Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

Ultrasoniak

• 92 / 5128
  • Użytkownik
12-06-2013, 00:58
Słuchając denony 7100 na Xonarku one  potencjometr jest na godzinie 9 czasem przy nagraniach o mniejszej głośności dochodzę do 10, na q 701  prawie zawsze na 11 lub 12.
Wersja muse z tego co poczytałem ma troszkę więcej mocy na wyjściu słuchawkowym, dlatego dodano zworkę wewnątrz ułatwiającą wspópracę z słuchawkami niskoomowymi, zmieniony jest też potencjometr na bardziej precyzyjny bo ten w wersji standardowego xonara ma problemy z balansem na samym początku zgłaśniania. Myślę że jest to wsparcie dla dokanałówek bo denony jednak trochę mocy potrzebują i problemu nie będzie z każdą wersją xonara one. Brzmienia tego daca mogę tylko chwalić, własnego charakteru dodaje bardzo mało , jest obiektywnie neutralny. Porównywać bezpośrednio nie mam już do czego bo też wszystkie graty sprzedałem, po wielu eksperymentach i wydatkach to jest mój najlepszy, najbardziej opłacalny  zakup. Wczoraj pobawiłem się oampami i z wielu kombinacji zamiana dwóch standardowych  TI – NE5532 na NS – LM4562NA robi z denonów naprawdę fantastycznie grające słuchawy bo dół jest trochę lżejszy, więcej detali na górze i dzwięk jest trochę oddalony przez co nie męczą mnie basem, góra naprawdę daje radę, nic nie jest  na twarz. Dzisiaj ponownie zrobiłem przetasowanie z wzystkimi oampami (te same co w wersji plus) co utwierdziło mnie że to najlepsza dla denonów kombinacja.
Wersja Muses idzie w podobnym kierunku czyli szczuplejszy bardziej kontrolowany bas, analogowa średnica, jeszcze lepsza stereofonia więc powinno zagrać zD7100.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
12-06-2013, 15:33
Dzięki Ultrasoniak za tak wyczerpującą odpowiedź! Utwierdziłeś mnie w przekonaniu że może warto pomyśleć o tym Asusie. Mimo że firma ta kojarzy się z komputerami to jednak udał im się ten Dac zwłaszcza wersja Muse mnie kręci za sprawą świetnej średnicy właśnie. Gdyby jeszcze zrobili pilota do tego Xonara One to już byłbym w pełni zadowolony. Po za tym lubię podłubać w sprzęcie a tu można sobie op-ampy wymieniać w zależności do wymagań i preferencji. Lubię taką swobodę, nie jestem zdany na firmowe brzmienie.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
13-06-2013, 09:22
Przyszły wreszcie wtyki "Sennheiser" z Hong Kongu, więc zrobiłem sobie kabel do moich Denonów. Na razie ich mocowanie jest "na brudno", bo producent nie przewidział oczka zaciskowego na kabel, czy czegokolwiek w tym stylu. Robiłem dwa powroty do fabrycznego w ramach porównań i więcej mi nie potrzeba. Zostaje ten nowy. Mógłbym tu pisać o zmianach różnych aspektów – mniej syczących sopranach, lepszej teksturze, średnicy już całkiem bez pisków, poprawionej przestrzenności i holografii, basie bez cienia buczenia lub przesuszenia, ale to będzie wyliczanka. Natomiast w żołnierskim skrócie – nie słyszałem do tej pory słuchawek grających tak… analogowo.
Dzisiaj na tapecie konfrontacja AH-D7100 z nowym kablem z Grado PS1000.

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
13-06-2013, 13:35
Brzmi dobrze Majkel. Z chęcią bym przetestował pod kątem ewentualnego zakupu taki kabelek jak już będziesz miał wersję końcową.  

Pozdrawiam

patrykvel

• 282 / 4905
  • Zaawansowany użytkownik
13-06-2013, 17:17
W takim wypadku tez bede musial sobie zamowic te małe wtyki jack. Do dzisiaj zadziwia mnie fakt, ze "normalny" kabelek do uzytku profesjonalnego grac lepiej od tych roznych wykwintow UP-OCC 7N itp.

PS- to teraz czekamy na ostateczne porownanie Grado i Denonow.

patrykvel

• 282 / 4905
  • Zaawansowany użytkownik
13-06-2013, 17:27
Grac = gra

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
13-06-2013, 17:54
Ciekawa sprawa z tym kabelkiem, jeżeli jest wyraźna poprawa w brzmieniu to ja pewnie też byłbym chętny na taki nowy upgrade. Każda poprawa brzmienia D7100 jest mile widziana.

• Gość
13-06-2013, 18:35
Co stoi na przeszkodzie, zamawiaj od Majkela kabel :) Jeśli w końcu zamówię słuchawki to pewnie akurat Majkel dopracuje wszystko. Dobrze że się nie pospieszyłem za bardzo bo pewnie od razu kupię komplet. Dobrze że tak mu trułem o tym kablu, opłacało się :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
13-06-2013, 21:08
>> brodacz, 2013-06-13 21:06:49
Ja tez robie takie kable ,kupcie ode mnie.Poprawia wszytsko to co pisal Majke ale dwa razy.<<

Coś Cię uwiera?

Gustaw

• Gość
13-06-2013, 21:50
Ja postawię tezę, że jeżeli tak krótko po zakupie myślicie o upgrade kabli to oznacza jedno, tzn., że te słuchawki są do d.... tzn.  średnie ;-)

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
13-06-2013, 21:55
Gustaw, pomyślałem o tym samym, ale nie napisałem ;-)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-06-2013, 22:06
Nieśmiało wtrącę, że nie wszyscy z zainteresowanych są już "po zakupie" ;))

"Ja umiem a wy musicie bulić. Tak już ten świat jest skonstruowany.

Oczywiście nie musisz u mnie , masz pełne pole do popisu.

Ale i tak u kogoś czy gdzieś wydasz.

I mniej lub bardziej humanitarnie będziesz wybzykany przez wszystkich w kolejce zwanej cena."

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
13-06-2013, 22:07
Pawel, prosisz, zeby nie spoilerowali? ;-)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
13-06-2013, 22:11
Jeśli jakieś słuchawki są "średnie", to ich po prostu nie kupuję. W Grado nie wymieniałem kabla, bo to karkołomna operacja wymagająca specjalnie skonstruowanej grzałki. Zresztą im też dzisiaj zafundowałem pewien upgrade, bo bez tego już się ich źle słuchało po rekablowanych Denonach. Teraz na pewno gorsze nie są, więc cieszy krok do przodu w obydwu modelach.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
13-06-2013, 22:16
@Majkel, ale pamiętaj, że każdy taki mod bardziej rozwściecza Johna, aż boję się pomyśleć ile policzą Tobie za kolejną naprawę (odpukać) ;-)

PS Zdradzisz co to za zabieg, zbyt wiele w tej "skomplikowanej" konstrukcji poza wymianą wtyku się zrobić nie da. Chyba nie wepchnąłeś wełny mineralnej za siatkę przetwornika? :O