>> Corvus5, 2012-01-29 17:40:32
>> A czy taki xonar stx ma coś do powiedzenia?
Osobiście nie słyszałem lepiej brzmiącej karty wewnętrznej. Jeśli ma być bez kolorowania, to strzał w dychę. W porównaniu E-MU 1212M ma lepszy soft do zastosowań profesjonalnych, ale zarówno ona jak i karty Creative\'a, łącznie z topowym Titanium HD - zamulają. Kilka obiektywnych przewag Asusa:
- Zasilanie sekcji analogowej prosto z zasilacza, z filtrowaniem na kondach Sanyo Oscon
- Wszędzie indziej dobre kondy Nichicon Fine Gold
- Wielowarstwowe PCB separujące sygnał od szumów
- Miedziana płytka separująca sekcję cyfrową od analogowej i osłona EMI
- Pisałeś o karaoke - jest taki tryb w dołączonym oprogramowaniu
- Na wejściu flagowy konwerter A/D Cirrusa - CS5381 - przyda się przy nagrywaniu majkiem
- Na wyjściu flagowy konwerter D/A Burr Browna - PCM1792A
- Wymienne wo, z tym że ja nie widzę potrzeby wymiany, bo standardowe spisują się świetnie
- W wersji ST (tą polecam) brak mostka PLX konwertującego sygnał z PCI na PCI-Express
- Wzmak słuchawkowy na TPA6120A2 - ostatnio podpiąłem do niego HD800, tak dla jaj, bo normalnie śmigam je z Violectric V200 i wcale nie było gorzej, było inaczej. Jeśli będziesz pędzić z tego słuchawki ominą Cię dylematy z konwerterami cyfrowymi no i naturalnie z interkonektami
- W wersji ST zaimplementowo precyzyjny zegar 1ppm. Jeden z topowych układów Cirrusa - CS2000
- Do wersji ST można dokupić kartę "córkę" z wyjściami 7.1
- W ostatnich wersjach softu natywna obsługa ASIO działa bardzo dobrze, z opóźnieniem rzędu 2-3 ms
- Żeby uzyskać minimalnie lepsze mierzalne parametry musiałbyś zainwestować w porządnego DACa na Sabre - Calyxa czy Anedio, z tym że są one 7-8 razy droższe od tej karty. Budżetowe DAC-i leżą i kwiczą pod tym względem
Podsumowując - w wacek dobry produkt ;)