Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

lancaster

• Gość
30-03-2014, 18:43
Jesli moge o cos prosic, chetnie przeczytam Wasze sugestie odnosnie pytania pastwy :

">> pastwa, 2014-03-30 13:12:45
To na jakim wzmaku stroil Stax te 009 zanim je wypuscil ?"

lancaster

• Gość
30-03-2014, 18:47
Panowie, pogodxcie sie z faktem, ze autor tych sluchawek nie mogl ich stroich pod wzmacniacz ktorego nie ma.
Sluchal ich na istniejacych wzmakach i uznal ze graja bdb.
Wiem ze to co pisze jest w kregach "zaawansowanych" audiofili bardzo niepopularne, zupelnie nie pasuje do krainy wiedxm, elfow i krasnoludow ale takie sa niestety fakty.

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
30-03-2014, 19:56
Trochę dziwi mnie to poruszenie, jeden z Szanownych Kolegów posłuchał najwyższych słuchawek Staxa i odkrył, że grają ... jak słuchawki :-)
Żeby nie było, że się nabijam z Kolegi - gdy ja posłuchałem R10 też byłem rozczarowany, bez sensu miałem zbyt wygórowane oczekiwania. I Pastwa wobec SR-009 chyba również.

Mnie nie rozczarował Orfeusz jedynie, gra oczywiście jak słuchawki ale na tyle dobrze to robi, że można się zakochać. Zresztą platonicznie i raczej nieszczęśliwie :-(

A SR-009 z każdym wzmacniaczem zagrają podobnie, skóry nie zmienią, wzmacniacz jeśli ma być wierny nie może aż tak mocno ingerować w sygnał. Ale o tym chyba brać audiofilska zbyt często zapomina.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

• Gość
30-03-2014, 19:58
No to teraz dopasują ten nowy wzmacniacz do słuchawek, i będzie grało jeszcze lepiej :) Proste. Bo jeśli tak jak mówi Przemek stroili je na T2 to nic dziwnego że na innych wzmakach są pewne braki. Tak mi się wydaje no bo przecież obrósł w legendę ten T2 zapewne nie bez kozery. U nas na forum to pewnie Wiktor mógłby coś o tym powiedzieć. Może się odezwie.

lancaster

• Gość
30-03-2014, 20:08
"jeden z Szanownych Kolegów posłuchał najwyższych słuchawek Staxa i odkrył, że grają ... jak słuchawki :-)"

dokladnie tak :-))) ...z tym ze takie stwierdzenie to jest NAGONKA jak sie okazuje :-)))
Marzy mi sie ekipa ludzi z dystansem, jak Ty Krzysiek. Od czasow biblijnych widze jednak ze jak sie nie ulepi zlotego cielaka to życ sie nie da ;-)

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
30-03-2014, 20:57

Ale koledzy przecież marzenia pragnienia są naturalnym może słowo teraźniejszym oddaje bardziej to co mam na myśli.
Zawsze człowiek chce coś wynaleźć usprawnić jest raczej łatwiej , odkąd wynaleziono koło raczej ciągle go usprawniają!!! a to opony miękkie twarde bezdętkowe itd.
For by nie było nikt by nie pisał było by nie było o czym , już nie pamiętacie jak się zdobywało Tonsile , Diory , Unitry jak to było ciężko dostać!.
Teraz inny mamy problem nie ma tylu rolad po szufladach bo towaru jest zatrzęsienie i to jest najwłaściwszy problem dzisiejszego świata ludzi którzy co miesiąc dwa wymieniają i kombinują a co było dobre i najlepsze dalej takie pozostało wystarczy się rozejrzeć.

Życzę wszystkim dużego dystansu i zdrowego podejścia do wszelkich fajerwerków które pragną zrewolucjonizować w ludziach pożądanie .

wiktor

• 2503 / 6103
  • Moderator Działu Słuchawki
30-03-2014, 21:20
>> Samuel, 2014-03-29 22:06:49

Jeśli słuchaczowi nie spodobają się SR-009 ze wzmacniaczem Stax-a SRM-727II, to i na SRM T-2 zauroczenia nie będzie. Dziewiątki dają prawie wszystko, na co je stać, z seryjnymi Staxami. Tak dla zobrazowanie tego "prawie", w liczbach wyraziłbym to ~90%. Na T2 i Orpheus jest lepiej, ale charakter SR-009 pozostaje.

Pozwolę sobie również zaprzeczyć stwierdzeniu "w przypadku tego modelu najwięcej zależy od wzmacniacza". Wielu osobom z zagranicznych portali słuchawkowych zależy abyśmy właśnie tak myśleli. To jest po prostu biznes. Szkoda tylko, że wykorzystuje się fora i ufność userów, dla partykularnych celów. Tu mam na myśli właśnie te "znane" marki.

lancaster

• Gość
30-03-2014, 21:29
MAG, marzmy o rzeczach pieknych a nie o tym o czym chca zebys marzyl spece od marketingu :-)

Jest zdrowe podejscie w tym hobby czego przykladami sa Krzysiek czy Wiktor.

Jest tez nawiedzone, chore - natchnione bujdami maretingowymi (do ktorych producent ma pelne prawo) i nawet nie ma sensu z tym "walczyc", aczkolwiek dobrze jak normalny czlowiek ma tego swiadomosc a i poczatkujacym sie przyda.

Nawiedzeni pociagna krucjate nawiedzonych i szczesc Boze :-)

wiktor

• 2503 / 6103
  • Moderator Działu Słuchawki
30-03-2014, 21:30

Ad Stax SR-009.

