Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
27-05-2013, 17:25
>> szwagiero, 2013-05-27 15:46:39
ps. przy okazji tak sobie przeglądam ten wątek i mam tylko jedno do powiedzenia: wysterowanie słuchawek nie polega na tym, ze one grają głośno na którejś tam godzinie Panowie, a mam nieodparte wrażenie, że tak niektórym się wydaje.<<

No właśnie :) Ja słucham od godz. 14 minimum, a z niekompresowaną klasyką nawet i do końca skali dojeżdżam i co z tego wynika poza niskim poziomem gain? Nic :)

Na LDVI+ mogłem ustawić ręcznie poziom gain, przy którym na godz 12 by wysadził bębenki na niskoohmówkach, ale wzmak potrafił za to wpaść w clipping z PS1000.

• Gość
27-05-2013, 17:26
To był tylko żart lancaster z tym że coś tam stwierdziłeś, chciałem podkurwić brodatego bo on ma SR009 a mój kolega jakieś Creative a i tak powie że Creative lepsze choć Staxów nie słyszał i nie usłyszy, a ja się zawsze gotuję jak on coś gada takiego. Wiedziałem o co Ci chodzi od początku, ale z tym rozróżnianiem dźwięków silnika to już poleciałeś. :) Jak ktoś rozróżnia Ferrari od jakiegoś chińczyka to nie znaczy że ma zadatki na audiofila. Tylko głuchy by nie usłyszał różnicy, więc rozumiem że to taki żarcik był.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
27-05-2013, 17:36
>> kabak1991, 2013-05-27 15:31:29
Jakieś głośniki Geniusa za 150 zł (...)

Oooo wypraszam sobie Kolego, ja użytkuję od 2 lat głośniki Geniusza za bagatela 160zł i kolejne po nich widzę dopiero Monitor Audio BX2 za 700zł sztuka. Nie wiem jaki model ma Twój kolega bo było ich kilka i każdy reprezentował zupełnie inny poziom, ale mi trafiły się takie, że nie chce ich zamieniać na żadne inne w cenie do 1kzł :) A jeśli brać pod uwagę podłogówki z MM to raz dały popalić takim za 2k. Popaliła im się w międzyczasie elektronika i trzeba było przerobić na pasywki (mają żywotność przeciętnego egzemplarza GS1000 jak widać) ale jeszcze grają i bardzo się cieszę, bo teraz ten model jest już nie do dostania niestety. Gdy pierwszy raz ich słuchałem kolega specjalnie zasłonił logo producenta i kazał mi je uczciwie wycenić. Palnąłem coś około 600zł słysząc je, chociaż gdybym nie znał oszczędności kolegi to zgadywałbym, że kosztowały znacznie więcej. On później mówi, że dał 160zł, a ja od razu biegiem do sklepu :) To takie CAL! wśród kolumn :>

zibra

• 812 / 5200
  • Ekspert
27-05-2013, 17:50
I dopiero PS1000 zagraly na poziomie dzwieku z Geniusow.

:D
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

• Gość
27-05-2013, 17:50
Ale czekaj, jeszcze raz.  Sądzisz że skoro coś ktoś słyszy, rozróżnia dźwięki itd to ma zadatki. No to dlaczego komu bym nie pokazał (nie wszystkim) jak uważam toru z odrobinę wyższej półki niż MP3 + dokanałówki do kompletu, to mu się nie podoba bo w dźwięku szuka jednej i jedynej rzeczy która go dla niego definiuje? Dla mnie oprócz basu liczy się wiele czynników lecz bas ma być bezkonkurencyjny czego zawsze poszukuję ale niektórzy szukają tylko basu a jak znajdą to już nieważna scena, trzaski i wszystko inne (większość mi znanych osób). A są to ludzie którzy uważają że kochają muzykę. Dlaczego na youtube pod filmikiem na którym gościu naraz pokazuje SR009, HE-6, LCD-3 i HD-800 najwyżej oceniany komentarz to: czy Ty w ogóle słyszysz różnicę? Na to gość że tak, bo inaczej by nie kupował ale już pod jego komentem parę plusów.

Wiadomo każdemu wg tego co słyszy, muzyka to subiektywne odczucie, ale dużo osób naprawdę nie posiada czegoś co ja nazywam nie tyle słuchem,  co wrażliwością muzyczną. Każdy może powiedzieć że ptaszki pięknie śpiewają bo wszyscy to słyszą, ale nie każdy zlokalizuję perkusję w jakimś kawałku rockowym w słuchawkach, czy usłyszy mikro trzaski i takie tam pierdolety.

Nie wiem co jeszcze mam napisać, może tylko napiszę że właśnie sobie pomyślałem że padłem ofiarą jakiegoś kurewskiego spisku z Twojej strony, ale jak nie to sorry :)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
27-05-2013, 17:56
>> zibra, 2013-05-27 17:50:09
I dopiero PS1000 zagraly na poziomie dzwieku z Geniusow.

:D

Dokładnie! :D

• Gość
27-05-2013, 17:58
Pawle ja nie powiedziałem nigdzie czegoś w stylu "sprzęt za 150zł nie zagra" ale porównywanie słuchawek za 7 czy 8 tys zł do takich za 100 to lekka przesada. Nie sądzisz?

Zibra dobre to było! Musimy się zapytać  Majkela jak znajduje PS1000 przy Creative A40 :)

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
27-05-2013, 18:00
Ha , a ja mam Microlaby 6c, to przy Geniusach chyba już Hi-End! Lubię je bo nie męczą jak się ich słucha cicho, a to już duża zaleta jak dla mnie.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
27-05-2013, 18:09
>> kabak1991, 2013-05-27 17:58:29
Pawle ja nie powiedziałem nigdzie czegoś w stylu "sprzęt za 150zł nie zagra" ale porównywanie słuchawek za 7 czy 8 tys zł do takich za 100 to lekka przesada. Nie sądzisz?

