Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

lancaster

• Gość
22-03-2012, 09:19
Jacek, nie bardzo wiem o co Tobie chodzi skoro tuba jest falowodem. To trochę tak jakbyś napisał że nie ma sensu porównanie samochodu do pojazdu dwuśladowego bo to 2 różne światy.
Owszem Mercedes i traktor Lamborghini nawet :-) to 2 różne światy, ale oba są pojazdami 2-śladowymi.
Tak jak linia transmisyjna i tuba są falowodami.

Co do reszty powiem tak...jeśli koledzy chcą wykorzystać w niskobudżetowym projekcie D800 należy stworzyć mu sensowne warunki. Jeśli nie da się takich stworzyć proponuje sobie odpuścić.
Ze swojej strony nie sprawdzę wszystkich opcji połączenia D800-tuba, a jedynie mogę zamieścić informacje jak ma się współpraca D800 z T-600, bo to jedyna tuba którą posiadam i w  mojej opinii przynajmniej teoretycznie nadaje sie do D800. Jak to sie ma pomiarowo w tym konkretnie przypadku sprawa będzie jasna po pomiarze oczywiście.
Na razie mogę powiedzieć jedynie, ze zadzwonię do STX w tej sprawie.

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
22-03-2012, 09:36
Jeśli w tubie D800 będzie się ładnie mierzył, to tylko się cieszyć. Nada się do projektu.

lancaster

• Gość
22-03-2012, 09:41
fakamada, jestem dokładnie tego samego zdania :-)

Warunek - STX podeśle sampla.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
22-03-2012, 10:58
>> jzagaja, 2012-03-22 10:21:36
>> Z tuba latwiej poniewaz mozna postawic jako nadstawke, z falowodem ciekawiej,
>> inny typ prezentacji bardziej live.

Proszę o wyrozumiałość, ale czym się różni tuba dla średnio-wysokotonowca od falowodu dla tychże?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
22-03-2012, 11:09
Tuba nastawiona jest na niższe zejście drivera.
Falowód to taka "płytka tuba" bardziej nastawiona na kontrolę kierunkowości.

Przy czym z pomiarów, opisów brzmienia i recenzji wydaje mi się, że falowód znacznie mniej kaszani wysokie tony,
więc trochę bardziej nadaje się do 2way.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
22-03-2012, 11:17
Czyli to jest tuba: http://www.stx.pl/horn-373-142.html
A to jest falowód: http://www.visaton.de/bilder/fotos/gross/wg220x150.jpg

Dobrze kombinuję?

No i teraz kolejne pytanie. Skoro tuba wpływa na częstotliwości (tłumi/podbarwia) to dlaczego chcecie mierzyć D800 w INNEJ tubie niż te dedykowane przez STX dla tego drivera? Czy to nie wpłynie na zmierzoną charakterystykę przenoszenia? Jeśli tak, to jaki jest sens prezentowania charakterystyk zmierzony bez lub w innych tubach/falowodach i na tej podstawie ocenianie "dobroci" przetwornika?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
22-03-2012, 11:28
Panowie, myślę ze nie ma sensu dyskutować na poziomie semantyki. Tym bardziej ze sprawa jest oczywista i ustalona już dawno.
Tuba jest falowodem z zasady działania.

Ze względu na kierunek dyskusji pozwolę sobie nie dzwonić na STX i nie wykonywać pomiarów D800 w T-600.
Dlaczego nie w tubie STX ? Bo ją znam - najkrócej rzecz ujmując. Ma swoje cechy.
Szczerze nie rozumiem podejścia niektórych osób, co ono Wam da(je) ?

lancaster

• Gość
22-03-2012, 11:37
"Przy czym z pomiarów, opisów brzmienia i recenzji wydaje mi się, że falowód znacznie mniej kaszani wysokie tony,
więc trochę bardziej nadaje się do 2way."

Mógłbyś pokazać te pomiary wraz ze wskazaniem jakich konstrukcji dotyczą ?
W wątku Horn wkleiłem pomiar drivera w T-600. ch-ka idealnie liniowa do 18KHz (do tej f ciągnie driver nawet bez tuby). Dodatkowo poza osią charakterystyka trzyma się do tych 18KHz z b. ładną kierunkowością (lepszą niz w  klasycznych tweeterach)
Czego chcieć więcej ?

lancaster

• Gość
22-03-2012, 11:45
Driver w T-600, podziałka 5dB. Obok Seas DXF w falowodzie (WG). Podziałka 5dB w obu przypadkach.
Gdzie przewaga "falowodu" w jakimkolwiek aspekcie ?

Yogi

• 493 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
22-03-2012, 12:18
Marku, czym robisz pomiary, chodzi mi o urządzenie poziom kalibracji i mikrofon. Wybacz jeśli już o tym pisałeś, być może mi umknęło.

