Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

escaflowne

• 190 / 5368
  • Aktywny użytkownik
30-12-2013, 18:30
Nie ma problemu skąd Jesteś? Teraz siedzę w domu ale przypomnij się na priv zaraz po nowym roku ;-) Pomiar jest łatwy niemal jak zwykłego rezystora. Elny "ogólno-konsumenckie" bardzo często padają ale z drugiej strony nie spotkałem np padniętego Cerafine czy Silmica.
gnuśny kocur

Karol

• 2030 / 4535
  • Ekspert
30-12-2013, 18:47
>> escaflowne, 2013-12-30 18:30:20
Nie ma problemu skąd Jesteś? Teraz siedzę w domu ale przypomnij się na priv zaraz po nowym roku ;-)

Escaflowne,
zajrzyj na PW przedstawiłem Ci pewną propozycję już teraz.
Może to nie zły pomysł...?

Sim1

• 1829 / 6069
  • Ekspert
30-12-2013, 18:54
Karol, miotasz się ;) a diabeł w głowie coraz głośniej podpuszcza "ooo jak kiepsko, pokombinuj coś!".
Odstaw Staxy na tydzień, posłuchaj na innym sprzęcie i jak włączysz ponownie będziesz zadowolony i zdziwiony jak dobrze gra to co masz.

Karol

• 2030 / 4535
  • Ekspert
30-12-2013, 19:09
>> Sim1, 2013-12-30 18:54:14
Karol, miotasz się ;) a diabeł w głowie coraz głośniej podpuszcza "ooo jak kiepsko, pokombinuj coś!".
Odstaw Staxy na tydzień, posłuchaj na innym sprzęcie i jak włączysz ponownie będziesz zadowolony i zdziwiony jak dobrze gra to co masz.

Nie skutkuje - sprawdzałem :)
Znam ten efekt.
Wystarczy zresztą parę dni.
Po takiej "odstawce" jest zdecydowanie lepiej.
Zresztą tak jest ze wszystkimi słuchawkami.
Pojawia się ta przeźroczystość dźwięku - tak bym to jakoś określił.
Fajny efekt choć niestety krótkotrwały.
A tak na marginesie staram się nie miotać.
Z reguły działam dosyć spokojnie i powściągliwie.
No chyba, że mi ktoś szczególnie zagra ale to już na ... nerwach.:)
W tym wypadku słucham po prostu na innych słuchawkach.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
30-12-2013, 19:12
A czego dokladnie Ci brakuje?

Karol

• 2030 / 4535
  • Ekspert
30-12-2013, 19:33
>> brodacz, 2013-12-30 19:12:17

Wspominałem czego.
Nie robię z tego tajemnicy.
Wydaje mi się, że akurat Ty wiesz czego bo zacytowałeś mi dopiero co zdaje się zresztą swoją wcześniejszą wypowiedź mówiącą mniej więcej tyle, że Staksy to nie dynamiki. :)
Brakuje mi dołu pasma wcale nie tak dużo.
Wystarczyłoby lekkie dociążenie, wypełnienie dźwięku.
Chciałbym uzyskać też trochę więcej ostrości, czy może raczej konturowości dźwięku.
Pozbyć się tej miękkości krawędzi, tego leciuteńkiego woalu okrywającego dźwięk.
Np. w spokojnym klimatycznym jazzie, w niektórych koncertach na skrzypce, ta miękkość ta poświata w kolorze sepii, jest niezwykle przyjemna i taka trochę czarodziejska.
W innych bardziej "zdecydowanych" rodzajach muzyki wydaje mi się niepotrzebna i mi przeszkadza.
I to właściwie tyle.
Niemniej czasami robi mi się z tego "aż tyle". :)
Jak ktoś nie ma problemu to go sobie wynajdzie - nieprawdaż Brodacz. :)

Karol

• 2030 / 4535
  • Ekspert
30-12-2013, 19:41
Brodacz,
żeby było jednoznacznie i jasno, pisząc ostatnie zdanie o wynajdowaniu sobie problemów, miałem na myśli oczywiście siebie. :)

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
30-12-2013, 19:58
>> Karol, 2013-12-30 19:33:43

... to raczej nie kondensatory i nie modyfikacja. Twój wzmacniacz jest OK.

Ty potrzebujesz innych słuchawek.

:)

Karol

• 2030 / 4535
  • Ekspert
30-12-2013, 20:25
>> wiktor, 2013-12-30 19:58:13
>> Karol, 2013-12-30 19:33:43

... to raczej nie kondensatory i nie modyfikacja. Twój wzmacniacz jest OK.

Ty potrzebujesz innych słuchawek.

