Pasek pałąka a oryginalny stojak STAX.
Zwróciłem uwagę na stan paska pałąka (headband) w słuchawkach Stax przechowywanych na oryginalnym stojaku. Okazuje się, że zalecany przez producenta sposób zawieszenia ma wadę. Pasek pałąka naciąga się i ulega odkształceniu. Szczególnie dotyczy to modeli: SR-Lambda, SR-Sigma, SR-Omega i tych z headband-em wykonanym z materiału. Dla późniejszych: SR-404, SR-007MK1, SR-007 MK1, SR-009 i innych, naciąga się skórzanym pasek lub guma przeciągnięta przez pasek (SR-007). Taki stan nie ma żadnego związku z używaniem słuchawek.
Trochę wstyd się przyznać, ale niektóre słuchawki tak sobie wiszą, i wszą, i nie są używane, a wyglądają na mocno słuchane. Niestety, ciężar słuchawek i siły działające na pasek degradują go. Zrobiłem nieznaczną modyfikację. Użyłem gąbki do mycia szyb w samochodzie. Koszt kilku złotych, a okazuje się, że wsparcie muszli słuchawek na części tej gąbki zupełnie rozwiązuje ten problem. Należy dociąć tak gąbkę, aby pasek był 1-2 milimetrów ponad górną częścią oryginalnego stojaka. Polecam.
.