Audiohobby.pl

LAPTOP+ DAC+WZM SLUCHAWKOWY+SLUCHAWKI

Kuba_622

• 312 / 5132
  • Zaawansowany użytkownik
30-01-2013, 15:29
Tja, program najlepiej zagra jak się za niego zapłaci, a płyty brzmią najlepiej kiedy ściągnie się je za darmo. Ciekawa jest ta audiofilska logika :)

Gustaw

• Gość
30-01-2013, 16:20
>> mirek10, 2013-01-30 12:39:21
Hi-res

Olej hi-res. Masz megatony ciekawej muzyki do odsłuchania w 16/44.

pastwa

• 3828 / 6106
  • Ekspert
30-01-2013, 17:15
>> Gustaw, 2013-01-30 16:20:39

Nikt nie kupuje takiego sprzetu aby sluchac ciekawej muzyki, tylko wlasnie aby miec swiadomosc obcowania z hi-res.

• Gość
30-01-2013, 17:17
Przy takim sprzęcie, zadowoliłbym sie jednym Telarcem.

zenek

• 23 / 4431
  • Użytkownik
30-01-2013, 17:18
>> Kuba_622

To nie ma nic wspólnego ani z logiką ani z audiofilską.
Za oprogramowanie trzeba płacić. Za pobieranie muzyki nie.
To nie logika. To prawo.

Tomek

• Gość
30-01-2013, 17:18
No i dokupił pokuj osadzony na teleskopach olejowych.

• Gość
30-01-2013, 17:19
pokój! do diaska.

Kuba_622

• 312 / 5132
30-01-2013, 19:46
>> zenek, 2013-01-30 17:18:45
To nie ma nic wspólnego ani z logiką ani z audiofilską.
Za oprogramowanie trzeba płacić. Za pobieranie muzyki nie.
To nie logika. To prawo.

Zenek, to co napisałeś jest tak absurdalne, że... w sumie chyba dobrze wpisuje się w ten wątek.
Po pierwsze proponuję chociaż pobieżnie zapoznać się z tematyką praw autorskich, to przestaniesz pisać takie bzdury, jak to, że nielegalne pobieranie muzyki jest zgodne z prawem.
To, że w pewnych okolicznościach możesz wykorzystać luki w prawie i pobierać muzykę nielegalnie nie musząc obawiać się o konsekwencje, to nie znaczy że nie okradasz kogoś, bo okradasz, znaczy tylko że w tej chwili nie mogą Ci tego udowodnić.
Natomiast programy do odtwarzania muzyki jak najbardziej można pobrać za darmo, np. Foobar jest udostępniany przez twórców za darmo. Na pewno nikt nie jest zmuszony do płacenia iluś stów za Jplay.

Może ja mam jakieś staroświeckie poglądy, ale jak czytam gościa posiadającego bardzo drogi sprzęt audio, który zapłacił kilkaset zł za program do odtwarzania muzyki a pisze: "trzeba byc idjota aby kupowac,koledzy z calego swiata udostepniaja swoje plyty" i woli okradać swoich ulubionych artystów, to widzę tylko jedno wytłumaczenie dlaczego tego Jplay też nie ukradł - bo jak za niego nie zapłaci to będzie gorzej grał. Pewnie mniej rozdzielczo.
Ale może jestem "idjotą" ;)

zenek

• 23 / 4431
  • Użytkownik
30-01-2013, 20:13
Nie ma takiego zjawiska jak "nielegalne pobieranie muzyki". Prawo zezwala na pobieranie muzyki która została udostępniona.
To nie są luki prawne. Na szczęście.
Nielegalne jest udostępnianie bez stosownych uprawnień .

Oczywiście za darmowe oprogramowanie nie trzeba płacić.
Byłem nieprecyzyjny, przepraszam.

Nie nazywaj bezpodstawnie ludzi złodziejami bo to jest nadużycie w przeciwieństwie do pobierania muzyki z internetu.

