Koledzy, w nawiązaniu do kilku postów wcześniej zamieszczam schemat, o którym rozmawialiśmy. Jest tam dodanych kilka rozwiązań zgodnie z listą, którą zamieściłem. Starałem się wstawić zalecane przez Was rozwiązania najlepiej jak potrafiłem ale nie gwarantuję, że na tym etapie wszystko jest OK.
Gdyby ktoś znalazł jakiś błąd, to proszę pisać na priva, to go poprawię.
Mamy na schemacie dwa miejsca jeszcze do wyjaśnienia. Pierwsze, to rezystor katodowy dla EL84, o który pytał Kolega ManieX. Druga sprawa, to napięcie zasilania dla lampy 6C5S.
Dodatkowo zamieszczam trzy nowe ciekawe porady, jakie przesłał nam kiedyś Andrzej Analogowy.
Pierwszą z poniższych mam zaaplikowaną od roku w swoim wzmacniaczyku.
13. Jeżeli pojemność na schemacie ma 1 mikro,dołączcie równolegle 0,1mikro,0,047mikro,0,015mikro i 2000-5000piko.Polecam polipropylen , papier -olej,styrofleks oraz mikę.Dźwięk robi się zdecydowanie szlachetniejszy
14. Podobny zabieg można stosować w przypadku kondensatorów w katodzie lampy.Zazwyczaj elektrolit o dużej pojemności 47-220mikro bocznikuję 0,1-0,22mikro polipropylenem i 5000piko mikowym..
15. Moim zdaniem,układ prostowania napięcia oparty na prostowniku lampowym i filtrach CLCRCL jest optymalny choć zajmuje sporo miejsca