Audiohobby.pl

Słuchawki Beyerdynamic!!!

• Gość
01-04-2014, 21:38
Przemek ja sam chciałem niedawno wciągać DT990E te co mają Lancaster i Soundman, ale po usłyszeniu HD800 dopiero zarzuciłem pomysł bo mi się na drobne już nie chciało rozmieniać. Ale prędzej czy później je dorzucę, bo do mojego seta komputerowego będę czegoś takiego potrzebował właśnie. Jakbyś słyszał jak Tomek mi się rozpływa nad tym brzmieniem na gg...  :p

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
01-04-2014, 21:46
Podał Ci swoje gg i się nie bał :-)Już mnie taki jeden przestrzegał żeby broń boże z Kabakiem na gg sie nie ugadywać bo to się źle kończy :-)

• Gość
01-04-2014, 21:50
Ja nawet wiem kto... Tadzik :D Zamiast to ja ledwo chodzić po balandze z nim, to on do góry nogami się przekopyrtnął :pp

sandacz

• 268 / 4558
  • Zaawansowany użytkownik
04-06-2014, 18:21
Niedawno w salonie porównywałem HE-500 HiFiMana i T1. To były moje pierwsze doświadczenia z tymi modelami w ogóle. Tor: jakiś CD Roksan Kandy nieznanego mi modelu służący jako transport dla Nostromo Wolf DAC, wzmak Valentine także od Nostromo. Zacząłem od amerykanizujących chińczyków, a po zmianie na T1... lekka konsternacja. Dźwięk sam w sobie, w porównaniu, dość lichy, wycofane wokale... Im dłużej jednak tak zmieniałem jedną parę na drugą, tym bardziej przekonywałem się do T1. W moim odczuciu słuchawki te cechowała przede wszystkim wysoka kultura brzmienia, gładkość dźwięku, swoboda jego podania. Utwór folkowy na skrzypce solo z dość transowo powtarzanym motywem o małej amplitudzie dźwięków przekonał mnie ostatecznie, gdyż przy HE-500 wystarczyła minuta, by poczuć zmęczenie - coś co nie miało miejsca przez całe 5 minut utworu z niemieckimi słuchawkami na uszach. HiFiMan wydał mi się w sumie prezentować dość podobną sygnaturę brzmienia co Grado - to Grado, które mi powoli zaczyna się nudzić, a czasem wręcz drażnić swoją nachalnością, "uszczęśliwianiem na siłę", nadmiarem słodyczy...

Tak więc, całkiem prawdopodobne, że za jakiś czas zanabędę T1 (znając siebie i swoje możliwości finansowe, raczej później niż prędzej). Wówczas pozostanie kwestia wzmacniacza. Wolałbym nie przekroczyć 2000. W tej chwili mam wytypowane do ew. testów: Matrix m-stage, Black Pearl, Graham Slee Solo. Może coś od razu odrzucić, coś dodać? Słuchałem ich na Heed - ten sprzęt za bardzo upodobnił T1 do HE-500, dość sztucznie nasycając bodaj całe pasmo. Dla mnie priorytetem jest separacja, gładkość przy zachowaniu konturów, scena bardziej w kierunku głębi niż na boki.  

Tak w ogóle ciekaw jestem, jak brzmią wygrzane. Szanowni posiadacze, czy słuchawki te bardzo zmieniają swoje granie przez początkowy okres?
SunDutch

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
04-06-2014, 18:43
Sandacz,

Jak do Bayerdynamic, to koniecznie posluchaj  Espressivo of Feliks Audio, najpewniej zamknie temat ten wzmacniacz, zwlaszcza ze jest lepszy od wszystkiego co wymieniles powyzej, a nie kosztuje fortuny:

http://www.feliksaudio.pl/

sandacz

• 268 / 4558
  • Zaawansowany użytkownik
04-06-2014, 19:13
Nie, nie chcę lamp. Słówko "lampa" kojarzę z "barwa" (nie wiem, czy do końca słusznie), a to element, na którym zależy mi najmniej. Poza tym nie podobają mi się te okołolampowe rytuały.
Ale dzięki.
SunDutch

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
04-06-2014, 19:36
Espressivo w polaczeniu z Beyerami nalezy kojarzyc z wypelnieniem, zdrowym basem, swietna przejrzystoscia i znakomita przestrzenia oraz namacalnoscia dzwieku. Jedyny rytual wokol lamp jaki nalezy wykonywac to ich wymiana, raz na 2 lata, jak sie zuzyja. I to mowie ja, fan tranzystorow, ktory w tym przypadku zrezygnowal z nawykow, stawiajac na wciagajace brzmienie.

