Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
13-01-2014, 19:37
Nie przypominam sobie aby Piotr kiedykolwiek wytypowal jedne jedyne "najlepsze na swiecie" sluchawki. Nigdy nie przyznal tego wprost i otwarcie, a jak juz cos bylo na rzeczy to sklanial sie raczej w kierunku Orfiego (nie czytalem wszystkich jego tekstow w 100%). Mirku, niepotrzebnie sie unosisz, te akurat Sony nie byly modelem typu all-rounder, podobnie jak K1000 zreszta, stad podzielone opinie na ich temat. Posluchaj, ocen, wyraz swoja opinie, ale nie szukaj jedynych i slusznych prawd bo w audio takich nie uswiadczysz. Rownie dobrze moge Ci napisac ze nie slyszales nigdy brzmienia jakie oferuja PS1000, a dlaczego? Wg mnie (slowo klucz) graja najlepiej z nieprodukowanym juz GCHA, a z lampami daja ciala. Druga istotna sprawa, egzmeplarz ponizej 1000h przebiegu i wieku minimum 2 lat ciaglego uzytkowania jest niemiarodajny, ot taka mala audiofilska dygresja z mojej strony (z delikatnym przymruzeniem oka rzecz jasna) ;-)

patrykvel

• 282 / 4904
  • Zaawansowany użytkownik
13-01-2014, 19:46
Troche za bardzo bierzecie subiektywne opinie, jako prawde obiawiona. Tym bardziej, ze sa to robione odsluchy na szybko, na nieznanym sprzecie. Przemek przedstawil swoje zdanie na temat sluchawek, ale od razu wieszanie  psow na R-10, bo akurat jemu nie podpasowaly jest dosyc smieszne. Od razu przypominaja mnie sie "audiofile" co sluchaja tylko tego sprzetu ktory jest pieknie recenzjonowany. Przeciez sprzetu ktory nie jest uwazany przez innych jako kultowy nie beda uzywac. :P

Mirek- W ogole dopuszczasz do Siebie, ze ktos moze miec inne zdanie niz wiekszosc? :P

• Gość
13-01-2014, 19:49
"Posluchaj, ocen, wyraz swoja opinie, ale nie szukaj jedynych i slusznych prawd bo w audio takich nie uswiadczysz." - Wszystko w temacie.

A.H.

• Gość
13-01-2014, 20:22

>> mirek10, 2014-01-13 18:58:21
ale dalej nie ma do nich dedykowanego wzm,inne znane wzm elektrostatyczne byly robione pod inne sluchawki elektrostatyczne.Oczywiscie zestaw Orfeusz jest najlrpszy na swiecie i tu nie ma co mowic!

Jeżeli tak twierdzisz to opisz proszę swój odłuch Orfeusza. Jeżeli coś dla ciebie jest tak oczywiste to oczywistym chyba jest fakt, że ich słuchałeś, prawda?

Mit freundlichen Grüssen
A.H.

.............................................................................
Meine Damen und Herren. Hier ist ein wunderbarer !!!

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
13-01-2014, 20:47
>> mirek10, 2014-01-13 18:58:21

Mirku,

masz rację, słuchawki dynamiczne zagrają różnie w zależności od wzmacniacza. Moim zdaniem wpływ amplifakcji na brzmienie danych słuchawek ma jednak ograniczony zakres. Trudno wyrazić liczbą coś takiego. Gdybym musiał to jednak określić, to powiedziałbym około jednej czwartej.

Już samo założenie, że 99,99% dynamików musi mieć wtyk jack oznacza ich uniwersalność. W praktyce każdy producent słuchawek stawia na powszechny i różnorodny sposób ich wykorzystania. Niespójne jest to z tym co potem się sugeruje klientom - koniecznie dobry wzmacniacz, dobre źródło, itd.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-01-2014, 21:07
>> MAG, 2014-01-13 16:54:31

>> brodacz, 2014-01-13 16:46:51

Przemek dla mnie jest jasne co piszesz ale niektórzy chcą na siłę komuś wmawiać że jajko jest kwadratowe.
 Orfeusz jest bardzo dobry ale gdybym mia zabrać do domu jeden zestaw to jednoznacznie zabrał bym zestaw Omega SR plus T2 Staxa Wiktor wie który:)

