W sumie to zgadzam się z Patrykiem. Miałem pisać to i owo jako epilog mojego badania D7100, pewne wnioski @patrykvel już napisał za mnie. Niemniej, do rzeczy. Mam u siebie teraz niemodowane D5000 i fabryczne D7100. Pierwsza sprawa bas - ten w D5000 to taka nabrzmiała poducha bez najniższego zakresu basu, która zasłania wszystko i z lekka furkocze. O konturze i fokusie można zapomnieć, a ponadto spóźnia się ten bas za resztą muzyki o spory ułamek taktu. Góry w D7100 jest sporo więcej, przestrzeni na boki też co najmniej drugie tyle rozpiętości, do tego D7100 w każdym zakresie mają fokus, nawet w basie. Jest on twardszy, punktowy, ilościowo go jest mniej niż w D5000 i nigdzie się nie wpycha, ani nie rozpycha na swoim miejscu. Do tego przy tej całej punktowości niżej schodzi, roll-offu nie da się żadnego wyczuć. Co do wygody - na pałąku mam zapas regulacji w D7100, D5000 rozciągam praktycznie na maksa.
Inne wnioski - stara seria Denona D2000~D7000 miała taką "wadę", że nie było w tych modelach czegoś, co miały CAL! Nie wiem jak to nazwać, ale jest to swego rodzaju melanż soczystości, spójności i muzykalności oraz klimatu. Tymczasem można by rzec, że D7100 to w przybliżeniu to, czym CALe chciałyby być po ekstremalnym tuningu na cele wyczynowe. Nie słyszalem D600, ale z tego co wiem, to Piotr Ryka uważa D7100 za sporo lepsze, a różnica jest np. na górze pasma i to diametralna, gdzie D7100 mienią się rozdzielczością i otwartością.
Podkreślę też to, co napisał @patrykvel - skalują się te Denony wcale nie gorzej niż Grado PS1000. Takim "finałem" dogadzania Denonom jest piekielna dynamika i impakt, ale nie w stylu czołowego zderzenia z ciężarówką (Ultrasone Edition 9?), tylko mistrza kung-fu, który posługuje się dźwiękami tak jak ciosami. Wszystko ma szybkość i punktowo skupioną energię, tnąc powietrze ruchem, a nie zostawiając za dźwiękami spóźnioną chmurę podciśnienia (stare "ciężarowe" Denony, może bez modelu D7000).
Tak w ogóle to D7100 brzmią tak, jakby firma Denon do prac nad nową serią słuchawek zaprosiła specjalistów z Audio-Techniki oraz Ultrasone.