:)

Wiktor - mam inne. :)
A toś mnie Wiktorze ucieszył i zasmucił zarazem.
Cieszy mnie, twoja diagnoza, że wzmacniacz jest ok a smuci, że wg. Ciebie z tym graniem nie można nic zrobić.
Zacząłem to pisanie jako reakcję na Twoją wiadomość, iż kolega z Rosji sponsoruje powstanie następnego już wzmacniacza do Staksów.
Miałem nadzieję, że robi to nie tylko z nudów i bo ma taki kaprys.
Zrobiłem spostrzeżenie, być może nie trafne, że coś jednak ludziom nie pasuje w graniu Staksów i są tacy co wierzą, że można z tym coś zrobić.
Poświadczają tą wiarę,  niemałymi pieniędzmi, które wdają na ten cel.
Dlatego przyszło mi do głowy, że może jednak można coś zrobić z tym moim "niezadowoleniem", poza stwierdzenie, że taka oto tych Staksów uroda i już. :)
Zależy mi na poszerzeniu repertuaru muzycznego na te słuchawki i częstszej przyjemności korzystania z nich.
To szkoda, że mogą być fantastyczne tylko w dosyć wąskim zakresie słuchanej muzyki.
Jakoś nie mogę się z tym pogodzić...

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
30-12-2013, 20:45
">> Karol, 2013-12-30 19:33:43
>> brodacz, 2013-12-30 19:12:17

Wspominałem czego.
 Nie robię z tego tajemnicy.
 Wydaje mi się, że akurat Ty wiesz czego bo zacytowałeś mi dopiero co zdaje się zresztą swoją wcześniejszą wypowiedź mówiącą mniej więcej tyle, że Staksy to nie dynamiki. :)"

Inne słuchawki.Jak chcesz zostać przy Staxach to tylko 009 mogą dać satysfakcjonującą dla Ciebie "poprawę".

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
30-12-2013, 21:01
Karol a dokanałówki Nokii nie grają Ci nadal lepiej od MK1,może one?

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
30-12-2013, 21:07
Albo HD800 i po sprawie, nadają się prawie do każdego rodzaju muzyki...

• Gość
30-12-2013, 21:31
Dobre brodaty, dobre hehe. :p

Karol

• 2030 / 4535
  • Ekspert
30-12-2013, 23:01
>> brodacz, 2013-12-30 21:01:27
Karol a dokanałówki Nokii nie grają Ci nadal lepiej od MK1,

