DJ-Co do audiofilskich laptopów to ja kiedyś coś takiego wykonywałem.
Dysk zamiast hdd to ssd, pracy takiego dysku nie słychać.
Do tego skręcałem procek i zainstalowałem tam jakiegoś linuxa który jak najmniej obciążał procesor.
Wentylatory wszystkie zostały usunięte, zostały zastąpione pasywnym układem chłodzenia.
Niestety pojawił się problem, zasilacze w laptopach niestety wydają z siebie dźwięki;-P
Można się pokusić o taką modyfikację, jestem ciekaw która z firm wpadnie pierwsza na taki pomysł audiofilskich laptopów.
Moze mi poradzisz bo wlasnie w tym dziale moim powinienem zapytac,moze ten nowy laptop mam dac zonie czyli tego nowego wypasionego Samsunga
http://www.pcworld.co.uk/gbuk/SAMSUNG-Series-5-550P-173-Laptop-Silver-17563638-pdt.html?srcid=11026 a z tego starego (TOSHIBA SATELLITE)4letniego zrobic audiofilski laptop?czy tylko sie nadaje ten -TOSHIBA A300-1MC UNIT MODEL NO.PSAG8E-00W00TEN,VISTA 32-BIT,PROCESOR -INTEL(R)CORE (TM)2DUO CPU MEMORY 3.OOGB 2.00GB jezeli tak? to co w podpunktach musze zrobic w nim aby swietnie spelnial role w sciaganiu i przechowywaniu plikow wysokiej rozdzielczosci?oczywiscie zlece to inforatykowi bo ja jestem noga w tej dyscyplinie. Kolega (Marcinz )tez pisal
Do muzyki z kolei mam kilkuletniego netbooka msi wind u100 przerobionego na chłodzenie pasywne. Wywaliłem po prostu wentylator i standardową blaszkę udającą radiator i przykleiłem klejem termoprzewodzącym docięty radiator ze starej karty graficznej geforce 4mx. Jedynym problemem w tym zestawie jest magazyn muzyczny na zewnętrznym dysku (1TB) - na tę chwilę problem rozwiązałem przez wepchnięcie dysku pod łóżko kilka metrów od stanowiska ;)
wlasnie 1TB bylby mi potrzebny i co jeszcze????doradzcie koledzy czy warto tego starego przerobic i bedzie lepszy niz ten nowy tylko do celow audifilskich, bez problemu go poswiece!!!