Hej.
Osobiście mam w pracy na biurku od kilku miesięcy KRK RP6 G2 plus EMU 0404 USB - z tym, ze dla mnie to nie jest zamiast toru słuchawkowego a oprócz.
Rozważałem wiele różnych opcji, w podobnym pułapie cenowym, w tym Adam\'y.
Z moich osobistych poszukiwań wyszło m.in. że A3X bez subwofera to nie jest dobry wybór.
Męczyłem m.in. ludzi w thomann.de których pierwsze pytanie zawsze brzmiało "co Pan na tym będzie robił". Gdy mówiłem, że mam na tym zamiar po prostu słuchać muzyki to Tannoy, Genlec itp były mi odradzane, w każdym w zasadzie miejscu, nie tylko w thomann.de. Zawsze rozmowa kończyła się na KRK serii RP G2, Adamach serii A?X i APS\'ach, któe jednak odpadały ze względy na cenę, która wygórowana może nie jest ale nie chciałem wydać zbyt wiele na zestaw, który przygrywa mi w pracy.
W KRK podoba mi się niezmiernie przestrzeń jaką generują, i zbalansowany, jak na monitory studyjne, dźwięk. Mają 6" woofer, który daje sobie świetnie radę ale oczywiście na niskie zejście i atak na basie nie ma co liczyć przy 6". Wersja z 8" schodzi do 45Hz a 6" do 49Hz.
Z praktycznych uwag, gdy to wszystko podłączyłem po raz pierwszy, stały bezpośrednio na blacie biurka, w układzie takim jak poniżej na zdjęciu tylko na blacie. Było słychać wtedy buczenie, jakby wzbudzanie pogłosu, na niskich częstotliwościach. Wylot bas reflex jest z przodu (i dobrze) lecz bardzo nisko. Poradziłem sobie z tym tak, że ustawiłem głośniki na stożkach ROGOZ
http://allegro.pl/rogoz-audio-stozki-kolce-antywibracyjne-absorbery-i1440409512.html "Buczenie" zniknęło bezpowrotnie, może poprawiło się coś jeszcze ale to na granicy percepcji, dolny zakres zyskał na tym delikatnym zabiegu bardzo wiele.
KRK RP mają jeszcze taką zaletę, że mają 3 rodzaje wejść, można podłączyć do nich wszystko.
Konkludując, aktywne monitory bliskiego pola to doskonałe, moim zdaniem, rozwiązanie na biurko zamiast "komputerowych" zestawów. Dziwię się, że tak niewiele osób korzysta z takiego rozwiązania.