Holy,
Oczywiście mówię o wykorzystaniu Squeezeboxa oraz Dueta tylko jako transport z zewnętrznym DACiem.
Miałem okazję słuchać u siebie z następującym sprzętem :
Transporty: CEC TL2X, CEC TL53Z, CEC TL51XR, Cary Audio 303/300, Cary Audio 306, PC Audio (dedykowany serwer muzyczny wysokiej jakosci) + Trends Audio UD10 konwerter, Squeezebox Classic, Squeezebox Duet, Squeezebox Duet modyfikowany (by Effective Audio - modyfikacja taka jak w Bolder Cables + dedykowany zasilacz liniowy robiony na zamówienie, wyjście zamienione na BNC)
DACki: CEC DX71mk1, Benchmark 1 USB, PS Audio Digital Link III.
kable cyfrowe: Stereovox XV2, Tara Labs (coax) oraz Tara Labs Air 2 (AES/EBU).
Jedynie modyfikowany Duet zbliża się jako transport do CD. Nawet TL 51XR przez wyjście AES/EBU jest znacznie lepszym transportem od Squeezeboxa.
Nie wiem z czego to wynika, z moich obserwacji krytyczną sprawą jest dobre zasilanie (jest na ten temat ciekawy wątek na Slimdevices). Jako drugie wydaje mi się, że to przez ułomność samego SPDIFa jako sposobu transmisji.
Ostatnio czytałem, że najlepszym rozwiązaniem jest SB+ (tutaj opis:
http://www.at-view.co.uk/sb2.htm), czyli squeezebox przerobiony na pełne źródło z zupełnie zmienionym przetwornikiem i wyjściem analogowym oraz dedykowanym zasilaniem. Tutaj jest recenzja:
http://www.tnt-audio.com/sorgenti/at-tunes_e.htmlO Transporterze jest wiele głosów krytycznych, gdyż dźwięk nie ma wypełnienia i barwy (nie wiem osobiście, powtarzam tylko opinie). W necie jest sporo opinii, że dopiero Linn daje dobry dźwięk (znowu powtarzam to co przeczytałem).
Także na ten moment dla mnie osobiście Squeezebox jest jedynie alternatywą pod względem wygody - naprawdę genialne. Jednak do takiego CECa TL53Z jako transport albo jako pełny odtwarzacz to mu jeszcze daleko.
Niecierpliwie czekam co pokaże się na rynku w ciągu najbliższego roku. Sporo firm chyba się przymierza do wypuszczenia na rynek rozwiązań innych niż tradycyjny CD.
Ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń po porównaniach w domu.
Jeszcze jedno - zaobserwowałem, że porówanie A/B poprzez przełączanie źródeł nie daje dużych różnic. Różnice wychodzą dopiero przy dłuższym odsłuchu w jednej lub drugiej konfiguracji.
Tłumaczę to sobie w ten sposób, że podobnie jak weźmiesz do ręki dwie dobre gitary akustyczne to różnica nie będzie widoczna po zagraniu pojedynczych dźwięków, ale raczej większych kawałków. Będą się różnić wybrzmieniami oraz temperaturą i fakturą dźwięku.