Podsumowanie poszukiwań monitorów do małego pokoju.
Słuchałem w sumie 6 par głośników:
1) B&W CDM1 SE
2) Acoustic Energy Aegis Evo One
3) Franco Serblin Accordo
4) Akkus RedWine 71
5) stare Grundigi mojego kolegi
6) Equilibrium Ether
W skrócie:
1) B&W - wszystko niby na miejscu, scena wąska, bas jest, średnica - OK. Całość - Bowersy odpadają, serio. Góra pasma na B&W jest dużo słabsza niż na Accordo (wokal, fortepian). Zostały przeniesione do telewizora i dalej są napędzane Denonem 1500.
2) AE Aegis Evo One - dobre głośniki, ze świetnym basem, czasami wydawało mi się, że jest go za dużo. Za te pieniądze (700 PLN) - super ! B&W oraz Acoustic grały równym pasmem, nie było tam jednak tej magii co w Accordo.
3) Franco Serblin Accordo
Grają przepięknie. Genialne scena, lepsza niż najlepszych słuchawek, wydaje się, że stoi przed nami wokalista.
Accordo świetnie grają również górne i środkowe pasmo dźwięku. Lubię ten sposób prezentacji - bardzo dużo się dzieje na górze. Fortepian, wokale, instrumenty smyczkowe - to moje dźwięki.
Scena w Accordo jest genialna, szeroka, głęboka, cudowna. Niesamowite co się z nią dzieje jak się kolumny odsuwa od ściany, głebość tej sceny jest po prostu niesamowita.
Nie do uwierzenia !
Wygląd monitorów Franco Serblin to prawdziwe dzieło sztuki. To najpiękniejsze kolumny jakie widziałem z bliska.
Bardzo przyjemnie się na nie patrzy. Cieszą oko.
Ze względu na małą ilość basu Accordo nie mają żadnych szans z innymi kolumnami w muzyce rockowej w tym np. z Akkusami. Ta początkowa opinia zmieniła się jednak w trakcie słuchania.
Po pierwsze to przy wysokich poziomach głośności basu jest naprawdę wystarczająco. Dla tych którzy lubią trochę więcej basu - potrzebny jest sub.
Ja mam REL S2 - bardzo fajny, biały, nie za duży jak na 10 cali. Wkręcam go na godzinę 9-10 i jest dobry bas bez przeszkadzania innym zakresom pasma dźwięku.
Próbowałem małego REL T5, ale buczał. S2 nie buczy.
4) Akkus Red Wine 71 - grają całe pasmo, bardzo dobry środek i bas, jak dla mnie za mało góry.
Wielu kolegów słuchających u mnie uważało, że są to bardzo dobre głośniki i te woleliby zamiast Accordo.
5) Stare Grundigi raz zagrały dużo gorzej niż Accordo, innym razem lepiej (w sensie więcej góry). Postawione na podstawkach Grundigi mają mało basu, u kolegi stoją na wielkiej, ciężkiej ławie
do daje im naprawdę świetny bas (przynajmniej w sensie jakości, niekoniecznie ilości).
6) Equilibrium Ether
Wyglądają świetnie, przepiękny jasny klon. Wykonanie bardzo dobrej jakości, nic nie można zarzucić.
Niestety za duże do pomojego pomieszczenia, buczały, nie dało się słuchać, mój malutki pokój kompletnie nie pasuje do tych niewielkich podłogówek.
Nie wiem dlaczego tak się stało, chyba coś nie tak z moim pomieszczeniem (15m2, skosy, cienkie ściany ?).
Na koniec jest dla mnie jasne, że nie potrzebuję tak dokładnych i wiernych kolumn jak Akkusy. Na wystawach głośniki Accutona grały wspaniałym, dokładnym dźwiękiem ze świetną górą.
To jednak nie potwierdziło się w moim systemie. Wolę czar Accordo.
Chciałbym podziękować wszystkim którzy mi pomagali w trakcie odsłuchów. Za cierpliwość, odbieranie telefonów, odpowiedzi na dziesiątki pytań, za przywożenie/wypożyczanie sprzętu itd.
Nie wymieniam po imieniu/nazwisko bo lista by była bardzo długa :) Są tu zarówno dystrybutorzy jak i koledzy z forum i z miasta :)
Przy okazji muszę też wspomnieć o trudnościach/wyzwaniach takich porównań:
1) do posłuchania trzech par kolumn po 10-30 tys każda potrzebne jest na raz prawie 60 tys. PLN (kaucje)
2) jedna para kolumn przyjechała w drewnianych skrzynkach ważących po 30 kilo każda zamkniętych za pomocą 10 czy 20 wkrętów każda (dla mnie to godzina pracy z odkręcaniem, noszeniem, chowaniem skrzynek)
3) w trakcie montażu jednej z kolumn upadła mi śrubka (ponieważ jest audiofilska więc swoje waży) i uszkodzła podstawki jednej z kolumn, tych których nie chciałem kupić. Mało przyjemna sprawa.
4) koszty transportu, wożenia, jeżdżenia, czasu na jeżdżenie są ogromne :)
5) wbrew niektórym opniom na forach wszyscy dystrybutorzy których do tej pory przez lata spotkałem byli bardzo, bardzo mili, uczynni i życzliwi - dzięki :)
Pozdrawiam
Włodek