringer poprawia dzwiek o niebo....!!Ja nie widze kompletnie zadnych minusow!Co wiecej uzywajac takigo urzadzenia mozna polaczyc drivery bezposrednio ze wzmaczniaczami - bez zwrotnicy!Absolutnie nie uwazam, ze to droga na skroty! Co wiecej zeby takie urzadzenie wlasciwie ustawilo akustyke trzeba sie troche napracowac. Pomierzyc, pochodzic z mikrofonem i kompem, potestowac. Efekty moga byc spektakularne.Jeśli jesteś z tego zadowolony to gratuluję ale widzę że to początek drogi skoro nie widzisz wad.Przerobiłem to kilka lat temu w studiach rozgłośniach i na koncertach.Analog górą a dlaczego nie napiszę bo cyfra mąci Twój umysł i nic nie dociera. Za mną mnóstwo doświadczeń i prób.
Gustaw czy Ty to napisałeś czy ktoś inny?Odnoszę wrażenie że nie jesteś sobą:-)
Vector, a masz swoją elektroniczną zwrotnicę ustawioną na stałe pod pomieszczenie, czy kręcisz gałkami przy każdej płycie?
Vector Ma tylko uszy slonia....Dwie piekne tuby o srednicy 1m i wadze 70kg kazda.....;-))Za tydzien robie juz ordnung w garazu i wjezdzaja na "salony"Lancaster, szykuj sie!!!
Cytat: vector w 11-04-2015, 08:34Vector Ma tylko uszy slonia....Dwie piekne tuby o srednicy 1m i wadze 70kg kazda.....;-))Za tydzien robie juz ordnung w garazu i wjezdzaja na "salony"Lancaster, szykuj sie!!!Co tam tuby. Przecież ogólnie wiadomo, że jedyne high-endowe głośniki to Medżiko. Do tego 10 elementowy DAC De ce Esa z 1000-krotnym upsamplingiem równowarty rocznemu budżetowi afrykańskiego państwa i powinno jakoś zagrać. Jako źródło to Ał-render spięty z DeCe Esem kriogenizowanym kablem Ethernet. Nie siej zatem, Vector, zamętu dziwnymi pomysłami i sięgnij po specjalistyczne periodyki na początku swojej drogi w audio to się dowiesz co to jest haj-ęt.