Audiohobby.pl

LAPTOP+ DAC+WZM SLUCHAWKOWY+SLUCHAWKI

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
02-11-2012, 10:02
Przepraszam za posty jeden po drugim ale można zamówić taki PC w custom konfiguracji:

http://www.tranquilpcshop.co.uk/power-pc-ixls-custom-build/

Bez systemu oper, bez dysku i tak będzie w cenie taniego laptopa :( ale będzie cichy :)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

marcinz

• 184 / 4903
  • Aktywny użytkownik
02-11-2012, 10:02
Pasywny komputer nie jest idalnie cichy ;) Sam mam bardzo mocno wyciszony komputer, Thermalright HR-02 na procesorze (+TY-140, max 600rpm), na grafice Accelero S1 (+ TY-140 650rpm pracujący tylko pod obciążeniem), zasilacz z wentylatorem wymienionym na ultracichego noiseblockera pl1, dysk w skrzynce bitumicznej... O ile bez obciążenia komputer \'zlewa się z tłem\' to przy odpaleniu czegoś bardziej wymagającego od wentylatorów/ dysku głośniejsze są... cewki (nie jestem tylko pewien czy w zasilaczu/płycie głownej/ karcie graficznej).

PC nie służy co prawda do AutoCada i gier, nie do muzyki

Do muzyki z kolei mam kilkuletniego netbooka msi wind u100 przerobionego na chłodzenie pasywne. Wywaliłem po prostu wentylator i standardową blaszkę udającą radiator i przykleiłem klejem termoprzewodzącym docięty radiator ze starej karty graficznej geforce 4mx. Jedynym problemem w tym zestawie jest magazyn muzyczny na zewnętrznym dysku (1TB) - na tę chwilę problem rozwiązałem przez wepchnięcie dysku pod łóżko kilka metrów od stanowiska ;)

Właściwie to wszystkie te zabiegi to takie moje fanaberie i hobbystyczne zabawy, muzyki i tak słucham głównie na całkiem dobrze izolujących Fostexach T50RP

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
02-11-2012, 11:46
Dystrybucji linuxa miałem całkiem sporo, zainstalowałem tam bodaj linuxa minta w wersji na słabe kompy.
Działało to całkiem oki, tam jest inne środowisko graficzne niż w przypadku zwykłego minta.
Procesor trzeba kupić taki aby mało emitował ciepła.
Polecam netbooki na intelu atomie ciągnie to maksymalnie 10 wat.
Niestety takie cudeńko jest trochu mulaste, dla zabezpieczenia przed przegrzaniem, na radiatorze można dokleić termometr będzie pokazywać temperaturę radiatora.
Kupujemy takiego gagadka jak Acer one na dysku ssd, dokładamy Do niego karty pamięci np 16gb (netbook ma 2 sloty na kartę) i mamy już spory zapas muzyki którą będziemy mogli operować podczas odsłuchów.
Do tego duży dysk zewnętrzny i problem rozwiązany. Przed słuchaniem przerzucamy muzykę na karty następnie odłączamy zewnętrzny dysk i mamy prawie bezszelestny komputer.

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
02-11-2012, 12:18
Do tego instalujemy programik na telefonie aby nasz telefon mógł służyć za pilota i mamy bardzo ciekawy serwer muzyczny za niewielką kasę

marcinz

• 184 / 4903
  • Aktywny użytkownik
02-11-2012, 13:49
Ja na netbooku mam Archa z Openboxem, jedna z najlżejszych możliwości ;) Za odtwarzacz robi mpd z konsolowym frontendem ncmpcp. Do tego dochodzi \'pilot\' właśnie w postaci telefonu z androidem

Odtwarzacz w terminalu może przerażać niewprawionych w linuksowych bojach ale jest to chyba najszybszy sposób zarządzania muzyką (szczególnie przy słabym Atomie N270 i >5000 albumów na dysku :P )
pod klawiszem 2 jest playlista
5 biblioteka multimediów (poruszamy się po niej strzałkami)
CTRL+F - wyszukiwanie
Spacja - dodawanie do playlisty
ENTER - odtwarzanie
P - pauza
S - stop
+ kilkanaście innych funkcji, wszystko na klawiaturze

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
02-11-2012, 15:06
Dalej nie rozumiem tych firm produkujących laptopy!przecież to widać ze są potrzebne audiofilskie laptopy współpracujące z DAC ,kto pierwszy wypusci takie sprzęty z wymaganiami jakie podejście to będzie miał mnóstwo chętnych przecież ,to widać ze zaraz pliki wysokiej rozdzielczości zdominuja cały rynek!az sie prosi o takie nowości.Czy ma sens do tego nowego Samsunga dodawać SSD?co koledzy o tym mysla?

zdezintegrowany

• 1278 / 4900
  • Ekspert
02-11-2012, 15:09
"Dalej nie rozumiem tych firm produkujących laptopy!przecież to widać ze są potrzebne audiofilskie laptopy współpracujące z DAC ,kto pierwszy wypusci takie sprzęty z wymaganiami jakie podejście to będzie miał mnóstwo chętnych przecież ,to widać ze zaraz pliki wysokiej rozdzielczości zdominuja cały rynek!az sie prosi o takie nowości.Czy ma sens do tego nowego Samsunga dodawać SSD?co koledzy o tym mysla?"

