Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
26-05-2013, 21:12
>>Jedyne sluchawki ( z tych ktore sluchalem) ktore zblizaja sie do Staxow to K1000 i HE-6.<<

A co konkretnie chodzi? Bo jak dla mnie to jedne i drugie mają daleko do Staxów, nad czym nie ubolewam. Pewnie dlatego, że słuchany przeze mnie repertuar mógłby w sporej mierze wypaść na elektrostatach dziwnie, choć Orfeuszowi Faith No More nawet całkiem całkiem poszło. ;)

• Gość
26-05-2013, 21:18
Wiesz Soundman, nowy Moonlight z tego co mówił Majkel to praktycznie to samo co Blackpearl, tylko słabszy bo nie zagra powiedzmy z T1 czy HE6 bo po prostu nie starczy głośności. Piotr pisał w jednym z testów że oprócz tego Blackpearl jest odrobinę bardziej otwarty i to wszystko ale ja aż takiej wagi do tego nie przykładam bo wiadomo co jest dla mnie ważniejsze.
Michał słucha z perły wszystkiego więc powinno być naprawdę spoko pod względem brzmienia. Wiadomo że tor Piotra jest dobry ale zostańmy w realiach :) Ja wyżej perełki nie podskoczę niestety na dzień dzisiejszy, więc nie porównam do niczego z naprawdę górnej półki ale brodaty pewnie wie co mówi, bo z tego co pamiętam rozbija się np. z Cari SLI-80 i SR009 więc nie w kij pierdział.

Brodaty, do usług ;) Udana niedziela podstawą przed pracowitym poniedziałkiem :)

• Gość
26-05-2013, 21:21
O, Michał mnie ubiegł :) Widzisz Soundman to pewnie nie przypadek że opinie są zgodne :)

• Gość
26-05-2013, 21:37
Jestem oczywiście świadomy że żadne słuchawki nie dadzą efektu dobrej pary głośników jeśli chodzi o ilość niskich tonów, ich objętość i taką zwykłą odczuwalną obecność. Ale wiem z (poniekąd małego) doświadczenia że jeśli do dobrego pod względem jakości basu dołożyć trochę więcej impaktu, tego wykopu i nasycenia, to zaczyna to brzmieć naprawdę poważnie w połączeniu z dobrym EQ (od 50hz do 1khz mała skocznia narciarska, dobrze ustawiony odtwarzacz). Póki co jestem skazany na słuchawki bo mieszkam w bloku więc będę się zmagał jeszcze z tym tworzywem. :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
26-05-2013, 21:43
Tamta recenzja BP była pisana, gdy rzeczywiście się wzmacniacze bardziej różniły. Potem przeniosłem nieco doświadczeń zdobytych z BP do Moonlighta.

• Gość
26-05-2013, 21:53
No i wszystko jasne. Chyba się czasem za dużo tu na Piotra patrzymy a za mało testujemy panowie. Ja się przyznaję jako pierwszy. :) No bo przecież żeby powiedzieć że będzie tylko nieźle SoundM, musiałeś słyszeć zarówno tor Piotra jak i najnowszego Moonlighta (którym się szczycę bo to jedyny egzemplarz na całą Polskę w kolorze srebrnym:) ) z D7100, prawda?

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
26-05-2013, 22:06
Akurat słyszałem, tak tylko strzeliłem bo jeszcze mam stare nawyki że oceniam po cenie a nie po dźwięku, na szczęście z tego powoli wychodzę...Nie pomyślałem dłużej bo jeżeli tobie Kabak , Moonlight napędza Hifimany 500 to już nie byle co musi być! Chyba też zapoluję na Black Pearl i jak zbiorę kasę to pewnie wypożyczę na próbę. Na razie mój HDP całkiem nieźle sobie radzi z d600, na d7100 to jednak będzie za mało.

• Gość
26-05-2013, 22:08
A właśnie Michał, jak znajdujesz D7100 do czegoś w stylu Faith No More? Teoretycznie można by powiedzieć że to  raczej nie ma prawa dobrze grać, ale w praktyce różnie bywa.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
26-05-2013, 22:14
Polecam album The Real Thing, wyjdą Wam wszystkie "syki" i piski z torów, jeśli takowe macie. Początkującego audiofila ten materiał może nieco pokaleczyć i zniechęcić, ale tak to już z nim jest, bo dobrze zrealizowany ;-))

"Ja umiem a wy musicie bulić. Tak już ten świat jest skonstruowany.

Oczywiście nie musisz u mnie , masz pełne pole do popisu.

Ale i tak u kogoś czy gdzieś wydasz.

I mniej lub bardziej humanitarnie będziesz wybzykany przez wszystkich w kolejce zwanej cena."

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
26-05-2013, 22:16
PS Michał na pewno będzie wiedział o co chodzi ;-) Ja swego czasu odebrałem go jako ostro brzmiący nawet na głośnikach :-O

Heineken

• 23 / 4208
  • Użytkownik
26-05-2013, 22:17
Jak przesłuchałam na 7100 dużo rocka, od Led Zeppelin przez Sleyer po Type\'o\'Negative, w każdym przypadku sluchawki grały bardzo dobrze.

• Gość
26-05-2013, 22:20
No cóż SoundM, kurdupel sobie radzi, dalej niż za godzinę 12 potencjometr nie wędruje. Na nowym kablu da się czerpać przyjemność nawet przy sporym poziomie głośności, bo na tym firmowym nie lubiałem słuchać głośno. W sumie HE 500 grają 100 godzin dopiero a nowy kabel też nie spalony więc czekam na jeszcze lepszy dźwięk. Teraz chcę kupić listwę Gigawatta żeby dać temu torowi jakiś solidny prąd, więc Denony pewnie jakoś w siepniu. Blackpearl musi poczekać :)

Heineken

• 23 / 4208
  • Użytkownik
26-05-2013, 22:31
Child in Time też mi głowę urywa, ciekawe jak by to zabrzmiało w porównaniu z HE-6.

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
26-05-2013, 22:34
Ech...Faith No More, kiedyś człowiek był młodszy. Zapuściłem z ciekawości z neta i znowu gęba się śmieje jak d600 potrafią zagrać Rocka. Żadnych ostrości i przejaskrawień a wiem jak by to zagrało na moim starym Marantzie i kolumnach MA. Zaraz bym wyłączył bo nie dało by się słuchać. Ja słucham na HDP na godz. 12 a w pc 50% suwak i jest głośno. Na d5000 musiałem dawać w pc 100%, te nowe Denony o wiele bardziej dynamiczniejsze są.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
26-05-2013, 22:37
>Michal ,tak jakos mi te HE-6 sie wydaly duzo blizej do Staxow niz np.PS1000
Odnioslem wrazenie ,ze HE-6 sa jakby pomiedzy 009 a PS1000.

Z tym mogę się zgodzić, choć nie wiem czy późne SR-007 nie byłyby tym przeciwnym krańcem, bo jednak są nieco słodkie, podobnie jak HiFiMany. SR-009 zapamiętałem jako neutralne w barwie.

The Real Thing jeszcze nie słuchałem na Denonach. Ten album ma świetne walory brzmieniowe, tylko trzeba mieć na uwadze, że ktoś na suwakach poustawiał niskie dociążenie dźwięku, tzn. mało dołu, a sporo góry. Ja na HE-90 słuchałem Angel Dust. Na pewno bardzo dobrze na Denonach brzmi to: