Intuos, opisałeś pewne zjawiska jako nowe dla Ciebie, a dla mnie to po prostu składniki dobrego brzmienia, na pewno nie wszystkie. I nie potrzeba do tego żadnego DACa typu św. Graal. Jeśli moje stwierdzenie jest nieprofesjonalne, to tak samo nieprofesjonalny jest cały Twój opis. Zresztą co by tu miało być "profesjonalne" w wymianie wrażeń na forum?
Może inaczej - jeżeli ktoś chce poznać mój "wzór" dźwięku, jakim powinno się charakteryzować źródło, to polecam odsłuch Audio Research CD-9. Są różne znakomite i drogie źródła, ale właśnie z tym odtwarzaczem wpiętym w swój lub nie swój tor czuję się jak w domu. Zamiast czytać moje opisy, polecam posłuchać tego CD. Na pewno gdzieś w Warszawie będzie. To jest ten sam typ grania, co mój odtwarzacz na AK4393 - analogowy, ale bogaty w informacje, spójny, ale bez przycinania czy zaokrąglania góry, długie frazy i wybrzmienia, cielesność, holografia w pełni trójwymiarowa, a nie plamy dźwiękowe w przestrzeni. Przy okazji - polecam wyłączyć upsampling.
Magus, jak się nie da porównać, to znaczy że się nie da też odczytać, a jak się nie da lub nie ma sensu czytać, to tym bardziej nie ma sensu pisać. Skoro tak, to po co fora audio czy w ogóle jakiekolwiek?