Audiohobby.pl

Czego się spodziewać po staxach?

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
12-09-2010, 16:21
>> frackowiak, 2010-09-12 14:58:59

Nie do końca rozumiesz co Wiktor chciał przekazać. Szkoda tych 2 lat straconych na czekanie i oszczędzanie na system marzeń, bo celem nie jest sprzęt lecz muzyka której się słucha. Jeśli w tym wszystkim nie chodzi o przyjemne posłuchanie muzyki to oznacza, że się goni za sprzętem... a ten zawsze ucieka bo wypuszczą jakiś WES II. a później WES MMCXXXIX Ultra Limited Edition który "rozjedzie" lub "zamiecie" poprzednika lub konkurencję i trzeba jak Syzyf zaczynać od nowa. Czy o to chodzi w tym wszystkim?

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
12-09-2010, 18:40
Odpowiadasz na wpis
>> frackowiak, 2010-09-12 18:18:41

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nie chcę burzyć twojego optymizmu ale to, że trzeba czekać 3 miesiące nie oznacza koniecznie czegoś wybitnego a np. brak mocy przrobowych. Chociaż na najnowszego merca lub lambo trzeba też się ustawić w kolejce.

Na majkelowago @moonlighta trzeba było czekać rok więc wydaje się lepszy ...

zamiast odkładania w czasie można kupić na kredyt. Z wiekiem nasz słuch nie młodnieje i nikt nie wie co będzie za 2 lata (ja widzę w czarnych barwach swiatową gospodarkę).

Wracając do telewizora, ja mam i LCD i Plazmę. Tej drugiej używam do filmów na tej pierwszej dzieci oglądają kreskówki. Filmy wolę oglądać na plazmie. Byłem u znajomego maniaka "kina domowego" i jego znacznie droższa plazma dawała lepszy obraz ale nie jakoś diamteralnie. Natomiast po rewizycie znajomy zamienil zestaw 7+1 na stereo + SUB. Wszelkie podkłady muzyczne wychodzą nieporównywalnie lepiej.

Czy wszyscy muszą jeździć mercedesami ? Czy jest sens nie kupować auta tylko zbierać na mercedesa ? Czy posiadanie to taka ważna rzecz w życiu ?

Znam majętne osoby które posiadają STAx-y ale na codzień słuchają na HD650 (nawet nie wiem co jest źródłem i amp-em) bo słuchają głownie POP-u i brakuje im basu w staxach. Można krytykować ich gusta muzycze ale oni słuchają muzyki a nie sprzętu ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
12-09-2010, 20:15
Odpowiadasz na wpis
>> frackowiak, 2010-09-12 20:00:39
Ogorek-tak na sile chcecie mi udowodnic  

>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Słuchałeś u siebie przez tydzień / dwa tygodnie ? Czy w salonie ? Pytam się "dla twojego dobra".
Mnie nie chodzi o sprzet dla sprzętu. Też lubię "lepsze" ale to nie zawsze ostatecznie wychodzi ...

Kiedyś byłem zwollenikiem "tylko japonczyk". Kupiłem w salonie Toyotę Avensis (moje pierwsze "salonowe" auto). Mialem 2 naprawy na gwarancji (wymieniane podzespoły) i coś jeszcze spowodowąlo, że czułem się nie "zaspokojony". Sąsiad ma Merza 3.2 V6 disla (nowego). Ostatniej zimy 3 razy prostował rynny (dom, biuro) Napęd na tył nie zdawał egzaminu (mimo zaawansowanej elektroniki) -> też czuł się zawiedzony
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

lpaprocki

• 29 / 5368
  • Użytkownik
12-09-2010, 20:38
Wracając do Staxów - czy pomiędzy zestawem 3050II a 4040 jest tak duża różnica jakościowa jak pomiędzy 4040 i Omegą ? Chyba wybiorę się w końcu do Pabianic żeby posłuchać "nausznie".

A z innej beczki - czy ktoś może mi poradzić preamp ? Mam dwa źródła , chciałbym używać aktywnych kolumn i do tego podłączyć wzmacniacz Staxa. Budżet skromny, maksimum do 1000 zł, chętnie mniej.

Ged

• 1723 / 6106
  • Ekspert
12-09-2010, 21:12
lpaprocki
Nie wiem czy Ci się to przyda, ale wzmak Staxów może działać jak przelotka, ma wyjście RCA (przynajmniej ten topowy).

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
12-09-2010, 21:20
=>lpaprocki
a dla odmiany kolumny aktywne to przeważnie po XRL-ach są połączone

lpaprocki

• 29 / 5368
  • Użytkownik
12-09-2010, 22:22
>> w.lutczyński
Nie wiem czy Ci się to przyda, ale wzmak Staxów może działać jak przelotka, ma wyjście RCA (przynajmniej ten topowy).