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
04-06-2014, 19:38
Naturalnie, sa rownie udane tranzystory, ale wowczas musisz wyszykowac 6-7kPLN.

sir.jax

• 241 / 4016
  • Aktywny użytkownik
04-06-2014, 19:53
>>pastwa<<
>>Espressivo w polaczeniu z Beyerami nalezy kojarzyc z wypelnieniem, zdrowym basem, swietna przejrzystoscia i znakomita przestrzenia oraz namacalnoscia dzwieku. Jedyny rytual wokol lamp jaki nalezy wykonywac to ich wymiana, raz na 2 lata, jak sie zuzyja. I to mowie ja, fan tranzystorow, ktory w tym przypadku zrezygnowal z nawykow, stawiajac na wciagajace brzmienie.<<

A bawiłeś się może w wymianę lamp, bo ja tak teraz jestem na etapie kolejnej wymiany, ale o może w przyszłym tygodniu, chodzi mi o to że te 6N1P EW wymieniłem na bardziej "muzykalne" zwykłe 6N1P, ale wracam z powrotem do EW ;o))
w przyszłym tygodniu będę miał wypożyczonych 3 pary i zobaczymy które zostaną :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
04-06-2014, 20:10
Zadnych ruchow lampowych nie robilem, syce sie brzmienie \'standardowym\'. Kiedys, w ramach ciekawosci poznawczej, pewnie dokonam ich podmiany, ale nie mam na to cisnienia chwilowo, bo dobrze jest ;\')

Max

• 2204 / 5601
  • Ekspert
04-06-2014, 20:13
>>pastwa,
Jeśli chodzi o wzmacniacz do T1, nie wiem czy jednak nie wolałbym tu mocnego, wyrazistego trana z pazurem. Miałem jakiś czas temu T1 na kilka dni i poległy one u mnie z T90 (na Espressivo i SP) bardzo wyraźnie. T1 grały wolniej, ciemniej i z dystansu. To chyba było moje najbardziej rozczarowujące do nich podejście. Na dziś duet T90/T70 rządzi.

Fajnie, że masz Espressivo. Czemu się nie pochwaliłeś ? Napisz ze dwa zdania na privie w wolnej chwili. Pozdrówki

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
04-06-2014, 20:16
Ja mam Espressivo sparowane z DT880 ;\')) Mam go dopiero co, wiec sie jeszcze oswajam ;\'))

ps. bede pisal i sie chwalil na priva juz wkrotce ;\')

aulait

• 1420 / 5764
  • Ekspert
04-06-2014, 21:04
>> pastwa, 2014-06-04 19:36:46
Espressivo w polaczeniu z Beyerami nalezy kojarzyc z wypelnieniem, zdrowym basem, swietna przejrzystoscia i znakomita przestrzenia oraz namacalnoscia dzwieku. Jedyny rytual wokol lamp jaki nalezy wykonywac to ich wymiana, raz na 2 lata, jak sie zuzyja. I to mowie ja, fan tranzystorow, ktory w tym przypadku zrezygnowal z nawykow, stawiajac na wciagajace brzmienie.<<

U mnie na clonie Lemanna i Luxmanie L530 jest większa przestrzeń niż na Espressivo, ale jak mam różne Snnheisery typu HD540 Reference HD 560 Ovation, HD 565 Ovation, HD 580 Precision i AKG K 701... Beyerów póki co nie posiadam.

Niemniej ten Espressivo to bardzo dobry wzmacniaczyk i zostanie u mnie na dłużej. Zanabyłem takiego ze zdalnym sterowaniem.

Synthax

• 2323 / 4323
  • Ekspert
04-06-2014, 22:08
Mam Espressivo od ponad roku i szczerze polecam Wam stare ruskie lampy. Dźwięk staje się jeszcze pełniejszy i fortepian mniej szkli nawet w najwyższych rejestrach.
Ogólnie najczęściej słucham teraz DT150 i Espressivo karmionego Lampizatorem. I powiem Wam że ten zestaw to miód na uszy. Może czasem bywa lekko za tłusto, ale przy tym dźwięku można tak się zrelaksować, jest tak organiczny i przestrzenny, że nic tylko słuchać... Espressivo ogólnie z Beyerami bardzo się dobrze zgrywa jak widzicie.

sir.jax

• 241 / 4016
  • Aktywny użytkownik
04-06-2014, 22:41
@Synthax
A ruszałeś w nim lampy Pan Henryk u mnie zaimplementwał 6N1P EW (militarne), jakiś czas temu zamówiłem, 6N1P ale zwykłe rzekomo bardziej muzykalne, a dziś wróciłem do EW lepiej kontrolowany bas i "bardziej" zaznaczona góra tylko trochę jakby sucha w  porównaniu ze zwykłymi.
Też mam zlampizowany (fabrycznie) CD Advance Acoustic MCD 203II i może to wpływa na tak ciepłą prezentację.
6N1P mam sparowane - nie wiem ile grały może 50 godz, więcej raczej nie ale zaczęły grać mięsiście z fajną łagodną górą jednak bas jak dla mnie zbyt rozciągnięty i napompowany.
Jak ktoś lubi takie bardzo lampowe CIEPŁE brzmienie to mogę odstąpić tą parę dobieranych lamp ;)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.