>> kabak1991, 2014-01-13 18:49:27
Bardzo dobrze Przemek, tak trzymać. Inni sobie mogą pogadać a Ty wiesz co słyszysz :)
.......................................................................................................
 A propo brodaty, pytanie za milion baksów - Twoim zdaniem Orfeusz jest wyceniony obiektywnie czy choćby prawidłowo? :p No jestem ciekaw odpowiedzi :)

Pisze tylko o samych słuchawkach.
Orfeusz kosztuje bardzo dużo,wręcz nieprzyzwoicie dużo.Gdyby w tym momencie była opcja kupna z pewnego źródła sztuki w idealnym stanie i posiadałbym taką gotówkę poprosiłbym bez wahania sprzedawcę o numer konta.
To moja pasja której oddaje się bez reszty,odnajduje się w niej i ją kocham - tak niektórzy maja racje nie jestem normalny ale kto chce nim do końca być? Raz się żyje!

Słuchając u Wiktora najdroższych ,najsławniejszych i najbardziej kolekcjonerskich słuchawek na świecie uwżam ,że przy cenach za słuchawki z pewnego źródła i w stanie idealnym zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny ma wciąż SR-Omega gdyż można ją kupić dużo taniej niż Orfeusza i taniej niż R10.Sądzę ,że słuchawki SR-Omega maja wzrost cen jeszcze przed sobą i teraz jest ostatni dzwonek aby kupić je w dobrej cenie.Należy jednak ekstremalnie uważać.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-01-2014, 21:20

>> brodacz, 2014-01-13 21:07:35
>> MAG, 2014-01-13 16:54:31

Słuchając u Wiktora najdroższych ,najsławniejszych i najbardziej kolekcjonerskich słuchawek na świecie uwżam ,że przy cenach za słuchawki z pewnego źródła i w stanie idealnym zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny ma wciąż SR-Omega gdyż można ją kupić dużo taniej niż Orfeusza i taniej niż R10.Sądzę ,że słuchawki SR-Omega maja wzrost cen jeszcze przed sobą i teraz jest ostatni dzwonek aby kupić je w dobrej cenie.Należy jednak ekstremalnie uważać.

Tak tak po takich wpisach Omega SR będzie tania i dostępna :)
Jednak trzeba uważać na modele z przetwornikami wymienionymi w serwisie bo to już nie Omega SR a 007  niestety.....
Trzeba szukać oryginału a o to trudno na rynku wtórnym .

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
13-01-2014, 21:29
Tak sluchalem Orfeusza 1.5roku temu w Londynie i uwazam ze to prawdziwa nirwana,lepszego zestawu bo gral ze swoim dedykowanym wzm nie slyszalem!a gdzie to prosze sobie poczytac wczesniej i u kogo!
Co do Piotra Ryki to mamy podobne zdanie,ze nie widac wyzszosci elektrostatow nad dynamikami,coraz czesciej to widac po sprzedazy Stax 009 przez audiofili na swiecie jak i w Polsce.Czesto tez P.Ryka podkresla ze kupno starych sluchawek juz nie produkowanych mija sie z celem,moze ktos powiedziec ze K-1000 tez juz nie produkuja ,ale one sa tanie i do dzis nie bylo problemu aby wymienic.w nich glosniczki na nowe.
Przyjrzec trzeba sie  produkowanym dzisiaj sluchawkom i tam szukac swojej nirwany,aby w razie czego miec serwis,to jest bezpieczniej.

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
13-01-2014, 21:31
>> wiktor, 2014-01-13 20:47:23
(...) słuchawki dynamiczne zagrają różnie w zależności od wzmacniacza. Moim zdaniem wpływ amplifakcji na brzmienie danych słuchawek ma jednak ograniczony zakres. Trudno wyrazić liczbą coś takiego. Gdybym musiał to jednak określić, to powiedziałbym około jednej czwartej.

Już samo założenie, że 99,99% dynamików musi mieć wtyk jack oznacza ich uniwersalność. W praktyce każdy producent słuchawek stawia na powszechny i różnorodny sposób ich wykorzystania. Niespójne jest to z tym co potem się sugeruje klientom - koniecznie dobry wzmacniacz, dobre źródło, itd. (...)

