Audiohobby.pl

Slaskie Spotkania Sluchawkowe - The Next Generation

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
21-06-2011, 12:13
Ja nie "mówię", że było go tyle co w D7000 czy PS1000 ale pojawił się nagle, z nienacka :)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
21-06-2011, 12:24
O to jaki! ;))

A tak na poważnie to gdy słuchałem przez jakiś czas tylko i wyłącznie tych AKG to za bas zaczęła mi robić dolna średnica i po przyzwyczajeniu człowiekowi wydawało się, że wszystko jest OK :D

zibra

• 812 / 5201
  • Ekspert
21-06-2011, 17:16
Panowie nie jedzmy tak w druga strone z tymi beyerami. dajmy im chwile pograc. poekperymentuje tez z ulozeniem. w koncu ja je mam nonstop. nie sugerujcie sie jednym odsluchem. mam blisko do fallowa i domzza wiec one jeszcze wroca na tapete.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

aallen

• 651 / 5555
  • Ekspert
21-06-2011, 17:22
>>A tak na poważnie to gdy słuchałem przez jakiś czas tylko i wyłącznie tych AKG to za bas zaczęła mi robić dolna średnica i po przyzwyczajeniu człowiekowi wydawało się, że wszystko jest OK :D<<

I co było aż tak źle :)?

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
21-06-2011, 18:58
No to prawda, K271 basem nie grzesza. Dla mnie nie do przejscia. Za to K240 maja go przynajmniej tyle co GS1000.

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
21-06-2011, 19:08
>> aallen, 2011-06-21 17:22:22
>>A tak na poważnie to gdy słuchałem przez jakiś czas tylko i wyłącznie tych AKG to za bas zaczęła mi robić dolna średnica i po przyzwyczajeniu człowiekowi wydawało się, że wszystko jest OK :D<<

I co było aż tak źle :)?

Skoro ciągle oglądałem się za innymi to znaczy, że było ;) Jednak "pozorna" równowaga tonalna to nie to samo co odczuwalna, innymi słowy - zgodna z preferencjami słuchacza. A gdy zakupiłem Grado SR80 to te AKG przeleżały pół roku w biurku do czasu aż znalazł się chętny kupiec.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
24-06-2011, 17:32
Obiecalem Asmagus, ze poslodze Ci takze nt. Twojego systemu etc.

D7000:

Pamieciowo najwieksza roznica w stosunku do D5000 ktora rzuca mi sie w uszy jest bas. W D7000 jest trzymany znacznie bardziej w ryzach i nie jest tak "swawolny" jak w D5000. Dla mnie to wyrazny postep. Mimo wszystko nie jest jeszcze taki jak bym tego oczekiwal bo w dalszym ciagu posiada cechy ospalosci, poluzowania i pewnej bulowatosci i nadmiaru - jednak nie sa one az tak oczywiste jak w przypadku D5000. Oczywiscie w moim subiektywnym odczuciu. Srednica dla mnie jest ekstremalnie poprawna bez zadnych fajerwerkow - moglyby to byc pod tym katem sluchawki dla realizatora. Nie posiada ani cech ostrosci ani przekoloryzowania ani suchosci czy nadmiernej ekspozycji jakiegos zakresu. Z drugiej strony jezeli ktos oczekuje "transparentnosci" i "iskry" a\'la Grado to kompletnie tu tego nie znajdzie. Nie bedzie tez tulacego misia na dolnej srednicy a\'la obecne DT880. Gora jak dla mnie jest swietna. Bardzo dobrze rozciagnieta i neutralna w moim subiektywnym rozumieniu. Kompletnie nie jest natarczywa ale wszystkie niuanse sa dobrze slyszalne. Nie jest "zapiaszczona" jak np. w K540, nie jest za jasna i w zbyt ofbitej dla mnie ilosci jak w DT880 \'80s czy nie jest cyzelowana jak okresla to Majkel przez dziurke od klucza jak w HD800 z czym ja na dluzsza mete nie dalem rady.

Przestrzen jak na sluchawki zamkniete jest bardz dobra, relacja czasowe i przestrzenne nie pozostawiaja dla mnie zadnych dodatkowych oczekiwan. Nie jest spektakularnie ale nie jest tez czegos "za malo" lub "za slabo". W porownaniu do sluchawek otwartych jednak zdecydowanie brakuje powietrza, otwartosci i wolnosci. No ale wiadomo, ze te cechy wynikaja juz bardziej z racji designu samego w sobie a ja po prostu jestem milosnikiem sluchawek otwartych i w zadnych zamknietych nie czuje sie dobrze. W wiekszosci konstrukcji (zdecydowanej) zamknietych slysze efekty ktore moglbym opisac jako niewygaszanie badz odbijanie sie niektorych czestotliwosci w komorze przetwornika badz po stronie padow za przetwornikiem. Czesto przywoluje mi to na mysl skojarzenie z graniem w lekkiej studni lub z wbudowanych reverbem i phaserem. D7000 jako jedne z nielicznych sa prawie wolne od takich efektow. Obecne na spotkaniu DT1350 podobnie jak CAL - nie byly ich pozbawione.

Calosciowo bardzo fajne sluchawki ale dla mnie kompletnie nie warte swojej nominalnej ceny - 999 USD. Z reszta nie znam sluchawek w cenie 999 USD lub wiekszej ktore DLA MNIE bylyby jej warte. Powyzej 1K PLN oczekuje juz bardzo, bardzo wiele a od totalnie nienaturalnych poziomow cenowych takich jak PS1000 oczekuje juz poziomu "Ultimate Galaxy Champion". Ewentualnie traktowania przedmiotu kolekcjonersko.

Komfort - rzecz dla mnie bardzo wazna ale i wzgledna - na bardzo wysokim poziomie. Duze i wykonane z dobrego materialu pady malo grzeja nie cisna i ucho spokojnie do nich wchodzi. Jest swietnie.

System czyli DAC + wzmacniacz Meiera.
Meier Audio STAGEDAC
Meier Audio CONCERTO

Tutaj krotko bo czuje ze sie juz wypalilem wczesniejszym opisem D7000 :)) Przede wszystkim nie czulem kompletnie zarzutow odnosnie systemu (moze zle sie wyrazilem - mankamentow?) opisywanych przy okazji innych spotkan. Dla mnie gra on bardzo dobrze. Mnogosc mozliwosci konfiguracji to tylko powod do zadowolenia - bardzo mi sie to podoba. Przede wszystkim dla mnie bardzo dobrze kontroluje bas co jest wyraznie wskazane przy uzytkowaniu z D7000. Barwa, PRAT dla mnie bardzo w porzasiu ale moze to tez byc zasluga tego, ze jak AD797 sam bardzo lubie i wole od np. cenionego przez kolegow AD8599. W swoim DACu AD797 mam do konwersji I/V a tutaj byl wykorzystywany we wzmaku Concerto. W DACu o ile sie nie myle jest LM6171 z biasem w klase A, ktory z reszta takze brzmieniowo bardzo lubie i uwazam ze podobnie jak z AD797 - sporo mozna z niego wycisnac. Ogolnie z tym brzmieniem czulem sie jak w domu. Zachodze w glowe czemu reklablowane W5000 tak slabo z tym graly u Maxa - wedlug opisow, bo ja nic dziwnego w tym polaczeniu nie widzialem, raczej zalety :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
24-06-2011, 20:56
He he he ... czuje się teraz jak audiofil po takiej porcji komplementów ;)

Ja, z mojej strony dodałbym tylko - w sensie, że JA TAK MYŚLĘ - iż:
- zestaw meiera jest niemęczący a mimo wszystko bardzo szczegółowy,
- crossfeed jest wspaniałym wynalazkiem a w stagedac jest po prostu ŚWIETNY,
- Bas w D7000 mógłby być dokładniejszy to fakt ale ma ATAK jakiego nawet HD800 nie posiadają i np. kontrabas brzm w nich jak z bajki (co prawda przybiera wielkość domku jednorodzinnego ale kto by na to zwracał uwagę przy takiej ładnej barwie)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
26-06-2011, 11:32
IMHO atak (w ogole ADSR w szerokopojetym rozumieniu) to HD800 maja wzorowy. Nie wiem czy slyszalem dokladniejszy w dynamicznych sluchawkach. D7000 sa tutaj jak dla mnie wyraznie w tyle za HD800. Co innego, ze D7000 maja tego basu znacznie wiecej i ilosciowo moze on slyszalnie bardziej "tompnac". Ja to nazywam "impakt". Gdyby HD800 mialy jeszcze tego basu wiecej to dla mnie to juz by byla poezja. Niestety ich gora oraz "jednostajne brzmienie na to samo kopyto" potrafi wykonczyc. Mysle, ze D7000 juz sa lepszym pod tym katem bo nie maja takiej swojej charakterystycznej "maniery" grania na to samo kopyto.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
26-06-2011, 17:42
Impakt - o to chodziło :)

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
05-08-2011, 09:42
Jako, ze jest chec etc.

Slaskie Spotkania Sluchawkowe wersja 2.0 - proponuje termin we wtorek u mnie - godzina 18.

Poki co lista wyglada nastepujaco:

- Domzz
- Zibra
- ja

Z mojej strony - Shure SRH940, mocno modowany klon Lehmana, zlampizowany DAC na AD1865.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
05-08-2011, 10:08
Od 8 startują przygotowanie do sezonu w klubie, którego barwy reprezentuję więc pozostają mi tylko wasze relacje ze spotkań.

Fallow może jakieś obszerne porównanie AKG 701 z Shure SRH 940 ?

domzz

• 1113 / 6022
  • Ekspert
05-08-2011, 11:00
>> asmagus, 2011-08-05 10:08:26
Fallow może jakieś obszerne porównanie AKG 701 z Shure SRH 940 ?

Może w ogóle podzieliłbyś się jakimikolwiek wrażeniami, bo opinii w necie jak na lekarstwo, a zazwyczaj "best soundig hi-end for a price" :)

domzz

• 1113 / 6022
  • Ekspert
05-08-2011, 11:01
ja zabiorę:

- Black Pearl
- HRT Music Streamer II+
- DT880pro

i może w5000, jeśli ktoś będzie chętny.

Corvus5

• 2596 / 5572
  • Ekspert
05-08-2011, 18:28
Może bym się pojechał, jak mi się uda przetransportować komunikacją miejską. Interesują mnie porządne DACi i wyborne wzmacniacze :)