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
22-03-2012, 12:18
Odpowiem w wątku Horn - nie ma sensu tu robić offtop\'u. Może najlepiej przenieść tam ostatnie kilka postów.

Yogi

• 493 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
22-03-2012, 12:23
pytanie było do Lancastera :)

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
22-03-2012, 12:24
Wiem :)

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
22-03-2012, 12:27
>> lancaster, 2012-03-22 11:28:35
>> Szczerze nie rozumiem podejścia niektórych osób, co ono Wam da(je) ?

Coś czuję, że piszesz do mnie. Takie pytania dają mi... wiedzę do podjęcia świadomego wyboru. Tylko tyle. Nie doszukuj się podtekstów.

Zamiast pisać o tubie STXa: "Bo ją znam" lepiej napisz dlaczego w niej nie stosować D800 zamiast przedmiesiączkowego argumentu "BO NIE!".

Sobie gdybam, spekuluję a może i konfabuluję. Firma STX wie jak robić głośniki (vide głośniki Cubeaudio), co oznacza, że wie jak mierzyć głośniki. Wiem też, że na ręce ich konstruktorów, jak w każdej firmie produkcyjnej, patrzą się księgowi. Domyślam się, że ich produkty to kompromisy jakości i kosztów wytworzenia.

Nie widzę natomiast NAJMNIEJSZEGO powodu dla którego mieliby podawać FAŁSZYWE pomiary na swoich stronach. To byłby "strzał w stopę", prawda?

To, że jzagaja zmierzył ich głośnik i wyszły inne parametry oznacza, że albo robił to w inny sposób albo mają problemy z utrzymaniem jakości (np. wtedy gdy za produkcję biorą się księgowi i managerowie zamiast inżynierów) i mają rozrzuty parametrów, albo trafił na wadliwy egzemplarz/serię. Ale IMO nie można wyciągać na tej podstawi wniosków bardziej ogólnych.

>> lancaster, 2012-03-22 11:45:14
>> Driver w T-600, podziałka 5dB. Obok Seas DXF w falowodzie (WG). Podziałka 5dB w obu przypadkach.

Jeśli nie był to TEN SAM driver (a nie jest wyraźnie napisane, że był), to czego mają dowodzić te dwa wykresy?

P.S.1. BTW. Jesteś producentem T-600. Jest dział Audiosalon. Załóż wątek z informacją o produkowanych tubach. Załącz pomiary driverów, np. D800, w T-600 i dedykowanej od STXa, wraz ze zniekształceniami, kierunkowością. Zareklamuj wyższość jednego rozwiązania nad drugim. Może ktoś zweryfikuje Twoje pomiary. To będzie w naszym (Twoim i Twoich konsumentów) wspólnym interesie. Każdy będzie mógł podjąć świadomą decyzję.

P.S.2. Nie mam żadnych powiązań z firmą, więc proszę nie snuć domysłów o prywatnym interesie. Mój prywatny interes jest w tym by nie przepłacić za uzyskaną jakość.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
22-03-2012, 12:54
"dlaczego w niej nie stosować D800"

Zmierz sobie driver na osi i pod katem w tej tubie to będziesz wiedział.

"Firma STX wie jak robić głośniki (vide głośniki Cubeaudio), co oznacza, że wie jak mierzyć głośniki. Wiem też, że na ręce ich konstruktorów, jak w każdej firmie produkcyjnej, patrzą się księgowi. Domyślam się, że ich produkty to kompromisy jakości i kosztów wytworzenia.
"

W tym przypadku elementy budowy głośników zostały przeze mnie "na siłę" przeforsowane dla uzyskania określonego efektu na finał :-) Niemniej Sławek z  STX potrafi złożyć głośnik wysokiej klasy tak czy inaczej.
Robi je uważam b.porządnie. Księgowi w przypadku głośników Cubeaudio mają niewiele do powiedzenia. Solidny aluminiowy kosz, zaawansowane 5-elemntowe układy Faradaya, membrana z autentycznie węglowej plecionki (można się przekonać po przewodnictwie). Jak mawia Robert Bruneika : Nie ma lipy !:-)

"Jeśli nie był to TEN SAM driver (a nie jest wyraźnie napisane, że był), to czego mają dowodzić te dwa wykresy?"

Cypis to jest praktycznie TEN SAM driver (Seas) co w 27TBFCG. Spójrz co robi z nim WG (po prawej TBFCG po lewej DXT). W żaden sposób nie przekreśla to przewagi brzmieniowej DXF-a na TBFCG w niektórych aspektach, niemniej są też minusy zastosowania WG. W tubie Seasa nie mierzyłem....nawet nie wiem czy by uciągnął, ale na 90% pasmo byłoby równiejsze.

"BTW. Jesteś producentem T-600. Jest dział Audiosalon. Załóż wątek z informacją o produkowanych tubach. Załącz pomiary driverów, np. D800, w T-600 i dedykowanej od STXa"

Swoją drogą bdb propozycja :-)