Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

mikolaj612

• 347 / 3806
  • Zaawansowany użytkownik
30-05-2018, 23:02
Bo trzeba rozdzielić pewne kwestie, kto i kiedy to projektował.
Jakie było podejście do tego wszystkiego, możliwości, oraz sami ludzie.

Ja tam wielkim fanem DT880 nigdy specjalnie nie byłem, ale DT990 PRO lubię po dziś dzień, szczególnie, że łatwo je modować.

pastwa

• 3827 / 6104
  • Ekspert
30-05-2018, 23:03
DT880 (ale nie ostatnie wydania tylko starsze - 2003) sa ogolnie precyzyjniejsze i bardziej przejrzyste na basie od GS1000, ale nie maja takich prawdziwych barw i wielkiej przestrzeni jak Grado. Mowie o slusznie napedzanych DT880.

mikolaj612

• 347 / 3806
30-05-2018, 23:05
Do K601 też bo to były pierwsze "drogie" słuchawki jakie posłuchałem prawię dekadę temu.
A wiesz jak mają się 601 do 612? bo te drugie miałem. I po trzech sekundach, no może po pięciu, kupiłem K701 i 612 nigdy już nie były użyte. Te 5 sekund odsłuchu było ponad dwa lata temu i do dziś nic nie znalazłem co mogłoby K701 zdetronizować. Grado jest jakby obok. Ani lepsze, ani gorsze. Tylko inne.

Pomijając jakość wykonania? Ta w K601 była lepsza.
To są generalnie te same słuchawki, z tymi samymi problemami w dźwięku.

Ale ok. 10 lat temu to była dla mnie najwyższa półka, wtedy kosztowały ok. 1000zł, a K701 jeszcze paręset złotych więcej.
Może stąd mój sentyment do firmy AKG :)

Co do słuchawek BD, czy Sennheiserów, je po prostu ciężko napędzić bo masa sprzętu leci na "oparach".

Sekator

• 447 / 3522
30-05-2018, 23:08
"I po trzech sekundach, no może po pięciu, kupiłem K701" - ostro :)
Ale tak było - to była miłośc od pierwszego posłuchania. I  przez dwa lata do dziś je mam i nic lepszego nie znalazłem dla siebie. A nawet kupiłem drugi egzemplarz na zapas jakby pierwszy padł. Teraz Grado trochę miesza.
« Ostatnia zmiana: 30-05-2018, 23:12 wysłana przez Sekator »

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
30-05-2018, 23:22
Wysokie Grado by mogły Ci namieszać dopiero coś czuję :) Widzisz na jak długo skreśliłeś Grado a teraz co? Wiesz ile tam cudów może być co jeszcze nie słyszałeś? ;)

Bo tak jak Mikołaj mówi jest z tymi sprzętami. Dzisiaj każdy lubi jak mocno walnie, ale czy dobrze walnie to inny temat. A jak słuchawki gówniane to i wzmacniacza nie wymagają dobrego bo są strojone na mocny bas i dużo sopranu (V). Potem podpinasz takie 880 pod coś dobrego i są wielkie oczy bo muzyka płynie średnicą ale jakoś bas dalej jest. A wiele kwestii jest ważnych, na szczęście są wzmacniacze jak Rapture które proponują alternatywę w dobrej cenie bo konstruktor pojął istotę rzeczy. A AKG też z byle pierdziawki nie zagrają jak trzeba jak tam się kończą skuteczności na 93DB głównie. Nie tylko mocy ale i jakości potrzeba. Bagatelizowanie  kwestii zasilania tak z innej beczki... pierwszy krok do piekła.
Największy słuchawkowy GURU w Polsce.

Sekator

• 447 / 3522
30-05-2018, 23:25
Zanim wydasz wyroki posłuchaj jeszcze K271/272. Byle na skórach.  A może zamiast jeszcze to przede wszystkim. Dodam, że oparte na tym samym przetwornku K240 nie są żadnym porównaniem do 27x. Może wydasz 200-300 zł zamiast 10000.
« Ostatnia zmiana: 30-05-2018, 23:30 wysłana przez Sekator »

mikolaj612

• 347 / 3806
30-05-2018, 23:27
@Alucard.

Z tym pojmowaniem kwestii to bym nie wybiegał tak mocno.
Ja się cały czas uczę, może niecodziennie, ale robię postępy - ciągle coś projektuje, nie jest tajemnica, że jest to, a raczej są dwa wzmacniacze równolegle.

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
30-05-2018, 23:31
Żebym to ja miał czas i pieniądze żeby tak jeździć i słuchać albo kupować wszystko o czym tylko przeczytam :) Na pewno jakieś AKG u mnie zagoszczą ale które i kiedy to czas pokaże.

