@Gwoz: Oddałem mojego najlepszego LST TS-S... O tym, że Pass nie specjalnie pasuje z LST, pisałem już tu o wiele wcześniej. Tak, jak o tym, że konstrukcja wzmacniacza, szczególnie stopień końcowy, decyduje, czy będzie i jak, wspódziałał z LST i słuchawkami. Ale, żeby było dobrze, nie trzeba od razu sięgać po armaty jak Accuphase...
Powtarzam się bez przerwy -ludzie szukajcie! Wzmacniaczy jest cała plejada na rynku i mogą być używane, starsze, za nie duże pieniądze, jak kolega whero powyżej sugeruje. Małe sprostowanie przy okazji: W moim torze jest pre Accu C-290, tego 260 nie mam już dłużej. I jeszcze jedno - wg. mnie, tudzież innych kolegów: te różnice między zestawami dzielonymi a integrą E-480 nie są wcale duże - zakładając dobrego DACa jako źródło i nie sugerując się sprawami technicznymi czy finansowymi. E-480 - znowu moje zdanie - jest w wielu akustycznych aspektach lepszy od L-550, ale Luxman jest już klasą dla siebie i dobrze współpracuje z LST (z mojego doświadczenia). Te relacje mogą być odczuwane subiektywnie, więc nie znaczy, że ja mam rację, a kolega Gwoz - nie. Również dziękuję za spotkanie i konstruktywną wymianę zdań.
Wskaźniki końcówki A-75 którą testowałeś, posiadają prawdopodobnie inną czułość, co przekłada się na szybkość reakcji. Konstruktorzy wskaźników wychodzą ze słusznego założenia, że nie ma co irytować patrzących nerwowymi skokami wskazówki, więc zmniejszają wrażliwość mierników. Jeszcze bardziej dotyczy to odczytu cyfrowego. Zapotrzebowanie na napięcie/moc elektrostatów nie zachowuje się inercyjnie, jak to robi głośnik dynamiczny,więc błyskawiczne skoki przy silnych impulsach są w pomiarze pomijane. Mierniki są przecież zaprojektowane do pracy z głośnikami... Mimo wszystko, miałeś możliwość obserwacji wskaźników wychyłowych w E-480, a te są z LST bardziej wrażliwe i podskakują stale wokół centrum na skali, też z dużymi wychyłkami w obu kierunkach.
@whero 2: Generalnie zgadzam się co do wniosków w: "...wydaje się iż te adaptery znacznie lepiej współpracują z:...". Też co do tego, że Sony ta-n86 to bardzo dobra końcówka (po modyfikacji). LST z OTL jeszcze nie próbowałem, może ktoś to tu zrobi...
Jeżeli chodzi o "wzmacniacze projektowane pod obciążenia napięciowe" - takich dla pracy z głośnikami dynamikami chyba nie robi się - a jeśli, to podajcie przykłady. Nie wgryzałem się w schematy posiadanych chwilowo, czy "offshore" testowanych wzmacniaczy, nie są też ot tak dostępne, firmy strzegą tajemnic.
Whero: Preferuję wzmacniacze A lub AB, gdzie pierwsze parę watów jest w klasie A. Nie chodzi zresztą o to czy mamy 250 czy tylko 50 W mocy, wydaje mi się że decydująca jest szybkość impulsu i pasująca konstrukcja wzmacniacza. A wracając do lamp - owszem, nie należy ich zapominać. Robiłem z Octave czy Ayonem dobre doświadczenia.
Podsumowując: Jeżeli można sobie poeksperymentować z różnymi wzmocnieniami to dlaczego, nawet długo, nie szukać <swojego> dźwięku? Poza tym nikt z nas nie chce za szybko znaleźć "przystanku końcowego". Może cała przyjemność i zabawa właśnie w poszukiwaniach, w zmianach?