xle sie wyrazilem, jak kierunkowosc mikrofonu, bo patrzac na pomiar i porownujac z wrazeniami to nie jest on tak omni jak słuch jednak. słuch słyszy moc wypromieniowywana owszem widmo sie przesuwa w zaleznosci od polozenia ale nie jest tak ze jesli przykladowo dla czestotliwosci 2KHz masz zapadłosc 6dB pod katem 45stopni to mikrofon ja "widzi" ostro, a słuch znacznie łągodniej.
To ma jakies znaczenie, ale w komorze bezechowej. W typowym pokoju masz tyle odbic, ze Twoje uszy slysza co innego niz to co mikrofon. Brzmi to na odwrot z tym co napisalem wyzej, ale mam tu na mysli pomiary bramkowane, w ktorych usuwa sie odbicia pomieszczenia.
Ushera nie znam ale jesli jest klasy Scana 8545 ktorego kiedys męczyłem to nie ma problemu zrobic nawet gorke w tym zakresie.
Aktualnie robie projekt na 8545 i to zupelnie inny glosnik niz Usher.
melo, czy Tonsil pisał ze kolumny ktore mierzyło AVS są w pełni sprawne ? Sprawdzali je po powrocie z redakcji ?
Jesli potwierdzili ze tak to wygląda to faktycznie masz racje odnosnie pomiarow, jesli natomiast kolumny byly strzelona a na to mi wygląda to w AVS wypuścili makulature.
Jak dla mnie to Tonsil sprawe olal, maja tak wysokie mniemanie o sobie i swoich produktach, ze wypuscili tylko notke, ze ich kolumny sa git, a tu prosze pomiar z komory. AVS pomiary zrobili, wyszly podejrzanie, ale gazeta poszla w eter. Zaloze sie, ze gdyby Tonsil wyslal kolejna pare i pomiary juz wyszlyby jak nalezy, to AVS rowniez to opublikuje razem ze sprostowaniem. W koncu to nie wina gazety, ze kolumny wyszly kiepsko w pomiarach.
"Bo modul impedancji w Bodnarach jest gorszy. Do tego jeszcze te ogromne piki impedancji od pustego tunelu. Wiesz, ze lampy tego nie lubia :)"
gorszy na basie, lepszy na średnicy. Co do tunelu, glosnik ma 15cm i zejscie do 50Hz z efektywnoscia 86dB przy ponad 8ohm impedancji minimalnej.
Konstruktor mial do wyboru wypchac tunel i zadowolic mierniczego pozbywajac sie pikow razem z basem, albo zostawic tunel otwarty dajac podklad basowy do muzyki. Tak bym to ujal bo hiper kontroli z lampa zwlaszcza spodziewac sie nie nalezy.
co mamy w opisie technicznym ? ideał vs same problemy :-)
a podczas odsluchu ?
Dla mnie osobiscie nuda vs klimat :-)
Dla mnie projekt Bodnara jest po prostu zrobiony od czapy. Wzieli projekty ze strony Sonido, cos tam moze pozmieniali i juz super mega wypas. Nie jest wypas, bo jest bida. Mozna zrobic to lepiej, ale poszli po najmniejszej linii oporu. Mozna bylo zrobic te pseudo tube z rezonatorami, zaprojektowac ja inaczej i takiego problemu by nie bylo.
Mowisz nuda vs klimat? Jesli dla Ciebie nuda, to mniejsze znieksztalcenia, bardziej wiarygodne pasmo i wyzsza jakosc dzwieku to ok :)