Arek_50, 2008-06-21 17:11:01
A jaki ma sens stosowanie srebra zamiast miedzi skoro "gra muzyka"???
Przyszliśmy tu z AS nie tylko po to żeby sobie wypisywać luźne dyrdymały o polityce i historii (którymi historia sobie zresztą dupę podetrze). Ja na przykład miałem nadzieję, że także mniejszy będzie poziom pierdolenia bez sensu i naciągania ludzi przez zelumowo-velumowych cwaniaczków.
Skoro jesteś tak precyzyjny że piszesz o "włoskim srebrze" to ja się pytam jakiej jest próby i co ma w domieszkach.
Srebro jubilerskie w wyrobach ma najczęściej próbę 925. Czyli chyba oznacza to 92,5% ? Zawsze się zastanawiałem dlaczego akurat tyle, co stanowi te pozostałe 7,5% (i dla jakiej czystości podawane są giełdowe ceny srebra)?
W końcu nie przeczytałem nigdzie że jesteś "producentem". Mamy więc temat DIY i prawo wiedzieć co jest z czego zrobione - a jeśli nie mamy, to niech Lancaster przenisie temat od Audio-Salonu.
Nie pytam jak "gra" to "włoskie srebro" bo szczerze mówiąc taka dyskusja mały ma sens. Jakoś nikt się nie zastanawia jak gra "polska miedź" albo "niemieckie aluminium" choć aluminium jest przecież powszechniej stosowane także w drutach cewek głośników i słuchawek. Temat o lepszości jednego nad drugim jest tematem zastępczym. Uruchamianym po to by nie sięgać do istoty zagadnienia.
To jak co gra, to sobie każdy może usłyszeć, w przeciwieństwie do tego co ile kosztuje i jak jest zrobione.