majkel, na wstępie gwoli wyjaśnienia, używając słów gorszy i lepszy miałem na myśli wyłącznie swoje własne odczucie i bynajmniej nie generalizuję. A opisuję to na podstawie swoich własnych porównań sprzętowych, a kilka różnych modeli Technicsa miałem okazję testować w podobnej klasie brzmieniowej. Jako przykład mogę Ci podać wspomniany przeze mnie SL-P 222A i nieco nowszy SL-PG 300. W ocenie ogólnej według mnie wygrywa starszy SL-P 222A. Brzmi nieco lepiej - cieplej, szybciej reaguje na wybór funkcji, jest dużo bardziej stabilniejszy, a samo wykonanie wydaje się być dużo lepsze. SL-PG 300 przy nim zostaje niestety w cieniu, a jedyne czym uzyskuje przewagę, to lepsza korekcja błędów odczytu. Podobnie jest na przykładzie magnetofonów. Porównując np. RS-B 765 i RS-AZ 6 zdecydowanie dużo lepiej w moim odczuciu wypada RS-B 765. Brzmi znacznie bardziej "głęboko", możliwość poszczególnych ustawień jest jakby mniej ograniczona a i samo wykonanie jako całości daje wrażenie ogromnej stabilności. Aczkolwiek wykonanie jest kwestią indywidualną każdego z nas.
Natomiast co do SL-P 2000, nie mówię, że nie masz racji określając go mianem, że lepszego od tego modelu Technics nigdy nie popełnił. Być może tak, jednak wcześniej też Technics świetny sprzęt produkował i nawet jeśli nie określał go mianem Reference Master to myślę, że można go by było śmiało takim nazwać.
Być może SL-P 2000 nie ma swojego odpowiednika spośród niższych rocznikowo modeli, ale gdybym ja miał wybór pomiędzy SL-P 2000 a np. SL-P 999 czy SL-P 1000, to wolałbym wybrać jeden z tych drugich. Z kolei gdyby ktoś postawił przede mną SL-PS 840 i SL-P 770 i powiedział wybierz którego chcesz, wybrałbym SL-P 770.
Jednak tak jak powiedziałem na samym wstępie, nie zamierzam bynajmniej nikogo urazić określając coś mianem gorsze/lepsze. Wyrażam wyłącznie swoją własną opinię i wybieram sprzęt starszy rocznikowo. Każdy z Was natomiast ma prawo się ze mną nie zgodzić i jak najbardziej to szanuję. Porozmawiać jednak... czemu nie? Zawsze chętnie. :)
Pozdrawiam,
Marek