Mój ma tak samo (SRM-323II), ale jeśli podłączę tak jedno ze źródeł (przed selektorem preampa) to będę mógł słuchać na Stax tylko tego jednego źródła.
Teoretycznie dałoby się na wyjściu preampa, ale wtedy sygnał przechodzi przez preampa niepotrzebnie a to zawsze jakieś tam pogorszenie jakości.

>> Rafaell, 2010-09-12 21:20:25
a dla odmiany kolumny aktywne to przeważnie po XRL-ach są połączone

Przejściówka XLR-RCA łatwo zrobić, zresztą nastawiam się na Adam A7X, one mają wejście XLR i RCA - do wyboru.
Głównie będę używał słuchawek, ale czasem też przydają się kolumny (ze względu na ustawienie i gabaryty pomieszczenia monitory) .
Na razie widze dwa rozwiązania:
- Matrix M-Stage , ma dwa wejścia, wyjście preampa i do tego bardzo chwalony wzmacniacz słuchawkowy (jakbym oprócz Staxa chciał posłuchać innych słuchawek :)
Tylko nie wiadomo jak do tego podłączyć Staxa
- Klasyczny preamp, wtedy podłączam Staxa na wyjście pętli magnetofonowej (trzeba kupić stary preamp żeby miał pętlę magnetofonową :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
12-09-2010, 22:46
>>oni słuchają muzyki a nie sprzętu ...<<

Przepraszam, ale kto tu słucha muzyki? Chyba coś mi umknęło.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
12-09-2010, 22:48
>>Rzecz w tym aby zacząć, a później rozwijać system.<<

O to jest syntetyczna esencja tego, czym żyją audiofile.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
12-09-2010, 23:09
>> Rolandsinger, 2010-09-12 22:46:59
>>oni słuchają muzyki a nie sprzętu ...<<

Przepraszam, ale kto tu słucha muzyki? Chyba coś mi umknęło.

Właśnie słucham  w 3PR retransmisji koncertu otwarcia festiwalu Sacrum Profanum - Múm & Friends.

Realizacja totalna kaszana, muzyka ujdzie, tak ze nie wiem czy oni maja jakiś tam sprzęt ;)                            

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
12-09-2010, 23:20
Roland,

upierdliwy jesteś.

;-)

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
13-09-2010, 10:20
Kupowanie sprzętu dla sprzętu to nic złego gdy kogoś na to stać. W ogóle nie zaglądajmy w cudze portfele, każdy po swojemu zarządza własnym budżetem.

Mnie po dobraniu do posiadanego DAC i wzmaka "Danonków" D7000 ... zdecydowanie przybyło czasu na słuchanie muzyki! Dziwne zjawisko.

Kilka płyt odkryłem na nowo i zupełnie straciłem głowę dla Metallica S&M - słuchając tej płyty mam dreszcze i "gęsią skórkę" (to chyba nie grypa, co?).

Drugą publikacją, która mnie "rozwaliła" jest "The Rolling Stone Magazines 500 Greatest Songs Of All Time" (zestawienie aktualne na 2004 rok, jest już nowsze ale bardziej komercyjne, uwzględnia Rihanne itp.). Nie do przesłuchania w jeden dzień ale naprawdę warto zmierzyć się z tym zestawieniem.

Są tam, dla mojego pokolenia "30stolatków" kawałki zupełnie nieznane a absolutnie fenomenalne, do tego masa muzyki znanej z coverów o których myślałem, ze są oryginałami jak Chuck Berry "Johnny B. Goode" czy Derek And The Dominos "Layla"

Co powiecie koledzy na ożywienie tu działu Muzyka. W moim zakresie proponuję:
http://audiohobby.pl/topic/6/5453

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
13-09-2010, 18:48
@ Wiktor

>>>> wiktor, 2010-09-12 23:20:39
Roland,

upierdliwy jesteś.

;-)<<

Życzyłbym sobie aby moje sardoniczne wypowiedzi były niczym sole trzeźwiące dla audiofila, przypominam jeno, do czego służy ten Wasz umiłowany sprzęt, osobiście nie mając żadnego stosunku do samego bzika, wszak sam na niego ongiś się uskarżałem.

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
13-09-2010, 18:56
Sam tylko określasz własne wypowiedzi jako "sardoniczne" chcąc im zapewne dodać niezasłużonego splendoru. A Twoje twierdzenia, że "nie masz żadnego stosunku do samego bzika", są po prostu śmieszne. Podobno jesteś normalnym, przeciętnie inteligentnym gościem, poczytaj zatem swoje wypowiedzi i poddaj je równie wnikliwej analizie, jak wypowiedzi innych forumowiczów.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
13-09-2010, 18:59
>> Rolandsinger, 2010-09-13 18:48:16

No cóż wczoraj nie udało mi się poznać na atmosferze akustyki hali ocynowni w Nowej Hucie ale muzykę pochwaliłem-czy zauważyłeś  ;)

Następnaradiowa  transmisja z wielkiego tygla w ramach Sacrum Profanum pod koniec tygodnia czekam z niecierpliwością może uda mi się zrobić samemu takie nagranie w kuchni przy garach.