Koledzy,
Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.
Głośniki basowe mam w płytkich i otwartych skrzyniach jak proponował p. Fikus.
Co do ogólnej koncepcji systemu aktywnego to chciałem zmodyfikować swój sprzęt wg. propozycji zamieszczonej na stronie:
http://www.nutshellhifi.com/ME2txt.html#swactiveDla pewności załączam jeszcze obrazek z tej strony. Otóż jest to dla mnie o tyle proste, że wystarczyło by abym zrobił sobie filtr dolnoprzepustowy bo resztę już mam. Ale dostępne filtry do subów mają bardzo często sumator, w którym oba kanały są sumowane. Poza tym mają dość niski podział co trochę ogranicza eksperymenty z moimi niskotonowymi.
Zgadzam się natomiast z Kolegą Colcolcol, że lepiej mieć odcięcie góry i dołu. A jeszcze lepiej 3-way crossover i wyrzucić wszystkie elementy bierne z kolumny - może kiedyś.
Ze względu jednak na gabaryty na razie muszę zmajstrować jakąś mała zwrotkę i chyba propozycja Kolegi Jjurka będzie najlepszy dla mnie rozwiązaniem.
Wtedy niskotonowy mógłbym odciąć powiedzmy przy ok. 300Hz. Wyższe częstotliwości puścić na średniotonowy ograniczając go pasywnie od góry a wysokotonowy pasywnie od dołu.
Chyba dobrze kombinuję? Jeżeli nie, to proszę o Wasze uwagi.
Pozdrawiam,
Jan