Tak od początku na te dziewiątki psioczę, a tu okazuje się, że najczęściej mam je na głowie. Jeszcze kilka tygodni i pady będę musiał wymienić.

;-)

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
30-03-2014, 21:36
Lankaster co takie ciemne teorie w ten niedzielny wieczór.A może fajnie ,że tak sobie rozmawiamy jest co robić , przecież to głównie zabawa.

lancaster

• Gość
30-03-2014, 21:58
brodacz, no wlasnie nie wiem skad u Ciebie takie ciemne teorie ?

U mnie w temacie wzmaka do 009 wszystko jasne, zadnych astrologicznych teorii ze oto w dzien rownonocy narodzi sie nadwzmacniacz do 009-ek z ktorym to producent te sluchawki stroil poslugujac sie wehikulem czasu...

Sluchawek nie sluchalem, moze by mi sie spodobaly, moze nie ale tak jak Wiktor zauwazyl raczej bym nie oczekiwal od nich ze sie przeobraza w niewiadomoco pod wplywem wzmaka.

Przykladowo moje Beyery DT990E to jak wiadomo najlepsze sluchawki na swiecie, a jednak widze i wady...

...zabawa...dobre...raz czlowiek w ramach tej zabawy jest zjechany ze nie dosc nisko sie klania przed bostwem, innym razem leci calkiem grubo personalnie .... no niezle te zabwy ludziska maja :-))))

• Gość
30-03-2014, 22:39
Powiedzielibyście coś więcej na temat tych dziewiątek. Ma ktoś jakieś porównanie np do HD800? Bo podobno im najbliżej do elektrostatów ze wszystkich dynamików (no i tym nowym AKG) ale słyszałem tylko HD800 z tej trójki. Scena podobnież większa w HD800 niż w SR009...

Lancaster, nie wiesz czy w Poznańskim Korisie dałoby się odsłuchać SR009? Bo nieraz jest napisane że są, nieraz że na zamówienie. Czy nie masz styczności z tamtym salonem?

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
30-03-2014, 22:51

Tak od kiedy pamiętam wielu producentów zaczynało od poprawienia udoskonalenia konkurencji czegoś tam i wtedy ba nawet dzisiaj taki marketing działa , wymienić kondensator w zwrotnicy potem znaleźć odpowiednie grono najlepiej z branży studyjnej która wspomni nieznacznie o tym fakcie kilku osobom z branży mod rozniesie się potem o nim nieśmiałe wspomną pismaki na koniec lub początek o ile się nowy konstruktor przyjmie złoży swoje zestawy głośnikowe da do testów recenzent wspomni o dokonaniach jakie wcześniej poczynił zapoda nazwiska i tak to się dalej potoczy.
Oj wiele by pisać o tym podobnych zdarzeniach.
Jak wspominam ludziom że słucham często z magnetofonu to się śmieją mają prawo kiedy posłuchają u mnie już się tak nie śmieją ale są zdziwieni że taki szpulowiec potrafi zagrać równie dobrze a i nie jest nudno coś się tam kręci i jest klimat.

Pozdrawiam wszystkich .

brodacz

• 1780 / 4038
  • Ekspert
30-03-2014, 22:56
">> lancaster, 2014-03-30 21:58:48
brodacz, no wlasnie nie wiem skad u Ciebie takie ciemne teorie ?

U mnie w temacie wzmaka do 009 wszystko jasne, zadnych astrologicznych teorii ze oto w dzien rownonocy narodzi sie nadwzmacniacz do 009-ek z ktorym to producent te sluchawki stroil poslugujac sie wehikulem czasu...

Sluchawek nie sluchalem, moze by mi sie spodobaly, moze nie ale tak jak Wiktor zauwazyl raczej bym nie oczekiwal od nich ze sie przeobraza w niewiadomoco pod wplywem wzmaka."

Tak też wiekszość z nas od jakiegoś czasu uważa i tu o tym pisze.Dziś chłopaki poruszyli trochę ten temat i tak sobie pogawędziliśmy.
Nie mamy w planach snuć teorii których tak nie lubisz , spoko luz.

.johny

• 98 / 4037
  • Użytkownik
30-03-2014, 23:46
>> wiktor, 2014-03-30 21:20:45
>> Samuel, 2014-03-29 22:06:49

Jeśli słuchaczowi nie spodobają się SR-009 ze wzmacniaczem Stax-a SRM-727II, to i na SRM T-2 zauroczenia nie będzie. Dziewiątki dają prawie wszystko, na co je stać, z seryjnymi Staxami. Tak dla zobrazowanie tego "prawie", w liczbach wyraziłbym to ~90%. Na T2 i Orpheus jest lepiej, ale charakter SR-009 pozostaje.

Pozwolę sobie również zaprzeczyć stwierdzeniu "w przypadku tego modelu najwięcej zależy od wzmacniacza". Wielu osobom z zagranicznych portali słuchawkowych zależy abyśmy właśnie tak myśleli. To jest po prostu biznes. Szkoda tylko, że wykorzystuje się fora i ufność userów, dla partykularnych celów. Tu mam na myśli właśnie te "znane" marki.

Wiktorze pozwolę sobie przypomnieć, że nie pisuję i nie czytam zagranicznych for słuchawkowych.
Wzmacniacz pod 009 ma być transparentny jak i reszta toru.  Ot cała filozofija :-)
Żaden dostępny na rynku firmowy wzmak nie spełnia tych kryteriów. A szkoda.
Jak ma  się odbiornik neutralny i naturalny to dla wielu zaczynają sie schody bo słychać coś nie tak jak chcemy i sobie wyobrażamy, tylko pytanie czy to wina odbiornika?