Jako lubujący się w dynamikach, niekoniecznie fan elektrostatów (może poza Orfeuszem i 009), mogę potwierdzić słowa Wiktora; nie wiem nawet czy ta 1/4 to nie nazbyt optymistyczny szacunek jeśli porównany poprawnie napędzające słuchawki wzmacniacze. Oczywiście między T1 z telefonu komórkowego a T1 z dobrego wzmacniacza dedykowanego będzie przepaść, ale pomijając takie ekstrema różnice nie są jak dzień i noc. Przykładowo dla D7000, których bas lubi być poluzowany, w tym zakresie pasma słychać największą różnice gdy zmienia się wzmacniacze do, których są podłączone.

• Gość
13-01-2014, 21:46
rzykładowo dla D7000, których bas lubi być poluzowany, w tym zakresie pasma słychać największą różnice gdy zmienia się wzmacniacze do, których są podłączone.

To samo jest z D7100 wpiętych w powiedzmy San Diska Sansa czy Smatfona a w Perłę. Potwierdzam. W Denonach bas wydaje się tracić znacząco przy niższej jakości źródle, traci w sumie chyba najwięcej...

.johny

• 98 / 4038
  • Użytkownik
13-01-2014, 22:02
Brodzacz dziękuję za relację.

Nie należy surowo oceniać u Wiktora takich słuchawek jak Sony MDR-10 i Stax SR-009 . To są sieroty z ogromnym potencjałem zasługujące na należyte potraktowanie  i zadbanie aby otoczone były najlepszym, przemyślanym i synergicznym towarzystwem.

Wiktorze jak oceniasz Bakoona HPA-21.  Z sony było za jasno i chudo pewnie?

pastwa

• 3826 / 6104
  • Ekspert
13-01-2014, 22:22
> mirek10, 2014-01-13 15:14:01
Accu Wiktora nie jest profeskonalnym wzm do dynamikow!panowie przestancie bic pjane!!!to nie jest wzm sluchawkowy tylko wzm posiadajacy opcje wlozenia kabla skuchawkowego, tak jak wiele zwyklych wzm takowo miejsce posiada!

Ty Mirek sluchales tej dziurki w Accu ? On jest lepszy jako sluchawkowiec od Twojego Cary jak i  wzmaka Piotra Ryki (bardzo dobrych sluchawkowcow), nie z kazdymi sluchawkami ma sie rozumiec, ale tak ogolnie, tylko cene ma kosmiczna, niestety.

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
13-01-2014, 23:46
Tak oczywiscie  te Accu jest lepsze od wzm sluchawkowego mojego jak i P.Ryki,widze ze dla ciebie sa nawet lepsze  wszystkie otwory w ktore wchodzi bolec,moga byc deski z ktorych powypadaly.seki!gratuluje

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-01-2014, 23:52
Dziurki w C-2810 i C-3800 grają bardzo dobrze i rzeczywiście łoją niektóre dedykowane wzmacniacze słuchawkowe, albo głośnikowo-słuchawkowe. Co do Cary czy Twin-Heada to nie umiem powiedzieć, bo nie czyniłem bezpośrednich porównań.

Johny, ja słyszałem R10 z Bakoonem. Nie było jasno ani sucho. Dla mnie ten wzmacniacz ma jasność w sam raz ustawioną i będzie ona zależeć od źródła i okablowania. Poza tym pod każde słuchawki trzeba sprawdzić wszystkie 4 kombinacje ustawień przełączników, bo nie dość że jest tryb prądowy i napięciowy, to jeszcze dwa poziomy wzmocnienia i tu różnie wychodzi optimum z różnymi słuchawkami.

zibra

• 812 / 5200
  • Ekspert
13-01-2014, 23:59
Czy SR009 mozna teoretycznie podlaczyc pod wzmaka do Orfeusza? Byc moze tak jest, ze combo Senneisera jest spasowane idealnie, bo na pewnym poziomie i jakosciowym i przy oslucaniu trzeba przyznac, ze uzyskanie synergii moze faktycznie byc kluczowe?
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)