Pozdrawiam,
Tomek

Kuba_622

• 312 / 5132
30-01-2013, 20:46
>> zenek, 2013-01-30 20:13:09
Jest to kwestia tylko i wyłącznie luk prawnych - nieprecyzyjności ustawy/niedostosowania do nowych technologii. Natomiast mnie już nie chodzi o kwestie prawne, tylko właśnie o to Zenku, że nie czujesz (naprawdę?!), że pobierając muzykę z internetu kradniesz czyjąś własność. Mimo wszystko nie życzę Ci, byś kiedyś znalazł się w analogicznej sytuacji i został okradziony z czegoś na co ciężko pracowałeś.

zenek

• 23 / 4431
  • Użytkownik
30-01-2013, 21:26
Moim zdaniem technologie nie mają tu nic do rzeczy.
Czy jak przeglądasz Internet, znajdziesz ładne zdjęcie i postanowisz ustawić je jako tło pulpitu to czujesz się z tym źle?
Czy może szukasz autora zdjęcia i próbujesz się dowiedzieć czy możesz tak zrobić?
To ta sama sytuacja co z muzyką.
Prawo zezwala Ci na taki użytek z pełną świadomością. To ma Ciebie chronić, nie twórcę.
Autor skradzionego zdjęcia nie może dochodzić swych praw od Ciebie. Może ich dochodzić od osoby która ten utwór udostępniła.

Na postawione wprost pytanie odpowiem Ci.
Pobierając muzykę z Internetu NIE czuje, że kradnę czyjąś własność.

Pozdrawiam,
Tomek

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
30-01-2013, 21:51
Takie tam ciekawostki:

http://www.2l.no/hires/index.html
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

konopa

• 417 / 6066
30-01-2013, 22:23
jesli ktos

wstawi na youtube filmik, teledysk, muzyczny kawalek

i ja go

obejrze/uslysze/zapisze na dysku

a pozniej okaze sie, ze wstawiajacy nie mial wystarczajacych praw, aby taki kawalek udostepnic

to znaczy, ze jestem zlodziejem?

Gdy wyjdziesz z pudełka, zauważysz, że było puste...

mirek10

• 1221 / 4606
  • Ekspert
30-01-2013, 22:37
Kupiłem książkę pozyczylem koledze ,a on innemu ,to jest kradzież?trzeba byc imbecylem aby nie zrozumieć ze urzedasy chcą aby ludzie myśleli ze jest to nielegalne!oni by chcieli abyś płacił tez za to ze oddychasz.Najwieksza mafia swiata czyli klika skladajaca sie z bankowcow,politykow,gieldy doprowadzila do najwiekszego kryzysu swiatowego,doprowadzajac do upadkow swoich bankow,zamiast pójść do więzienia dostali wielomilionowe odprawy,dlaczego bo przecież oni dawali pieniądze politykom na ich wybory!wczesniej już wiedzieli co sie świeci to  kupowali poprzez  swoich maklerow kontrakty na spadek na giełdzie i zarobili krocie!państwa proszą wtedy o zaciskanie przez obywateli  pasa i kroja ich z zapomóg i dotacji, tak najłatwiej bo to 80% ludzi,swoim nie zabiorą.Kolega audiofil skrupułów sie nabawił i zajadow dostał w kacikach ust broniąc zlodziejow w białych rękawiczkach,Boże przegram plik czy to legalne ale jaja,oni tylko boja sie konkurencji, bo to najwięksi złodzieje!

zdezintegrowany

• 1278 / 4901
  • Ekspert
30-01-2013, 23:18
"Kupiłem książkę pozyczylem koledze ,a on innemu ,to jest kradzież?trzeba byc imbecylem aby nie zrozumieć ze urzedasy chcą aby ludzie myśleli ze jest to nielegalne!oni by chcieli abyś płacił tez za to ze oddychasz."

tak mirku zgadzam się w 100%,
czy w związku z Twoim wywodem mógłbyś wystawić mi w sieci jplaya ze wszystkimi kodami aktywacyjnymi (jeśli takie istnieją rzecz jasna)?
miejsce i hasło do servera ustalimy na priva:)
już go odsłuchałeś a ja chętnie się z nim zapoznam ... pieprzyć urzędasów, bankowców i polityków!!!
wystawisz ten plik?

zdezintegrowany