Przejdz do strony glównej

FORUM
Ogłoszenia
Wyszukiwarka Regulamin Zarejestruj sie
Login:
Haslo:
Zapamiętaj mnie
zapomnialem haslo :-(
besthifi.pl Stereo Underground
STEREODIYSłUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIążKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE
(Strona: 3 z 3)
[PIERWSZA] [OSTATNIA]
Autor Temat: Sztuka wytłumiania kolumn
smakismaki
(56/0/875)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 19:10
Niezbyt mi się podobają Focale choćby ze względu na kształt i związane z tym dyfrakcje, burczybas BR, bierne filtry itp . Gdybym miał wydać tyle na kolumny to na pewno nie tej firmy, raczej byłoby to aktywne Nautilusy B&W lub Vivid Audio z linią transmisyjną a nie rezonatorem .

cadam
(2545/141/1436)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 21:50
Więcej na temat wytłumienia aktywnym węglem http://www.kef.com/resources/whitepapers/ace.pdf

smakismaki
(56/0/875)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 21:56
nie wkręcaj mnie kolego bo mam sporo węgla aktywnego i jeszcze mi przyjdzie do głowy pomysł wsypania go do obudowy

dabyl
(406/1/995)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 22:01
- nie da się zwiększyć objętości zamkniętej bryły przez włożenie tam materiału o zwiększonej porowatości - to zwiększenie pojemności będzie pozorne i zapewne tylko do pewnych granic;
- bajerów o magicznym działaniu węgla aktywnego w zastosowaniu audio nie czyta się fajnie;
- nie uzyskamy "naturalnego basu" z małego głośnika - w jakiej aplikacji by on nie był to małych pierdziawkach zawsze wykorzystuje się pewne zjawiska podbijające bas, którym ten mały głośnik gra już se spadkiem efektywności;
- jeśli miałbym 300 000 zł na wydanie "o tak" to... wymieniłbym sobie instalację CO w moim domu (bo jej stan jest opłakany), kupił sobie lepszy samochód niż teraz mam, kupił jakieś całkiem fajne głośniki i zrobił na nich dobre stereo dopasowane do moich preferencji, 50 tys zainwestował, a... pozostałe 150 tys przeznaczyłbym na pomoc dzieciom, które tej pomocy potrzebują (oczywiście ta pomoc byłaby pod moją ścisłą kontrolą i byłaby zorganizowana w taki sposób, aby na siebie zarabiać (a jest to możliwe), a zarobione pieniądze pomagałyby kolejnym potrzebującym);

tak ja to widzę ;)

dabyl
(406/1/995)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 22:02
PS: nawet jeśli ten wungel w jakimś stopniu działa to nie samym basem człowiek żyje ;)

cadam
(2545/141/1436)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 22:03
Wsypanie węgla luzem do obudowy nie jest dobrym pomysłem. Lepiej włożyć do szmacianego worka.

Fotka do tematu: Sztuka wytłumiania kolumn
Aby powiększać zdjęcia musisz się zalogować!
(//15380)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 22:09
Wsypcie wysokiej jakości koks. Ma świetne jakości soniczne.
I pomyślcie o bursztynie - ale to tylko dla prawdziwych audiofili.

cadam
(2545/141/1436)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 22:14
>> dabyl, 2011-02-11 22:01:33
- nie uzyskamy "naturalnego basu" z małego głośnika - w jakiej aplikacji by on nie był to małych pierdziawkach zawsze wykorzystuje się pewne zjawiska podbijające bas, którym ten mały głośnik gra już se spadkiem efektywności;

Zgadza się, lepszy bas wymaga większego głośnika, większy głośnik potrzebuje większej obudowy i w tym miejscu pojawiają się korzyści z użycia węgla. Klasycznymi materiałami można akustycznie powiększyć obudowę maksymalnie o 20%, węgiel może powiększyć budę o 40%

dabyl
(406/1/995)
WYŚLIJ PW
2011-02-11 / 23:15
>> cadam, 2011-02-11 22:14:47
Klasycznymi materiałami można akustycznie powiększyć obudowę maksymalnie o 20%, węgiel może powiększyć budę o 40%

Nawet jeśli faktycznie tak jest, że odpowiedni materiał tłumiący powiększa pozorną wielkość obudowy widzianą przez głośnik to i tak nie zmienia faktu, że nadal będzie to ten sam mały głośnik, który sam w sobie nie schodzi nisko, bo po prostu nie potrafi, a jeśli uzyskamy w nim jakąś korzyść na basie to i tak będzie to "sztuczna" korzyść.

Swego czasu kupiłem od jednego z użytkowników AH (którego pozdrawiam ;) ) Alphardy HW1800. Większość pewnie powie "co to za gówno"... Czekały na zajęcie się nimi z kilkanaście miesięcy - ostatnio się za nie zabrałem. Wylądowały w zupełnie przypadkowej odgrodzie, która póki co swoimi gabarytami nie przekracza objętości 200L i mam na nich zejście jak na załączonym poniżej obrazku (zakładam, że nie toczy się tutaj rozmowa o rzeczach typu "jakość basu", która momentami sięga do granic absurdu).
Jak na razie nikt mi nie wmówi, że zapakowanie wungla czy jakiegokolwiek innego wypełniacza do obudowy z głośnikiem ~20cm da mi takie efekty jak ten "gówniany" HW1800 w marnej odgrodzie (zaznaczam, że moim priorytetem wcale nie jest "ilość basu w basie").

Dudeck
(4985/288/1402)
WYŚLIJ PW
2011-02-12 / 00:06
" ... Więcej na temat wytłumienia aktywnym węglem ... "

Także i tu podpierają się dobrymi właściwościami filtracyjnymi ... wody .

yolaos
(573/12/1434)
Oława /Wrocław
WYŚLIJ PW
2011-02-12 / 09:47
A po co w domu robic remizę strażacką?
Jak Wy Panowie mieszkacie z tymi odgrodami, chyba ,że wszyscy macie chaupy?

Mały głośnik potężny bas to Święty GRAL.
Takie coś słyszałem tylko raz z malutkich Sonus Faberów. MOdelu nie pamietam. Chociaż jego różnorodność była mocno ograniczona ale 14 tka udawała co najmniej 18mnastkę.

simon19
(99/0/426)
WYŚLIJ PW
2011-02-12 / 10:28
A ja rozpocząłem nowy etap. Wysokaefektywność wielkie średnice membran. Mam pytanie do was.

Mam 12 calowy głośnik i obudowe 150 litrów czy siuter( żwir) na dnie zmniejszy litraż ? Jest u mnie zbyt subtelnie i potrzebuje mocniejszego basu.

Nie chce mi sie dzisiaj ciąć kolumn szkoda ich i jeszcze sie wstrzymam ze zmniejszaniem obudowy.

Oprócz dwóch rodzajów wełn na ściankach miałem pianke i basu nie było dopiero jak usunąłem pianke z okolic BR to brzmienie zaczęło być ok.

cadam
(2545/141/1436)
WYŚLIJ PW
2011-02-12 / 19:23
Żeby przekonać się czy węgiel aktywny jest lepszym materiałem wytłumiającym od gąbki czy włókniny należałoby zmierzyć w jakim stopniu obniża częstość rezonansu mechanicznego głośnika. Konwencjonalne wytłumienie obudowy o wiele słabiej zmniejsza częstość rezonansu niż dobroć głośnika.

cadam
(2545/141/1436)
WYŚLIJ PW
2011-02-18 / 12:58
Zna ktoś substancje o właściwościach podobnych do węgla aktywnego?

yolaos
(573/12/1434)
Oława /Wrocław
WYŚLIJ PW
2011-02-20 / 08:39
Żeby nie zakładać nowego tematu dokleję to tutaj. Kto wie jakiej marki są te kondensatory:

cadam
(2545/141/1436)
WYŚLIJ PW
2011-02-25 / 19:19
Doczytałem artykuł na temat powiększania akustycznego obudowy węglem aktywnym. Jest tam wzmianka o próbach odsłuchowych, które wykazały, że głośniki z węglem aktywnym mają lepszy atak basu niż zestawy bez węgla. Może to sugerować wprowadzanie przez węgiel zniekształceń nieliniowych.

Dudeck
(4985/288/1402)
WYŚLIJ PW
2011-02-25 / 23:45
Może i węgiel aktywny jest na swój sposób porowaty , ale i tak musi zabrać coś z objętości , którą wypełnia i na pewno jej nie zwiększy , także akustycznie . Nie wierzę , że jego porowatość działa jak zestaw odpowiednio strojonych otworów bassreflex . High-End musi być "inny" żeby za takiego uchodził , ale czasami to już przesadzają . Ale z drugiej strony odbiorca stale oczekuje jakiegoś postępu bu mógł brać w tym wyścigu udział , no to trza mu go dać/stworzyć . Jestem święcie przekonany , że odpowiednio duża obudowa i odpowiednio duży głośnik basowy zaatakują i to naprawdę .

STEREODIYSłUCHAWKIPC AUDIOANALOG \ LAMPAMUZYKAZASILANIEFILM I KSIążKAAUDIO SALONRECENZJE / OPINIECZAS WOLNY OD AUDIOGALERIEPOGADUCHYTECHNICZNE