Mikołaj, no już tak się nie uskromniaj, zrobiłeś dobry amp, to brawa się należą :)

Sekator

• 447 / 3522
30-05-2018, 23:40
To co wymieniłem wczesniej. To są tak różne prezentacje muzyki, ze nie mogę wybrać najlepszej. SR60, K272, K701. Jedno co wiem to każde Audeze czy Hifiman to badziewie.

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
30-05-2018, 23:40
Mikołaj, mordo, na czym Ty w ogóle słuchasz teraz? Na tych Kossach ESP 950? Czy na czymś innym? Bo nawet nie wiem.

mikolaj612

• 347 / 3806
30-05-2018, 23:43
Mikołaj, mordo, na czym Ty w ogóle słuchasz teraz? Na tych Kossach ESP 950? Czy na czymś innym? Bo nawet nie wiem.

Na dokanałówkach za 120zł (poważnie).

Mi największą przyjemność sprawia lutowanie oraz projektowanie w CAD różnych, dziwnych w sumie urządzeń.

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
31-05-2018, 00:07
Z tego co ja słyszałem od Audeze i od HiFiman to co mi się podobało a co nie:

Audeze (stare):
+wypełnione po brzegi
+soczyste
+dużo niskiego basu
+klimatyczne
-zamulone, jakby przykryte kocem
-słaba dynamika
-za słabe soprany
- przekaz oddalony zbyt od słuchacza

HiFiman (stare):
+generalnie potężne brzmienie, bliższe niż w Audeze
+bez koca i zamulenia
+ ładna barwa, dobre obciążenie
-bardzo słaba dynamika, dobrze brzmią na wysokich poziomach głośności, na niskich słabo
-dodatkowa energia na sopranach, która czyniła słuchanie ciężkim i ostatecznie niemożliwym dla mnie, a DAC ani AMP nic szczególnie nie eksponuje, a już na pewno sopranów

Nie wiem jaki miałeś amp do nich ale lubią prąd, szczególnie stare HiFimany, napędzić HE6 to było karkołomne zadanie (83 DB skuteczności). Przeczytaj recenzje Ryki, on lubi mieć 6 W do orto, chociaż taki Bryston wcale realnych 6 watów nie posiada, a niby z niego Audeze LCD2 versja 2 bez fazora grały świetnie co opisywał kiedyś tutaj Soundman na forum i na forum MP3. Baele np podpinał je chyba do zacisków na głośniki a może to był Karol, który pisze w elektrostatach. Do HiFimanów muszę zrobić drugie podejście ale do tych nowych HE1000 v2. One są skuteczniejsze i pewnie mają lepszą dynamikę, musisz poczytać o tym, bo mówienie że każde HiFimany i Audeze to gówno to trochę niesprawiedliwe jednak. Nie jestem fanem, fakt dobre to nei było brzmienie jak na moje ucho, ale każdemu sprzętowi należy się szansa. Jak masz niewydolny mocowo amp powiedzmy poniżej 1 W musisz podejść do tematu ponownie i wtedy będziesz wiedział na 100%. Ja podejdę kiedyś do orto jeszcze może. A co tam ;)

mikolaj612

• 347 / 3806
31-05-2018, 14:57
@Alucard.

To nie jest do końca tak.

Z jednej strony osiąganie wysokiej mocy we wzmacniaczach to kwestia prosta.
Ale osiągnięcie kilku wat mocy aby utrzymać na bardzo niskich poziomach THD, IMD, szum (zarówno wyjściowy, jak i pod postacią odpowiednio niskich wartości rezystorów) a przy tym mieć szeroki zakres amplitudy i niską impedancję wyjściową to wcale nie jest taka prosta sprawa :)

Na opampach się da, ale jest trochę gimnastyki, to samo z dyskretnymi końcówkami w klasie A.
Żeby była jasność, dużą moc idzie dostarczyć o niezłych parametrach, czego przykładem są kostki wzmacniaczy w klasie D.
Ciężko jest uchwycić to wszystko w ramach jednego sprzętu, tym co się udaje to zaraz wystawiają swój sprzęt w astronomicznych cenach.

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
31-05-2018, 16:41
A propo coś mi się przypomniało co mi w ogóle uciekło z  głowy. Widzieliście takie cudo?
https://sklep.rms.pl/nuprime-dac-10h-dac10h-wzmacniacz-sluchawkowy-z-audiofilskim-zbalansowanym-przetwornikiem-cyfrowo-analogowy-dac-z-obsluga-dsd256-i-pcm
Klasa D jak mówi Mikołaj.

Alucard

• 2609 / 3812
  • Ekspert
31-05-2018, 17:02
Czyli z tego co mówisz Mikołaj zabieg zwiększenia skuteczności zarówno w słuchawkach Audeze jak i HiFiman był dobrym posunięciem.