Audiohobby.pl

LAPTOP+ DAC+WZM SLUCHAWKOWY+SLUCHAWKI

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
27-11-2012, 15:42
chrees-dziekuje bardzo!wszystkie uwagi i doswiadczenia przydadza sie bardzo,trzeba miec troche doswiadczenia w tym temacie.Jezeli chodzi GranFan to super czlowiek,powiedzial ze tez pomoca sluzy,poznalismy sie osobiscie na AS w Warszawie,poznalem syna wlasciciela i okazalo sie ze akurat caly czas rozmawialem wlasnie z synem a nie ojcem z Londynu,tak ze bylo bardzo przyjemnie,wspaniali wlasciciele,nigdy nie jest im ciezko odpowiedziec i pomoc!!!aby wszyscy byli tak uprzejmi!jak ktos z kolegow moze cos dodac ,jak mam to wszystko skutecznie zrobic, celem odpowiedniego odpalenia tego toru !to prosze jestem otwarty i slucham was z cala otwartoscia.

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
28-11-2012, 16:49
Napisalem do producenta Calixa,czy moze mi przyslac sterowniki! bo mam  nowego laptopa z Windows 8,odpisali mi abym przeczytal sobie jak nowy Windows 8 wsolpracuje  miedzy innymi z DAC!!!
http://www.thestreet.com/story/11762958/1/microsofts-windows-8-poses-audio-problems.html

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
10-12-2012, 13:23
Panowie wszystko dziala!!!! caly moj tor sprawuje sie fantastycznie,gra wspaniale,czystosc,przejrzystosc cudownie,jestem zaskoczony,sluchawki,DAC,wzmacniacz,laptop Win8,program JPLAY+Foober2000 polaczone razem dzialaja cuda,kto by przypuszczal ze cos polaczone w ten sposob zadziala prawidlowo,wielki szacunek dla kolegi co to wszystko skonfigurowal robiac to z innego miejsca na swiecie!!!!
Tak przedstawia sie moj tor ktory posiadam:
1)Laptop Samsung NP550P7C-S05UK(WIN8,INTEL CORE i7,8GB,1TB,BLURAY,1Gb LAN.LCD 17.3)
2)DAC Calyx http://www.highfidelity.pl/@main-1183&lang= plus do tego zasilacz Calyx Power Supply
3)Kabel USB http://audio.com.pl/sklepy-lista/kabel-gfmod-silver-red-usb-w-ofercie-salonu-q21
4)Wzmacniacz Lampowy integra CARY 300SEI(300B)
&feature=related
&feature=related
5)Kable srebne kierunkowe analogowe(interkonekty)laczace DAC(Calyx) z Wzmacniaczem(CARY) firmy GFmod
6)Sluchawki AKG K-1000 http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&_trksid=p4340.l2557&hash=item2ec0218ffb&item=200791920635&nma=true&pt=Accessori_Audio_Video&rt=nc&si=WdnSvzFiYp0NfoiHWHQ2S1iOIyg%253D&orig_cvip=true&rt=nc wlasnie dokladnie te z tym dodatkowym kablem podlaczanym bezposrednio do zaciskow glosnikowych w wzmacniaczu a nie z przodu do dziury!
7)Kolumny firmy DUEVEL (Bella Luna Diamante) ktore w nablizszej przyszlosci kupie, bo taklie wybralem,obecnie szukam uzywanych tylko w kolorze (Blac Piano )tak jak na zdjeciu
http://audionote.wordpress.com/2011/08/01/duevel-bella-luna-diamante/#jp-carousel-590

Pozostalo sprawdzic czy do laptopa Samunga trzeba dokupic nastepne 8GB-MEMORY=16GB ,bo zabraklo miejsca, niespotykane ze samprogram Win8 ma zabrane na MEMORY az 6.2GB i po wgraniu proramow audio nastapil finisz,+2GB zabraklo sily do pracy komputerowi,musze sprawdzic czy to wada fabryczna ?czy wszystkie tak nowe Samsungi maja,albo wymiana na nowy, albo dokupienie 8GB za 30fun,ale to bardzo zastanawiajace!!!!jezeli chodzi o sterowniki i prace Win8 to nie bylo problemow wszystko zadzialalo super i jakosc muzyki idealna,nic nie szumi w tle,krysztal!!!!!tak ze JPLAY+FOOBAR2000,STEROWNIKI CALYXA i Win8 spasowaly sie profesjonalnie!!!!Dziekuje wszystkim kolegom z forum za pomoc a szczegolnie Patrykowi!!! ktory to wszystko wykonal jak zawodowiec prawdziwy profesjonalista!!!!!

