Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

almagra

• 11519 / 5763
  • Ekspert
23-01-2011, 23:30
Damping factor miał w poważaniu!!!

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
23-01-2011, 23:36
Żeby coś poważać trzeba wiedzieć co to jest. :) To tylko takie moje domniemania, ale skoro wzmocnienie jest zależne od obciążenia, to wychodzi, że impedancja wyjściowa wyraźna. Niejaki Spritzer z head-fi lubi tropić hochsztaplerstwo Rudiego. Kiedyś wrzucił foty RPX-300, podobno płytka od RPX-33 tylko naklejkę zmienił i coś tam dołożył, żeby dwa potki stały obok siebie. Innym razem Rudi podał S/N swojego wzmacniacza obalając przy okazji teorię ciała stałego. Zszedł poniżej szumu Johnsona.
Oczywiście to powyżej to tylko ujeżdżanie, bo nie słyszałem jego konstrukcji oprócz NX-33, a ja akurat popieram prostotę i brak NFB, którym Rudi się chwali w wysokich modelach.

almagra

• 11519 / 5763
  • Ekspert
23-01-2011, 23:46
Rudi konstruktorem maserów był?

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
24-01-2011, 17:52
Odpowiadasz na wpis
>> wiktor, 2011-01-23 19:21:08
Fallow i Koledzy,

sorry za offtop, możecie mi doradzić jakiego producenta lampy typu ECL86 byłby wysokich lotów?
---
Ja nie mam zadnego doswiadczenia z lampami ECL86 wiec moge tylko powielac miejskie legendy:
Telefunken lub Siemens z lat 60tych. Pewnie warto nabyc jedne i drugie i porownac co bardziej wpasuje sie w gusta.

Odpowiadasz na wpis
>> calluna, 2011-01-23 19:26:12
>> fallow: orientujesz się może jakie są różnice między tymi lampami a WE 408A ? Warto się nimi zainteresować?

Western Electric 408a to byl moim zdaniem najlepszy all-rounder ze wszystkich. Nie wiem czy dobrze pamietam, ale jezeli dalej masz LD I+ (moze sie myle) to ten wzmak to calkiem fajna konstrukcja, jednak wiekszy wplyw na polepszenie brzmienia bedzie mialo zastosowanie innego niz standardowy op-amp oraz upgrade\'y samych czesci. Przydaloby sie zmienic potencjometr oraz...w zasadzie prawie wszystko po kolei warto zmienic na cos sensownego. W prosty sposob po audiofilsku - elektronika nie dostaje swoja klasa do klasy Western Electricow :)) Te - sa akurat tutaj rzecza, ktora na ostatnim miejscu nalezaloby wymienic.

Odpowiadasz na wpis
>> mareks, 2011-01-23 20:18:42
Fallow

Z tego co się orientuję, to te lampy Sylvania Gold są najczęściej opisywane na forach, to samo tyczy się dostępności. Wszędzie jest GB (jeżeli już jest)
Niedługo będę miał Westinghouse, Philipsy, te Sylvanie no i mam WE. Jak ktoś ciekawy z chęcią odpowiem za jakiś czas. Swoją drogą właśnie ty Fallow miałeś (chyba) wszystkie modele tych lampek.

---

Wszystkie jakie udalo mi sie swego czasu kupic. Moge poszukac jezeli ktos by chcial bo pamietam, ze na innym forum staralem sie opisac dokladnie roznice miedzy nimi na Yamamoto HA-02. Na pewno najbardziej podobaly mi sie Tung Sole 6028, ktore de facto byly produkowane przez Chatham\'a. Westingouse to byl juz slod i lukier co ja akurat lubilem z GS1000 bo moje zrodlo wtedy gralo dosc sucho.

A Sylvania najbardziej podobala sie kiedys Majkelowi, byla najdokladniejsza i najbardziej przezroczysta jednoczesnie nieofensywna. Tyle, ze to byla ta "prawdziwa" Sylvania a nie rebrand. Swego czasu ktos puscil do obiegu sporo tych lampek GB.

To czasem jest tak, ze ze starych rzadowych magazynow handlarze kupuje cos po okazyjnych cenach (najczesciej towar ktory zalega, nigdy nie byl uzyty bo nie spelnial norm lub okazal sie odpadami) albo z wojskowych magazynow (podobnie - odpady) i pozniej puszczaja na rynek dorabiajac "legendy" na forach by wywindowac cene.

Czesto jest tez problem z lampami dla wojska z okresu drugiej wojny swiatowej ktore bywaly pozostawiane przez wojsko jako odpady, nastepnie znalezione gdzies po czasie sprzedawane jako top ultra high grade.

W przypadku 6SN7 nawet prosciej trafic "nie-wojskowa" lampe majaca wysrobowane parametry niz wersje militarna, wlasnie z tych niby drugorzednych powodow.

Ultrasoniak

• 92 / 5131
  • Użytkownik
08-02-2011, 14:36
Słuchał ktoś może Black Perl z Danonami d 7000.

