Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
23-05-2013, 20:27

d(-_-)b  MAG

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
23-05-2013, 20:28
.

d(-_-)b  MAG

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
23-05-2013, 21:03
Stax SR-608? :)

wiktor

• 2503 / 6103
  • Moderator Działu Słuchawki
23-05-2013, 21:12
Hallo  Marku,

earpady i headpad = SR-Sigma

driver na 99% jest na normal BIAS.

:-)

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
23-05-2013, 22:06
Wiktorze!

Dzięki ale nie wszystkie drivery są takie same są trzy rodzaje i jedne są na 100 % z Lambda Pro - rozebrałem Lambdy Pro i wiem na pewno , natomiast te ze statorami ciemnymi mają większe dziurki w siatkach i te będą jak piszesz z SR-Sigma.
Na jednym z woreczków był wytarty napis lambda Nova dalej na innym pisze Gamma Pro jeszcze na innym SR- Lambda i Driver Unit Sig H36-5-2

A ten pasek brązowy jest taki jak Lambda Signature .

d(-_-)b  MAG

Sim1

• 1829 / 6068
  • Ekspert
23-05-2013, 22:21
Gamma Pro mają okrągłe drivery więc jeśli woreczek zawierał coś o innym kształcie to może oznaczać, że są przypadkowe.

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
24-05-2013, 10:22
 Sim1

Pomyliłem się to nie Gamma Pro tylko Lambda Pro

Mnie zastanawia jedna sprawa mianowicie jak można stwierdzić że dany driver jest od Lambdy , Lambdy Pro Albo Lambda Signature czy są jakieś oznaczenia czy są różnice wizualne driverów ? dziękuję za pomoc.

Te nauszniki są cienkie ale idealnie będą pasować do Lambdy Pro jako zamienniki stare są już niestety nie do zaakceptowania.

Z pozostałych części zamierzam zbudować słuchawki  ale będzie zabawa :)

d(-_-)b  MAG

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
24-05-2013, 10:50
>> wiktor, 2013-05-23 21:12:44
Hallo Marku,

earpady i headpad = SR-Sigma

driver na 99% jest na normal BIAS.

:-)

Wiktorze nie wiem czy headpad z SR-Sigma jest taki sam jak w Lambda Signature natomiast mój jest identyczny z tym od Lambda Signature .
Pytanie czy w SR Sigma i Lambda Signature były używane identyczne headpad-y? spotkałem sie z headpad-ami ze skóry w modelu SR-Sigma Pro np tu:
http://www.head-fi.org/g/i/852251/stax-sr-sigma-pro-completly-original/
tutaj jeszcze takie:
http://www.head-fi.org/t/494902/sold-stax-sigma-pro

d(-_-)b  MAG

wiktor

• 2503 / 6103
24-05-2013, 20:29
>> MAG, 2013-05-24 10:50:14

1. Tak, pasek pałąka jest taki sam w SR-Lambda Signature, SR-Sigma Professional oraz SR-Omega. To na bank.

2. The headpad ze skóry jest prawdopodobnie z SR-404 i może być zamiennikiem, nie ma problemu.

3. Trudno tak na podstawie zdjęcia stwierdzić co to za driver. Fakt. Odpowiadając na Twoje pytanie, sugerowałem się wielkością pinów do przylutowania kabla i silistor-a. Tak wygląda wersja Sigmy Normal.

:)

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
24-05-2013, 23:12
Wiktorze !

Jak zawsze można liczyć na Twoją pomoc wiem że w obecnych czasach ludzie często zamieniają drivery na inne i np w rezultacie Lambda Pro lub SR- Omega mają zamienniki nie oryginalne drivery dlatego staram się dociec jakie mam na zapas wszak mogą się kiedyś przydać .
Ja lubię kiedy w danym modelu jest wszystko oryginalne nie lubię zmian być może komuś nie przeszkadza headpad inny niż oryginał ale mnie bardzo tak już mam:-)

