Maniex,ta różnica 100V,przy jednoczesnym pełnym zwarciu dla składowej zmiennej siatki drugiej z anodą,to jest właśnie istota sprawy.W przypadku średniej mocy lamp mocy o mocy admisyjnej poniżej 10W istnieje zawsze niedosyt mocy akustycznej stawiający konieczność użycia wysokosprawnych kolumn.Zastosowanie układu boosted triode powoduje natychmiastowe zniknięcie problemu.Można spokojnie nagłośnić domową imprezkę za pomocą kolumn o niewyżyłowanej sprawności rzędu 90dB.Jednocześnie poprawia się też liniowość na małej mocy.
Dzięki temu rozwiązaniu możemy zachować szczegółówość typową dla małej lampy EL84,poprawić jej liniowość,dzięki czemu wzrośnie subiektywnie postrzegana dynamika i zwiększy się kop basowy ze względu na wzrost mocy maksymalnej.Ktoś zapewne zarzuci,że dwukrotny przyrost to nie powinien wiele wnieść,ale myli się bo to jest przyrost w miejscu kardynalnym tzn po jego zastosowaniu problem niedoboru mocy znika.Jest super.
Nie dochodzi w nim do istotnego przekroczenia parametrów,czego dowodem jest fakt,że wykonany przeze mnie wzmacniacz pracuje kilka godzin dziennie od 5lat i właściciel nie skarżył się na pogorszenie brzmienia,a jak dwa lata temu mierzyłem,to wcale nie spadła emisja.Sam nie mogłem uwierzyć.