Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-01-2014, 14:19
Heh, bo Orfeusz rządzi, ale ta ocena R10? Łagodne one nie są, raczej klocki, z których grały. One są akuratnie rozdzielcze, dźwięk potrafi być bardzo misterny i nasycony. Bas? A kto by się tam przejmował basem na dobrze napędzonych R10. :) One oczarowują czym innym i wydaje mi się, że nie udało się tego tym razem wydobyć.
Co do basu HE90 - a i owszem, jest jedyny w swoim rodzaju, delikatny i namacalny jednocześnie, fajnie muska uszy, do tego dobra tekstura.

-Pawel-, nic nam nie pozostaje oprócz założenia kościoła PS1000 i wiara, że są najlepsze, a co uszy mówią inaczej, to szatan podpowiada i trzeba te myśli odpędzać. ;)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-01-2014, 14:23
>> majkel, 2014-01-13 14:19:38
Heh, bo Orfeusz rządzi, ale ta ocena R10? Łagodne one nie są, raczej klocki, z których grały. One są akuratnie rozdzielcze, dźwięk potrafi być bardzo misterny i nasycony.

Trafne spostrzeżenie , pokrywa  się z moim a bas mi jak najbardziej odpowiada trudno powiedzieć jak zagrały by R10 z innym wzmacniaczem ale kolosalnego przeobrażenia nie spodziewał bym się wszak Accu Wiktora jest zacny.

Baele

• 753 / 5325
  • Ekspert
13-01-2014, 14:57
Przemek,

i teraz rozumiem naszą wczorajszą enigmatyczną z Twojej strony korespondencję :-))))))))))

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
13-01-2014, 15:14
Accu Wiktora nie jest profeskonalnym wzm do dynamikow!panowie przestancie bic pjane!!!to nie jest wzm sluchawkowy tylko wzm posiadajacy opcje wlozenia kabla skuchawkowego, tak jak wiele zwyklych wzm takowo miejsce posiada!Piotr Ryka na swoim audiofilskim wzm juz pisal jak graja sluchawki sonego i ja rowniez na swoim Carym 300B sluchalem swego czasu i bylo super,oczywisce Orfeusz jest najlepszy, ale sluchac  Sonego z czego popadlo a elektrostatow z dwoch najlepszych wzm a swiecie to smiech z tego odsluchu!

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-01-2014, 15:21
Jak tyle tego sluchales to czemu nigdy nie przedstawisz nam jakiegos opisu tych odsluchow tylko ze było super i najlepiej na swiecie.
Moim zdaniem to ty niczego poza swoim torem nie slyszales!

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
13-01-2014, 15:39
Brodacz-myslalem ze jestes bardziej na poziomie,chcesz mnie zaczepic,obrazic,masz jakis cel w tym?ach zapomnialem ja pisze od dzisiaj w watku o sluchawkach ,moje 1000 wpisow ktore mialem nie licza sie juz !zapomniales,nie kazdy ma dar pisania tak jak ty,ale o tym czesto tez pisal Wiktor ,ze do tego nie ma talentu tak jak ja,tak ze zachowaj sobie uwagi osobiste dla siebie ,bo trolujesz kolego!

maccoo

• 162 / 4393
  • Aktywny użytkownik
13-01-2014, 16:10
Delikatnie chcialem zauważyć, ale brodacza trolem nazwać to trochę głupio nie sądzisz Mirek? Bijesz pianę niepotrzebnie zamiast kulturalnie porozmawiać. Czy tylko Twoja opinia jest ta najlepsza bo.. Twoja? ee, nieładnie

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
13-01-2014, 16:26
Panowie,

proszę nie rozpoczynajmy niepotrzebnego konfliktu. Recenzja Przemka jest przede wszystkim na temat Sennheisera i Staxa. Słuchawki Sony "zaliczone" było przy okazji. Kolega napisał jak mu się podobały i powinniśmy to uszanować. Mnie to jako gospodarza w ogóle nie obraża, skoro tak słabo R10 wypadły. Gość ma swoje prawa i basta. Lepsza szczera opinia niż tanie pochlebstwa.

;)

Co do wzmacniacza dla nich to miałem:

EAR HP4 Yoshino Limited
Earmax Limited Edition
Sennheiser HDVD 800
Bakoon HPA-21

Za każdym razem słuchawki R10 grały podobnie lub mniej interesująco niż z przedwzmacniaczem Accuphase C2810 i C3800.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-01-2014, 16:44
>> wiktor, 2014-01-13 16:26:31
Panowie,

Za każdym razem słuchawki R10 grały podobnie lub mniej interesująco niż z przedwzmacniaczem Accuphase C2810 i C3800.

I ten wpis potwierdza to o czym wspomniałem dziękuję Wiktor.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
13-01-2014, 16:46
Opinia o Sony jest tylko moja i bardzo subiektywna.W moim repertuarze i guście do końca mi nie podeszły.
Są to słuchawki najwyższych lotów to bez wątpienia ale w porównaniu z Orfeuszem ,Omega i 009 wypadły dla mnie tak a nie inaczej.Nic na to nie poradzę ,pisać nieszczerze nie zamierzam.Nie chodzi o to aby pisać że wszystko co drogie i owiane legendą jest bezkrytycznie najlepsze na świecie.Czasem taka kontrowersyjna opinia jak moja może komuś też naprawdę pomóc bo jest szczera i poparta odsłuchem i porównaniem.
Jeśli Orfeusz by mi się nie spodobał to napisałbym to również.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
13-01-2014, 16:54

>> brodacz, 2014-01-13 16:46:51

Przemek dla mnie jest jasne co piszesz ale niektórzy chcą na siłę komuś wmawiać że jajko jest kwadratowe.
Orfeusz jest bardzo dobry ale gdybym mia zabrać do domu jeden zestaw to  jednoznacznie zabrał bym  zestaw Omega SR plus T2 Staxa Wiktor wie który:)

I jeszcze jedno każdy pisze za siebie myślę e to nie jest trudne do zrozumienia.

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
13-01-2014, 17:05
Przemek, dzięki za ciekawy i pouczający opis twojej obecności u Wiktora.
Przyznam się szczerze że najbardziej czekałem na twoją opinię o MDR-R10, byłem ciekaw jak wypadną na tle Orfeusza a tu proszę, wychodzi na to że grają dobrze ale to inna liga jednak.
Możliwe że ktoś o innych oczekiwaniach odebrałby je o wiele lepiej. Tak to już jest, każdy inaczej i na swój sposób odbiera te same słuchawki.

Robeeert1

• 722 / 5739
  • Ekspert
13-01-2014, 17:47
Przemku, dzięki za opis, jesteś kolejną osobą, która potwierdza wyższość Orfeusza.
Co do referencyjnego basu z Orfeusza, myślę, że to w dużej mierze zasługa HEV-90. Dobra kontrola jest tutaj bardzo ważna i spasowanie słuchawek ze wzm. o źródle już nie wspomnę. :)

Szkoda, że już nikt nie robi takich klocków.

• Gość
13-01-2014, 18:49
Bardzo dobrze Przemek, tak trzymać. Inni sobie mogą pogadać a Ty wiesz co słyszysz :)

Ja trzymam kciuki że kiedyś wyjdą jeszcze słuchawki podobne do Orfeusza i uda się w końcu przeskoczyć tą wszechogarniającą komerchę i spadek jakości. Jednak wzrost jakości chociaż o odrobinę w naszych czasach to naprawdę ciężka kasa, producenci się wyspecjalizowali w wydymywaniu nas na wszystkie dostępne sposoby, mało teraz uczciwie wycenionych sprzętów, już nie mówiąc o powrocie do jakości brzmienia z tamtych czasów. Czy Sennheiser nie potrafiłby zrobić Orfeuszów znów? Nie wierzę. Przecież tracą na tym tylko oni, jeśli słuchawki kręcą się w obiegu od tylu lat zyskując na wartości czy tam nieznacznie tracąc (nie wiem jaka jest tendencja), to jeśli ktoś na tym zyskuje to i tak tylko sprzedający bądź kupujący. Elitarność produktu by zmalała jeśli wdrożyliby produkcję ale jaka kasa. No chyba że Sennheiser ma tak zwane parcie na szkło i robi taki zabieg aby pozostawać jednym z najbardziej uznanych producentów, szkoda tylko że osiadłych na laurach i jadących na własnej sławie. Zaiste obrzydliwość no ale cóż... marketing.

A propo brodaty, pytanie za milion baksów - Twoim zdaniem Orfeusz jest wyceniony obiektywnie czy choćby prawidłowo? :p No jestem ciekaw odpowiedzi :)

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
13-01-2014, 18:58
Tak dla Piotra Ryki Sony sluchawki sa najlepsze,dlaczego?bo akurat ma taki wzm ktory potrafi je nalezycie napedzic,tak jak moj Cary 300B, bylo to dawno temu kiedy sluchalem soniacze  u znajomego audiofila ,ale graly rewelacyjnie.Musimy miec na uwadze ze kazdy ma z nas inny tor sluchawkowy i takie sluchawki moga grac dobrze lub zle i wszystkie te recenzje delikatnie sobie mozna....!wystarczy ze ja gram z plikow a kolega z odtwarzacza CD, a inny z gramofonu i juz jest calkiem inaczej , a co dopiero mowiac o innych wzm sluchawkowych,kablach itd.Dlatego ja pisze tylko jak co gra w moim torze sluchawkowym,K-1000 graja rewelacyjnie moze tez dlatego ze zblizony przekaz maja do kolumn,sony sluchawki super,przy koncu stycznia planuje przesluchac wszystkie LCD i przypomniec sobie jak graja PS1000,co do elektrostatow to 009 najbardziej mi sie podobaly ,ale dalej nie ma do nich dedykowanego wzm,inne znane wzm elektrostatyczne byly robione pod inne sluchawki elektrostatyczne.Oczywiscie zestaw Orfeusz jest najlrpszy na swiecie i tu nie ma co mowic!