Ostatnio miałem możliwość posłuchania Lambdy Pro i się rozczarowałem dźwiękiem na kolejne spotkanie zabrałem swoje 2 pary Pro i słuchaliśmy kolega był zły gdyż jego Pro Lambdy były nijakie brakowało dosłownie wszystkiego najbardziej lekkości i zwiewności  materii muzycznej porównywaliśmy nr seryjne różne domysły chodziły nam po głowie ale nie dał rady tego wytrzymać krótka decyzja i ściągnięte nauszniki odkręcone 4 śrubki i mamy drivery całkiem inne niż u mnie w Pro !!!! chmmm pierwsze co zrobił to zadzwonił do kolegi które mu je sprzedał , po telefonie wiadomo było tylko że drivery zostały wymienione na inne w serwisie u dystrybutora miał na nie nawet rok gwarancji .
Szkoda że taie historie enie sa dokumentowane w firmie i odnotowane w książce serwisowej np Stax Lambda Pro nr . xxx999 czy Stax SR-Omega o numerze 099999 została poddana serwisowi i zostały wymienione drivery na inne ( czytaj zastępcze) bo oryginalnych po prostu brak!.

Tu mam do firmy zastrzeżenia jeśli chodzi o servis po prostu prowadzili to nierzetelnie .

Sami musimy szukać prawdy to jest niestety minus nawet duży minus.

Dobrze że w siseci jest dużo zdjęć i można znależć odpowiednie przykłady driverów i innych części pozostaje szukać :-)

Abstrachując od tych servisowych moich wywodów chcę polecic Wam niesamowite wykonanie

Pie Jesu - Sarah Brightman & Paul Miles-Kingston

Mam oryginalną kasetę magnetofonową ale jakość pozostawia wiele do życzenia jeśli ktoś ma lub wie gdzie kupić płytę obojętnie CD/LP będę wdzięczny

Polecam zmęczonym tym światem.

d(-_-)b  MAG

wiktor

• 2503 / 6103
31-05-2013, 22:47

Stax SRA-14S - wielofunkcyjny, tranzystorowy wzmacniacz słuchawek elektrostatycznych.

W końcu i nam trafiła się okazja. Żadna tam wielka sensacja, jednak na pewno staksowa perełka. Według strony producenta, wzmacniacz SRA-14s pojawił się w roku 1985. Prezentuje się bardzo okazale. Urządzenie składa się z dwóch części. Wzmacniacza z funkcją preampu, wielkością zbliżony do SRM-T2 oraz odseparowanego zasilacza.

Ilość wejść sygnału, opcjonalne karty przedwzmacniacza gramofonowego MM, MC i ECC, dwa standardy BIAS-u 230V i 580V oraz możliwość współpracy z końcówką mocy, czynią ten wzmacniacz "kombajnem". Naprawdę imponujące możliwości.

Na tym etapie mogę podzielić się z Wami tylko uwagami o wyglądzie i funkcjonalności. Z powodu ustawienia PSU na 100V, SRA-14s wymaga przeróbki zasilania. Pomoże mi w tym Pan Bogusław Dubiel. Wkrótce zdam relację z odsłuchów.

Kilka zdjęć.

wiktor

• 2503 / 6103
31-05-2013, 22:48

.

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
31-05-2013, 23:24
Wiktorze!
 Ubiegłeś mnie z wpisem słuchałem na nim Lambd Pro około 3 tygodnie temu niczym specjalnym nie zachwycił może jest zbyt nafaszerowany funkcyjnie i gdzieś czar którego się spodziewałem prysł ale to moje odczucie. Miałem możliwość nawet go zakupić ale wziąłem same Lambdy .
Jako preamp na dzisiejsze czasy mało funkcjonalny dla kolekcjonera może być ciekawy , posiadał kartę Phono niestety nie testowana
Ten którego słuchałem był na standardowe napięcie więc nie trzeba było go przerabiać.

To tyle ode mnie w ww temacie 14 stki.

d(-_-)b  MAG

wiktor

• 2503 / 6103
31-05-2013, 23:38
>> MAG, 2013-05-31 23:24:58

Marku,

oczywiście rewolucji nie będzie. Tego jestem pewien. Ot, taki sobie audiozabytek.

:)

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
02-06-2013, 12:44
Bardzo ładny ten audiozabytek - wzorniczo bardzo mi odpowiada :-) Gratulacje Wiktorze i czekamy na mały opis porównania brzmienia do T2 i reszty elektrostatycznych zabawek.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −