Witam,
Jako głównie bierny czytacz forum mam dość konkretne pytanie, do was, bardziej obytych z przedsionkiem słuchawek wysokich lotów.
Ostatnimi czasy nabyłem AKG K340 i... niestety nie zapałałem miłością do nich. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jak wysokim i średnim tonom nie mogę nic zarzucić, poza tym, że potrafią zaczarować :-) no to brak mi w tych słuchawkach niskich tonów, wypełnienia i sceny! W porównaniu z moimi Denonami AH-D2000 jest biedna. Dźwięki grają bardzo blisko słuchacza i nie mają zdolności by odlecieć dalej i tam gdzieś zniknąć w przestrzeni...
I tutaj jest problem, jako że jestem zwolennikiem uniwersalnych słuchawek do wszystkiego, które w każdym gatunku zagrają na zadowalającym poziomie zastanawiam się co dalej.
Ścieżki mogę obrać dwie.
1 - Denony D5000. I tutaj rodzi się pytanie, czy drewniane kubki wniosą znaczącą poprawę na średnicy i górze? Czy instrumenty będą tak "błyszczały" i przyciągały uwagę słuchacza jak w AKG K340? Czy zbliżę się trochę do tego poziomu?
2 - zmiana przetworników dynamicznych w AKG K340. Rozmawiałem z forumowiczem z innego forum audio i doradził mi właśnie taki zabieg, plus amplituner Yamahy do napędzenia. Ja jednak jestem trochę sceptyczny, gdyż szkoda mi pozbawiać K340 "dziewiczego" stanu, gdyż są w stanie niemalże idealnym ;-)
Aczkolwiek może dam się przekonać, także czekam na kilka słów, które mnie ukierunkują.
Pozdrawiam