Drogi Przemku,
bo drogi Brodaczu brzmi jakoś gorzej.
Też miałem trudny rok, być może trudniejszy niż Ty.
Mimo to staram się zachować dystans do spraw i przyjazne nastawienie do ludzi.
Rozumiem, że pytając mnie - a co mi konkretnie nie pasuje w Staksach?
Jak też pytając o do kanałówki Nokii WH-208 potrzebne Ci to by dać mi jakąś przemyślaną radę a może gotowe rozwiązanie.
Wszak po to tu jesteśmy, by dzielić się radościami, problemami i służyć sobie życzliwą pomocą.
Tak jak poprzednio odpowiem Ci z największą staranności i jak tylko potrafię najlepiej.
Jeszcze tylko malutki wtręt. Żebyśmy obaj wiedzieli o czym piszemy, to kup te WH-208.
Wydatek nie taki znów straszny.
Jak koledze z forum doradzę Ci abyś nie kupował tych po 20 30 zł na Allegro.
Mimo zapewnień sprzedawców, nie są to słuchawki oryginalne.
Nie byłoby w tym nic "strasznego", ale niestety graja gorzej (wygrzewanie nie pomogło) i niestety szybko się psują.
Kabelki przestają łączyć. Jedna lub druga muszla robi się głucha.
Te oryginalne słuchawki Nokii, które sam zepsułem, dałem koledze do rozmów telefonicznych.
Służą mu do dziś. Do słuchania muzyki nie nadawały się. :(
Opisałem to i jeżeli Ci to potrzebne to daj znać. Odszukam i zmieszczę link do wątku.
Te z Allegro dałem do zaprzyjaźnionego komisu zaznaczając, że to nie te co kupiłem w komisie, z prośbą o wyreklamowanie.
Poszedłem do komisu bo sprzedawca z Allegro zamilkł i się nie odzywał.
Słuchawki poszły do reklamacji.
Wtedy odezwał się sprzedawca.
Poinformowałem go, że na razie nie będę mu tych słuchawek wysyłał bo dałem je do reklamacji w komisie.
Przecież sprzedaje je jako oryginalne, to nie powinno być kłopotu.
Odpisał, że jeżeli to możliwe to żebym jednak przysłał słuchawki do niego.
Wyśle zastępcze i nawet za przesyłkę zwróci.
Odpowiedziałem, że to nie możliwe bo słuchawki zostały już wysłane do serwisu.
Powiedziałem, że jak będą jakieś kłopoty i wrócą nie naprawione to odeślę je do niego.
Tak się złożyło, że właśnie dziś odebrałem je z komisu.
Wróciły nie naprawione z uzasadnieniem, że nie jest to produkt Nokii.
Dlatego z całą odpowiedzialnością mogę Cię (i innych) przestrzec przed zakupem tych słuchawek na Allegro w cenie 20-40 zł jako słuchawek oryginalnych.
Wracając do pytania -"a dokanałówki Nokii nie grają Ci nadal lepiej od MK1,może one?"
Odpowiadam - na razie nie grają.
Powody dosyć obszernie przedstawiłem powyżej.
Jak pisałem w innych postach mam jeszcze DenonyAHC-560R i drewniane Kruger&Matz KM108-M o których nie pisałem.
To na tych słuchawkach słuchałem jak byłem w "terenie\'. Myślę, że to też Cię interesuje.
Wyprzedzam też następne ewentualne pytanie i od razu odpowiadam.
Tak, po Nowym Roku poszukam i kupię oryginalne WH-208.
Nie chciałbym tak z pamięci rozwodzić się nad tym jak grają słuchawki Nokii, bo ich w tej chwili nie mam.
Myślę że prościej będzie jak kupisz i sam porównasz.
Nie nastawiaj się tylko, że będą w cuglach mijać i bić o parę dystansów Orpheusa, Omegę, Sony R10 itd.
Wystarczy aby grały niewiele gorzej.
Jakby nie było to słuchawki za ok. 70 zł.
Problem drogi Przemku (pozwolisz, że tak się będę do Ciebie zwracał?), że te niepozorne do kanałówki Nokii w Rocku, (nie wspominając o metalu a czasami nawet w klasyce), graja lepiej niż moje Stax SR-MK1.
Co by to "lepiej" nie znaczyło. Mam nadzieję, że rozumiesz.
Na jednym z forów, gdzie ludzie zakup słuchawek za 300 zł uważają za coś dziwnego i ekstrawagancję, Kabak1991 w wątku o Audeze LCD-2, który jak się nie mylę sam założył i w którym pisał, że takie słuchawki muszą kosztować 3-4tys. zł, ktoś odpowiedział mniej więcej coś takiego.
Cytuję z pamięci, czyli pewnie coś przekręcę ale mam nadzieję, że sens zachowam.
W razie co Kabak1991 jest na forum to poprawi. :)
Gość stwierdził: trochę głupio jest płacić za słuchawki 4000 zł jeżeli to samo można usłyszeć na słuchawkach za 200.
Moim zdaniem jak ktoś wie o tym i ma taki kaprys to nikomu nic do tego.
Jak to mówią "bogatemu nikt nie zabroni".
Moim zdaniem bardziej już głupio jest nie zauważać, że mimo ogromnej dysproporcji w cenie różnica jest prawie że pomijalna.
I udawać, że jest inaczej. Ale to tylko moje zdanie i nic poza tym.
Pisząc, jak zwykle, piszę tylko o mich słuchawkach, moich wzmacniaczach i moich odczuciach.
Broń Boże nie wypowiadam się i nie piszę nic, ale to naprawdę nic, o czyimkolwiek sprzęcie.
Brodacz, mam nadzieję, że ta odpowiedź będzie wystarczająca na nurtujące Cie pytania i Cię usatysfakcjonuje.
Jeżeli nie to daj znać, ale może już na PW.
Mam niejasne przeczucie, że resztę kolegów niekoniecznie może to interesować. :)
Postaram się pomóc i wyjaśnić Ci wszystko jak najlepiej potrafię.
Jak zwykle mam nadzieję że nikogo nie uraziłem swoja pisaniną.
Staram się ale czasami mam wrażenie, że nie za bardzo mi to wychodzi. :)
Panowie, jutro zacznie się Nowy 2014!
Wszystkiego Najlepszego! :)

.johny

• 98 / 4038
  • Użytkownik
30-12-2013, 23:10
>> brodacz, 2013-12-28 17:44:25
,,Taki sobie ale z braku laku :-),,

Złej baletnicy rombek od spódnicy... :-)

Karol uznasz mnie za szaleńca , ale chciałbym zobaczyć Twoja minę po wpięciu do wzmaka staxa i twojego źródła dwóch sieciówek Nordost Valhalla....

Robeeert czy Ty słuchasz teraz na Dziadku Elgarze?