Doskonale Cię rozumiem, ale różnie to bywa tak prawdę mówiąc. Btw ja przykładowo nie odróżnię, który winyl  jest wart 30kzł, a który 30zł, natomiast dla mojego znajomego to robi wielką różnicę. Ryska sprzed 30 lat może być warta 100 x więcej niż współczesna nówka w folii. Dla każdego coś miłego, każdy ma własne odchyły :D

Zibra dobre to było! Musimy się zapytać Majkela jak znajduje PS1000 przy Creative A40 :)

No dobra, to teraz przyznawać się kto na czym słucha gdy audiofilskie precjoza wiszą na stojaczkach ;)))))

lancaster

• Gość
27-05-2013, 18:18
kabak, nie sluchalem 009, ale na Staxach ogólnie da sie sluchac muzyki ;-) Mi tam sie podobaja w kazdym razie.

Co dos sluchu nie stwierdzisz ubytkow jak nie wexmiesz faceta na badania audiometryczne, wiec gluchy czy ja wiem...dosc popularne slowo w przepychankach miedzy audiofilami :-)
Natomiast odnosnie wrazliwosci na muzyke (bez fanklubowosci dla jakichs kapel/gatunkow) jest faktycznie tak ze niektore osoby sa bardziej predysponowane, obdarzone przez nature powiedzmy. Nie chodzi tu bynajmniej o talent czysto literacki i łatwosc przekuwania swoich wrazen w forme pisemna. Chodzi o umiejetnosc oderwania gustu (subiektywizm) od oceny. Im bardziej sie to udaje tym ocena mniej skażona. Banał.
Pozostaje pytanie CO OCENIAMY. Jesli mozliwosci techniczne sprzetu (rozdzielczosc, kontrola etc) a wiec skladowe dania głównego w uczciwej a przynajmniej swiadomej opinii powinno to byc zaznaczone uwazam. Wole opinie w ktorych sluchacz odnosi sie do muzyki a nie "referencyjnych urzadzen", te drugie jak dla mnie maja wartosć nikłą z tendencja do marketingową :-)

• Gość
27-05-2013, 18:27
Podobnież słyszałem opinie o superluxach 330 czy coś takiego że podpięte do integry grają lepiej niż jakieś Grado. I pewnie by uwierzył gdybym nie słyszał DT770 PRO podpiętych pod dziurkę Audinsta HUD mx1 kiedy odłączyło go się od zasilania a zostawiło tylko na kablu USB z którego ponoć może być zasilany. Podobnie podłączanie Sony MDR XB700 do integry. Zły pomysł, płaczę do dziś kiedy wspomnę te "testy". Faktycznie jak mówisz Pawle - każdy ma swoje odchyły, tylko niektórzy większe inni mniejsze hehe :)

Paweł - przyznaję się, jak HE500 grzeją stojak to Tracer Shaggy wpięte do integry płyty głównej - mam wtedy wrażenie jakbym był na sesji BDSM. Niezapomniane uczucie ;)

• Gość
27-05-2013, 18:39
Niech Ci będzie lancaster Ty stary dziadu. Ale pamiętam jeszcze za czasów szkolnych jak moja nauczycielka zawsze wszystko słyszała chociaż byłem bardzo cicho, a do mnie zawsze trzeba powtarzać po dwa razy bo nie słyszę. Jednak kiedy słucham muzyki u siebie i mówię kolesiowi że słyszę to i to, to on wtedy mówi - i gdzie Ty to widzisz? A drugi wyzywa mnie od zajebanych audiofili. Widzisz pewne rzeczy są dziwne ale są i już. Nie wiem jak ale są hehe.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
27-05-2013, 18:40
@kabak1991, Ja przy okazji któregoś Audioshow słuchałem jak Superluxy (nie pamiętam już modelu) ostro łoiły tyłek w bezpośrednim porównaniu dla DT880 Pro, potwierdziły to również dwie osoby, które mi wówczas towarzyszyły oraz koleś, który nam ten zestaw prezentował. Grało to na NuForce HDP wpięte do laptopa o ile dobrze pamiętam. W tym systemie bez chwili namysłu chwyciłbym za te Chińskie wykwinty nie pytając się nawet o różnicę w cenach. Swoją drogą to jeszcze nie słyszałem naprawdę dobrego toru dla DT880 Pro, ale kto wie, może kiedyś :) Ogólnie to technicznie nie są złe, tylko mają jakiś taki męczący dźwięk jak dla mnie, na dłuższą metę nie mogłem tego znieść.

patrykvel

• 282 / 4904
  • Zaawansowany użytkownik
27-05-2013, 18:53

A niby dlaczego nie? :P Ja nie mialem skrupulow porownac starych sennkow HD565 ktore wyrwalem ponizej 200zl do HiFimanow HE-6 ktore kosztuja 5500zl oraz do Grado PS-1000 ktore kosztuja te 7k. Najdziwniejsze bylo to, ze HiFimanom bylo blizej do Sennheiserow niz do Grado.

• Gość
27-05-2013, 19:02
He he tak jak powiedziałem. Pewne rzeczy są dziwne ale są i już. Może i jak kiedyś posłucham Beyerluxów? To taki przydomek dla tych słuchawek który wymyśliłem widząc 330 na zdjęciu. :)