@Max
W wielu dziedzinach, nie tylko w audio dochodzi do absurdalnego windowania cen ale nie można generalizować, że każdy ekskluzywny produkt czy usługa jest dla zamroczonych popaprańców, którzy nie wiedzą co mają zrobić z pieniędzmi. A do tego są na tyle tępi, że jeszcze się cieszą z tego, że sporo przepłacili. Chociaż pewnie i takich nie brakuje ale osobiście nie znam podobnych przypadków. Mnie nie stać na kupowanie tzw. "tanich i równie dobrych" produktów, bo co z tego, że zaoszczędzę ileś tam złotych skoro po pierwsze nie będę zadowolony z zakupu i co za tym idzie nie będę go używał, a po drugie prawdopodobnie za chwilę wyrzucę go do kosza bo się rozleci na atomy. Nie mogę sobie również pozwolić na kilka topowych słuchawek do słuchania zależnie od nastroju i szczerze powiem, że wolę jedne a dobre niż kilka średnich, które miałyby leżeć w kącie i zbierać kurz.
Nie wykluczam jednak, że będąc w posiadaniu odpowiednich "zasobów" pozwoliłbym sobie i na taki luksus ale póki co, to zaoszczędzone w ten sposób pieniądze spożytkowałbym raczej na "uwykwintnienie" reszty mojego toru.
P.S.
Nie wnikam w definicje co jest "dobre" a co "średnie", bo każdy ma swoją subiektywna listę takich urządzeń.