hahaha .... Mirek, TY naprawdę wierzysz w to co napisałeś?

zdezintegrowany

Dj

• 1088 / 4880
  • Ekspert
02-11-2012, 16:18
Hm jeśli jest dysk twary wewnątrz lapka to będzie go zawsze słychać puki się nie wyłączy, raczej nie widzę sensu ładowania dysku ssd do lapka z hdd. Chyba że hdd będzie magazynem danych a ssd pamięcią z której będziesz korzystać podczas odsłuchów. dysk hdd można wyłączać chyba po 3 minutach nieużytkowania.
Jednak niewiem czy chłodzenie tego lapka nie jest głośniejsze od obracania się talerzy w hdd. jeśli chłodzenie jest głośniejsze to taki zabieg mija się z celem jeśli zaś chłodzenie jest ultra ciche to można się o to pokusić.
Możesz to sprawdzić w domowych warunkach czy taki zabieg coś da, kupujesz wkładkę mikrofonową, i mierzysz poziom hałasu lapka kiedy jest włączony dysk i kiedy jest wyłączony.
Jeśli masz duże ilości ramu to ram może służyć za bufor i wtedy użycie dysku ssd jest poniekąd zbędne.

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
02-11-2012, 16:19
Mirek ja ci nakleję takie ładne coś z triumfalnymi hasełkami będziesz miał audiofilsko, resztę kasy przelej na...

ogorek

• 855 / 5445
  • Ekspert
02-11-2012, 16:24
Panowie, takich PC-tów okazuje się jest mnóstwo, bezwiatrakowych, dyski SSD, wyjścia HDMI, USB 2.0 i USB 3.0, Gigabit ethernet, HDMI 1.4a ... całość za 550 EUR

"Top technology absolutely noiseless. The powerful and reliable cooling is managed by an intelligent hetpipe system. Design and functionality combines the two aluminium coolers attached to the side of the mini pc.  
massive aluminium construction, body 3,5 mm thickness, color: silver, 225x244x80 mm 4kg"

Stawiamy gdziekolwiek, do tego klawiatura i mysz po USB i jest pieknie. Chyba kupię i zdam relację. Bo z czasem nawet najcichszy laptop staje się coraz głośniejszy.

ofertę znalazłem na eBay, sprzedający http://myworld.ebay.pl/tx-team_solutions/?_trksid=p4340.l2559
numer tej oferty to: 110967904604
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
02-11-2012, 16:45
Nie wiem jak i czy obsługiwane są zewnętrzne karty / DACe usb ale to jest tanie, pasywne i gotowe:
http://www.squeezeplug.de

marcinz

• 184 / 4903
  • Aktywny użytkownik
02-11-2012, 16:48
Odpowiadasz na wpis
>> mirek10, 2012-11-02 15:06:24
Dalej nie rozumiem tych firm produkujących laptopy!przecież to widać ze są potrzebne audiofilskie laptopy współpracujące z DAC ,kto pierwszy wypusci takie sprzęty z wymaganiami jakie podejście to będzie miał mnóstwo chętnych przecież ,to widać ze zaraz pliki wysokiej rozdzielczości zdominuja cały rynek!az sie prosi o takie nowości.

A czym miałby się charakteryzować taki audiofilski laptop? oprócz audiofilskiej ceny oczywiście ;)

konopa

• 417 / 6065
  • Zaawansowany użytkownik
02-11-2012, 16:48
"Jednak niewiem czy chłodzenie tego lapka nie jest głośniejsze od obracania się talerzy w hdd"

nie wiem jak w modelu, do którego przymierza sie mirek, ale modele samsunga starszej generacji z serii R522 (w zaleznosci od zastosowanego procka) posiadaja tryb pracy, przy ktorym malo obciazony lapek wylacza wiatrak calkowicie (nie kreci sie) a "wnetrznosci" chlodzone sa pasywnie (mala wada takiego rozwiazania jest nieco podwyzszona temp. obudowy).

Gdy wyjdziesz z pudełka, zauważysz, że było puste...

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
02-11-2012, 16:54
Tak wierze, bo juz w tych czasach żyłem ,jak kasety( na taśmę )wymieniano na krążki CD!!!! Tylko teraz ta zamiana postępuje 10razy szybciej.

marcinz

• 184 / 4903
  • Aktywny użytkownik
02-11-2012, 17:00
>> Sim1, 2012-11-02 16:45:35
Nie wiem jak i czy obsługiwane są zewnętrzne karty / DACe usb ale to jest tanie, pasywne i gotowe:
http://www.squeezeplug.de

Sam się swego czasu interesowałem Rasberry Pi ale stwierdziłem że mi to w sumie niepotrzebne ;)

Można wrzucić na to dowolnego LEKKIEGO linuksa z jądrem pod architekturę ARM więc będzie działać 99% DACów na usb.