-> majo
"czy posiadanie sqzbxa zobowiazuje do placenia abonamentu? mnie sie wydaje, ze mydelniczka otwiera nowy rozdzial w tej dyskusji. a wlasciwie nie otwiera, tylko kasuje stare watki i wulgarna spiewke o tym, ze za samo posiadanie odbiornika rtv trzeba placic. to nie jest odbiornik rtv!"
W Niemczech trzeba. Gebühreneinzugszentrale (znane bardziej jako GEZ, instytucja sluzaca do wyciagania abonamentu radiowo-telewizyjnego od obywateli) wprowadzila w zwiazku z rozwojem internetu i generalnie informatyki pojecie "neuartige Rundfunkgeräte", co oznacza mniej wiecej tyle, co "urzadzenia radiowo-telewizyjne nowego rodzaju". Zeby byc zmuszonym do placenia abonamentu wystarczy w domu komputer podlaczony do internetu. Czyli logicznie rzecz biorac, jesli Squeezebox bedzie podlaczony do neta w celu korzystania z radia internetowego, jest sie zobligowanym do uiszczania comiesiecznej oplaty.
Akurat Polska dosyc czesto naglupsze (najgorsze) pomysly czerpie z Niemiec. Takze z pewnoscia jest to tylko kwiestia czasu, kiedy pojawi sie taki przepis w Polsce.
-> Triceramops
"Mój działa bezprzewodowo, podobno na kablu jest lepiej, ale jeszcze tego nie sprawdzałem. "
He? To znaczy liczysz na to, ze po podlaczeniu Squeeza do kompa/routera kablem bedzie lepiej gralo?
Jesli tak to nie obejdziesz sie bez dobrego kabla. Denon ma cos odpowiedniego w ofercie:
http://www.denon.pl/site/frames_main.php?main=prod&ver=&MID=3&sub=1&action=detail&Pid=307