Vinyloid

• 2470 / 5323
  • Ekspert
08-02-2011, 14:51
Słuchalim w Poznaniu ale wersji BP jest kilka więc trudno powiedzieć czy nasze spostrzeżenia bedą trafne w każdym przypadku. Mnie się w każdym razie podobało.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
08-02-2011, 15:02
Ja mam nadzieję posłuchać za kilka dni, tzn. mam obiecane. W Poznaniu mi się podobało, ale teraz wzmacniacz ma więcej wykopu i nie wiem co z tego wyjdzie.

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
08-02-2011, 15:34
majkel ---> Mógłbyś na żywo poszerzyć swoją wiedzę już 12 lutego... ;P

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
08-02-2011, 17:12
Obawiam się, iż nie mogę sobie w ten weekend pozwolić na taką inwestycję czasową. Natomiast zanosi się, iż zgonię na Grupę Poznańską zadanie w postaci rozpoznania potencjału synergicznego Moonlighta. Sprawa jest wstępnie dogadana z moim łącznikiem w Poznaniu.

• Gość
09-02-2011, 01:07
>> majkel, 2011-02-08 15:02:52
>>Ja mam nadzieję posłuchać za kilka dni, tzn. mam obiecane. W Poznaniu mi się podobało, ale teraz wzmacniacz ma >>więcej wykopu i nie wiem co z tego wyjdzie.

No właśnie. Ja też mam obiecane:-)

pozdr

MAG

• 2398 / 6095
  • Ekspert
09-02-2011, 14:52
Witajcie

Napiszcie jakich wzmacniaczy unikać

A i bardzo ważne napiszcie które pochodzą z Chin bo jakoś ie trawię ;)

Max

• 2204 / 5605
  • Ekspert
13-02-2011, 13:31
>> markooo35, 2011-01-23 21:37:05
Witam.
Mam pytanie natury technicznej.Mój Rudistor posiada wejścia dla słuchawek nisko i wysoko omowych.
Ultrasony 2900 ,które są nisko omowe po wpięciu w gniazdo high grają lepiej ,tzn dynamiczniej ,a już na pewno głośniej niż na wejściu low,czy to jest normalne?
O dziwo wysoko omowe Beyerdynamiki wydaje mi się,że grają jednakowo na obu wyjściach!
Proszę o ewentualną odpowiedz."

Moim zdaniem nie graja ani lepiej ani dynamiczniej tylko po prostu glosniej. Konstruktorowi chodzilo byc moze o to aby sluchawek nisko i wysoko omowych sluchac wpietych jednoczesnie na tym samym poziomie glosnosci, i tyle. Na przyklad da sie w ten sposob sluchac W5000 wpietych do wejscia "L" i GS1000 do "H", i robic porownania bez potrzeby krecenia galka.

Przy okazji, w ogłoszeniach zamiescilem informacje o sprzedazy Rudiego RPX-33. Chetnych prosze o kontakt na priva.

kuben

• 488 / 5519
  • Zaawansowany użytkownik
15-02-2011, 19:20
Panowie doradzcie mi co lepiej wybrac
2 letni WA6-SE Maxxed +mody
"The component Are Almost the best Blackgate NH Bi-polar caps That Rarely found in the market (Much Better Than Jack\'s offer) and the original use it INSTEAD of DACT Alps potentiometer. I Also Have The Cathode raise bypass caps\' value to Reach the use of 6FD7 with ease in Higher current pass through and this Would Not Affect the normal output tubes Suggested by Woo. You Can find what I\'ve swapped Below:

Output Unit - Non-polar BG 100uf/160V x 4 (Super E\'ed), BG 22uf/350V x 2, Non-polar BG 220uf/160V x 4 (Super E\'ed), RMG and Mills Resistors
Power Supply Unit - BG Heart of Muse 100uf x 2/500V"
za 1530$
czy
roczny WA6-SE Maxxed http://www.wooaudio.com/products/wa6se.html
+EML 5U4G
za 1900$?

kuben

• 488 / 5519
  • Zaawansowany użytkownik
15-02-2011, 19:28
W 2letnim jest RK27 in 100kΩ potencjometr
a w rocznym siedzi Goldpoint Mini-V stepped attenautor

SonicTheJez

• 18 / 5094
  • Nowy użytkownik
15-02-2011, 20:38
>> kuben,

Nigdy nie słuchałem wa6-se ale posiadam wa2 i przeczytałem wszystkie watki woo na headfi wiec może coś poradzę.

Ten roczny to bym odradził ze względu na brak kompatybilności z 6fd7 (to znaczy działają ale mogą doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza i dopiero niedawno pan Woo dodał ich obsługę). Natomiast ten modowany jest już do tego przystosowany a są one uważane przez wielu za najlepsze lampy do tego ampa wiec warto na to zwrócić uwagę podczas polowania na używane woo.

Dact/goldpoint zawsze będą leprze w przypadku słuchania na niskich poziomach głośności (idealny balans L/R). Natomiast alps nie klika (co może być ważne w przypadku bardzo czułych słuchawek jak IEMy) oraz mamy płynną regulacje głośności (w dact sa tylko 24 pozycje). Blackgate są ponoć mocno przereklamowane ale i tak lepiej je mieć niż potem zastanawiać się co by było gdyby...

Oczywiście ponieważ są to używane wzmaki to nie mają gwarancji (jest chyba na rok).

Jak kupisz to nie zapomnij skrobnąć jakiejś recenzji ;).