Pisząc kategorycznie że coś gra lepiej lub przenajlepiej hehehe to włazimy na pole minowe. Jest ryzyko że z mety dostaniesz kamieniem w łeb od jakiegoś kogoś z procy karmionego w maleńkości, kto naczytał się cudowności w necie itd.
Mogę napisać ze swojego punktu siedzenia czterema literami.
Podoba mi się charakter brzmienia :) Jest to zapis w dalszym ciągu analogowy a nie cyfrowy jak w magnetofonach DAT, chociaż podobieństwo wynika z wirujących głowic itd..
Wyobraź sobie że masz świetny magnetofon szpulowy z prędkością przesuwu taśmy nie 9,5 19 czy 32 cm/s a prędkość przesuwu taśmy wynosi 5 metrów/sek. Bo tyle właśnie mniej więcej wynosi wypadkowa prędkość przebiegu wirującej głowicy po taśmie. Ale ogólny charakter brzmienia jaki mają szpulowce na wypasie dalej jest zachowany.
Tak więc to nie kwestia tego czy on jest lepszy czy gorszy. Ci którzy posiadają kilka magnetofonów to uważam że raczej mają jakiś swój ulubiony i jego najczęściej słuchają chociaż na cyferkach w papierkach wcale nie musi być najlepszy.
Słuchają no bo ma coś w swoim dźwięku czego nie potrafimy zdefiniować precyzyjnie ale akurat NAM pasuje.
no i ciągle go wyzywam od Grundiga ......
Sumarycznie to ja osobiście uznaję że magnetowid VHS jest znakomitą alternatywą dla spasionego szpulowca. Jeżeli ktoś chce tanio wypróbować jak brzmi naprawdę dobry magnetofon to nie żaden dragon a jaki Panaś NV czy jak im tam. Przy okazji nie wypruje ostatniego grosza z kieszeni. Nie ma co się oszukiwać że szpulowce są tanie bo są cholernie drogie w utrzymaniu, taśmy, szpule i inne takie.
Ja np. pośród kaseciaków wbrew przygniatającej opinii w necie że tylko Nakamichi sie liczy wcale nie jestem takim talibem ze spiralkami czerwieni w oczach. Bardzo lubię starego H/K TD 302 który nawet nie jest 3 głowicowym magnetofonem. Baaaa nawet to nie jest o zgrozo dual capstan z napędem DD. To magnetofon który był tańszy niż dobry pasek do jakiegoś Naka :)
Po prostu MNIE on odpowiada dźwiękowo i gdybym był wredny to napisałbym że moje Naki to mu mogą obciągać izolację z kabla.
Jeżeli idzie zaś o jakość bezwzględną w pomiarach. To takie mało wiele przyzwoity magnetowid VHS HiFi to wyda wynik do którego naprawdę trudno się przyczepić.
Tak tak, wiem że są tacy co to słyszą jaki procesor podaje im strumień z serwera np. Radia Paradise. Nawet policzą ile ramu on tam ma .