Audiohobby.pl

Hurricane - High Efficiency 2way

thomas

• 19 / 5839
  • Nowy użytkownik
16-08-2013, 00:29
I jaki efekt tego wytłumienia?, swoją drogą też zastanawiam się nad złagodzeniem góry, pomyślałem o olejowym kondzie jak to radził kolega lancaster. Problemem u mnie jest strumieniowiec marantza NA 7004 który zauważalnie "rozjaśnił" mi górę.

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
16-08-2013, 13:14
Z podobnym wytlumieniem z poliestru z poduszki tak jak pisalem nastapila wyrazna poprawa. Z ta wersja jeszcze niewiem bo utknalem na na frezowaniu nowych frontow.(jeszcze z tydzien:) Ale moze byc telko lepiej ba przyszedl baranek.

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
19-08-2013, 01:05
@thomas. Sprawdz prosze jak brzmi u Ciebie wspomniany kilka postow wczesniej kawalek Hey unpluged

Armfighter

• 5 / 4117
  • Nowy użytkownik
19-08-2013, 10:11
Jest to mój pierwszy wpis, więc mówię CZEŚĆ.
Widzę że temat Hurricane ożył, świetnie bo kto ich jeszcze nie ma ten gapa :-)
A tak poważnie to jestem na etapie budowy drugiego kompletu w wykończeniu klasycznym czyli fornir, zobaczymy jak wyjdzie, choć nie jest to tak istotne, kwestia gustu, będą dla kolegi który ma już kilka firmowych  kompletów za które płacił grubo ponad 10 tysi i ma doświadczenie w temacie. Hurricane nie mają się czego wstydzić, można się doszukiwać niedoskonałości, ale ideału chyba nie ma, zawsze można na coś po narzekać ale za taką kwotę to grzech.
Ja dziękuję koledze Zigi że mi ten projekt wskazał i pomógł przy budowie, i oczywiście Krs47 za bardzo dopracowany i udany projekt - gratulacje.
Ps. te białasy z 13-tej strony są moje.
Armfighter

thomas

• 19 / 5839
  • Nowy użytkownik
21-08-2013, 21:22
Hej

Mam już ten album, podłączyłem też inne głośniki które mi się walały po domy STX MX 140 i na jednych i na drugich góra jest podobna, słychać te sybilanty i oklaski, trochę to przeszkadza. Nie jest to może jeden trzask ale jak się na tym skupić to może przeszkadzać. Wyraźnie słychać wyższy podział na zwrotce Hurricane. Jak znajdę czas to skombinuję kondy i zobaczę jak może zmienić się dźwięk.

thomas

• 19 / 5839
  • Nowy użytkownik
21-08-2013, 21:25
pisząc podobna góra miałem na myśli sybilanty a nie jakość dźwięku.

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
23-08-2013, 00:39
@thomas dzieki za odluch heya i zdefinjowanie nowego dla mnie terminu - sybilanty. Wytlumianie niewiele tu pomaglo ale dzieki temu pomoglo mi w calosci brzmienia. Z ciekawostek dodam ze poliester calkowicie wysiada przy welnie. Na dleciu ktore zamiescilem wmontowalem welne zamieniajac wczesniej wlozony poliester-dzwiek byl tak wytlumiony jakbym sluchal imprezy u sasiada :). Niedoszedlem jeszcze do optymalnego rozwiazania ale na chwile obecna zostaly tylko trzy kawalki welny 35mm grubos spod, gora i tyl za glosnikami trwaja testy ale jeszcze chyba sie zmniejszy.

thomas

• 19 / 5839
  • Nowy użytkownik
23-08-2013, 23:56
ja zamówiłem kondy 3,3uf, niestety jantzen cross cap, olejowych 3,3 nie mogłem nigdzie dostać. Najbliżej do zakupu to N75 PIO 2,2uf+1uf

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
24-08-2013, 00:32
Mowisz o wymianie sugerowanej przez Krisa z pierwszej strony?

Voicing (opcjonalnie):

C2 3.3 uF Cross-cap INDEX: 400/ 3.30 2sztuki
R2 6.8 Ohm INDEX: MET-TY10/ 6.80 2sztuki

Kesli tak to mam to juz zrobione. Ja musze  najpierw skonczyc i wykoonczyc konstrukcje. Potem bede testowal zmiany elektroniczne. Moze do tego czasu pojawi sie tu zloty srodek na moj wzmacniacz :)
Updejtuj na biezaco twoje sukcesy w miare mozliwosci plis:)

thomas

• 19 / 5839
  • Nowy użytkownik
24-08-2013, 13:41
Tak chodzi o voicing.
A jakiego rodzaju kondensatory wlutowałeś w torze wysokotonowym?

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
27-08-2013, 01:21
Zwrotnica jest jak z pierwszej strony z opcjonalnym voisingiem na zdjeciu pod kablemi. Moze nie jest to piekne ale ma grac a nie wygladac :)
Odkrylem ze zamiana plusa z minusem kablach glosnikonwych nie zmienia nic. Mialem przypadkowo przez chwile podlaczony plus do minusa-gralo tak samo. Jak to mozliwe?

piotrek

• 148 / 5106
  • Aktywny użytkownik
27-08-2013, 09:44
Hurricane mają dosyć wysoko podział i niskotonowiec również przenosi sporą dawkę średnich tonów, a to wymaga stosowania w całym torze porządnych kondensatorów, cross cap to raczej zasilanie niż audio, takie moje zdanie. Ja mam w całym torze silver, kolega wymienił jantzeny na olejowe telpody kupione na allegro i jest super.
Ostatnio z braku odpowiedniej wartości dałem w przedwzmacniaczu lampowym jantzen cross cap, po kilku dniach mundorf biały pożyczony od kolegi, następnie doszły jantzeny superior, różnice spore.
Jeszcze jedna uwaga, nota katalogowa jantzen mówi, że kondensatory (przynajmniej superior i silver) nie wymagają tzw. wygrzewania, osobiście bym się z tym nie zgodził.

pozdrawiam i życzę miłych wrażeń w słuchaniu Hurricane

PS. dla próby - jedna zwrotnica na cross cap, a druga na np. olejowych telpodach, porównajcie jak grają obie kolumny

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
27-08-2013, 14:41
Czy ktos wie moze gdzie takowe-olejowe mozna zakupic? chetnie wyprobuje. Jak narazie caly czas porownuje gwosnik do glosnik bo czyms sie roznia:)

thomas

• 19 / 5839
  • Nowy użytkownik
27-08-2013, 14:48
Ja właśnie jestem na etapie zakupu olejaków, ciężko z nimi w dobrych cenach.
Ale szukam i pytam. Jak wymienię to dam znać jak wyszło.
dzięki za pomoc.

piotrek

• 148 / 5106
  • Aktywny użytkownik
27-08-2013, 16:21
http://allegro.pl/kondensator-telpod-kbg-mp-2uf-200v-i3494720038.html
kup wszystkie, to tylko 24 zł ;)  są też 1uF po parę złotych

albo na ebay, z tym, że trochę poczekasz, przesyłki z byłego CCCP idą 3-4 tygodnie, mój rekord to prawie 2 miesiące i przesyłka przepakowana przez celników