Gustaw

• Gość
10-12-2012, 13:37
Cieszę się, że zagrało :-)

P.S. Windows 8 zajmuje zwykle ok 2 GB RAM (pamięci operacyjnej). 6.2 GB to wartość dziwnie duża ale i tak jeżeli RAM się zapełni to cześć twardego dysku używa jako tzw pamięci wirtualnej. Tak czy inaczej rozbuduj sobie do 16GB.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
10-12-2012, 13:43
Nie wiem jak to jest w nowym Win8, ale może w końcu zrobili to jak należy. Ogólnie pamięć operacyjna powinna czemuś służyć a nie leżeć pusta. W normalnych systemach jest przydzielana na różne dziwne bufory żeby zwiększyć wydajność całości. Kiedy jakiś program potrzebuje jej więcej to system zmniejsza te bufory i przekazuje ją programowi/programom. Więc pytanie czy zaobserwowałeś jedynie brak wolnej pamięci (co w cale nie musi być problemem) czy jakieś inne dolegliwości też.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
10-12-2012, 13:45
TAK ale nie chcialo juz przyjmowac nastepnych plikow bo za malo bylo pamieci do ich uruchomienia i nic nie chcialo przesunac sie na twardy dysk!!!!

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
10-12-2012, 13:51
M yslalem tez ze moze JPLAY gdzies laduje sie dodatkowo na pamiec MEMORY ale wyistalowalismy i nic,dalej 6.2 sam Win 8  zajmuje,a wlasnie czytalem ze powinien zajac 2GB!!! co jest?co zajelo 4GB,wyszczegolnione jest wszystko co jest dodatkowo wgrane i nie ma nic co by zajelo 4GB????

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
10-12-2012, 14:00
Mirek -> GRATULACJE!

PS Ja też będę miał K1000. Niestety...ktoś na tym stracił, jednak chylę czoła sprzedawcy tamtych zgubionych K1000 za jego uczciwość.

PPS Nigdy, ale to przenigdy nie wysyłajcie paczek bez monitoringu, ani nie pozwalajcie na wysyłanie takich paczek do Was, a już w szczególności zagranicznych!
Koledzy, bardzo Was na to uczulam. Zarówno gdy jesteście sprzedającymi jak i kupującymi sytuacja zgubienia przesyłki naprawdę nie jest przyjemna, nie mówiąc już o stratach materialnych, które ktoś musi w takim wypadku ponieść.

szwagiero

• 2240 / 6107
  • Ekspert
10-12-2012, 14:40
Mirek nie wiem czy to system zabiera tyle RAMu czy te wspaniałe jplay\'e sobie robią bufor, odpal to, czego używasz do muzyki, potem wejdź w managera zadań i w zakładkę procesy i zrób print screena i wklej tutaj na forum - zobaczymy, co zużywa pamięć.

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
10-12-2012, 14:51
JPLAY zainstalowalem w drugim moim laptopie Toshiba Satelite Win Vista i zabral 1.5GB i nic wiecej ,tak ze to nie ten program!!!!!sprawdzilem mial 3GB przed zainstalowaniem i jeszcze zostal mi 1GB o starym  laptopie.

patrykvel

• 282 / 4905
  • Zaawansowany użytkownik
10-12-2012, 15:02
>> szwagiero, 2012-12-10 14:40:05

6GB ramu to Mirkowi na dzien dobry wciaga sam windows po odpaleniu, z Jplayem ustawionym na bufor 1GB, robilo sie oczywiscie 7,1GB i dla wlasnego uzytku pozostalo 800MB co jest smiechem na sali uwzgledniajac ilosc pamieci ram, jaka ma w komputerze(8GB). Sprawdzalem jakie uslugi sa odpalone i najwiecej pobieral sam teamviewer(140MB) wiec problem jest gdzies w samym systemie, a skoro komputer niedawno kupil, to niech sam sklep sie tym zajmie. Zapewne pomoze przeinstalowanie windowsa, ale to juz musi ktos fizycznie zrobic.

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
10-12-2012, 15:07
A grafika nie jest ustawiona tak by zjadać ramu ile wlezie? Teraz prawie wszystkie współdzielą pamięć.

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
10-12-2012, 15:53
>> mirek10, 2012-12-10 13:23:26

Gratulacje !! Ale ja się pogubiłem, byłem pewien, że kupiłeś ZODIAC DAC ...

Czy to jest ten Calyx modowany przez GradoFan-a ??

http://www.gfmod.pl/
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

konopa

• 417 / 6065
  • Zaawansowany użytkownik
10-12-2012, 15:53
lapek mirka zdaje sie ma grafike z wlasna pamiecia, ale ... moze chodzi o nvidia optimus (wtedy, gdy lap wylacza grafike nvidii z wlasna pamiecia, a przelacza sie na karte intela zintegrowana w procku, ktora byc moze otrzymuje "dosc spory" przydzial ramu)?

Mirku, czy twoj lapek korzysta moze z takiego rozwiazania (nvidia optimus)?

---------------------------------------------------------------------
Gdy wyjdziesz z pudełka, zauważysz, że było puste...

Gdy wyjdziesz z pudełka, zauważysz, że było puste...

marcinz

• 184 / 4903
  • Aktywny użytkownik
10-12-2012, 15:55
Z ciekawości zapytam: Po co ten JPLAY? da się jakoś logicznie wykazać jego \'lepszość\' ponad np foobar2000 czy to zwykłe audiovoodoo?