Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Sim1

• 1829 / 6067
  • Ekspert
02-06-2013, 13:46
Od siebie bym dodał prośbę (pewnie zbędną bo i tak by to zostało wzięte pod uwagę na ile znam Wiktora) by odnieść co cacuszko do współczesnych wzmacniaczy tranzystorowych ;).

mirek10

• 1221 / 4603
  • Ekspert
16-06-2013, 08:45
Swietna recenzja Piotra Ryki!!! dotyczaca LRT http://hifiphilosophy.com/?p=6412

ductus

• 1247 / 5048
  • Ekspert
16-06-2013, 22:32
>> mirek10, 2013-06-16 08:45:31
Swietna recenzja Piotra Ryki!!! dotyczaca LRT http://hifiphilosophy.com/?p=6412<<

Nie spodziewałem się, że Piotr coś na ten temat napisze - a jednak. Chwała mu za wiele wprowadzonych szczegółów i zabieganie o obiektywność przy pisaniu tego tekstu. Zaczynając czytać, nawet zdziwiłem się, że nie wprowadza do tych wyścigów swojego ulubionego wierzchowca AKG... Ale to nie byłaby pełna recenzja bez tego, no i finalny galop znaleźliśmy na ostatnich stronach. Omówienie jest tym bardziej dla mnie ciekawe, bo dotyczy wzmacniaczy, których oprócz monobloków w tym układzie nie znam. Jak wcześniej już wspominałem, jest to z każdym wysokiej klasy wzmacniaczem (lub pre- i końcówka) wielka przygoda dźwiękowa. To nowy teren godny wypróbowania. Wyobrażam sobie, że może jeszcze nie poznaliśmy takiego zestawu, który możnaby określić absolutnie optymalnym, dającym największą synergię w kreowaniu akustycznych doznań z 009 i... z 007. Byłbym bardzo ciekawy usłyszeć coś na temat 007 z LRT plus reszta. U mnie na wzm Staxa ten pełnokrwisty japoński ogier wyraźnie się dynamicznie nudzi, a w sopranach brak mu blasku w oczach. Z LRT, o dziwo, bierze się do błyszczącego galopu najwyższej klasy... Jestem pewien, że przy całym uznaniu dla 009, znając ten inny czar 007MkI, nigdy tych trudnych słuchawek nie oddam. I właśnie z nimi sprawdza się dobrze BIAS 660V.
Podziękowania dla Piotra za ciekawe porównania.

MAG

• 2398 / 6090
  • Ekspert
21-06-2013, 21:15
Czy ktoś z kolegów jest może chętny na kupno Stax SR-009 w idealnym stanie jeśli tak mogę pomóc :)
Wiadomość na priv.
d(-_-)b  MAG

wiktor

• 2503 / 6103
  • Moderator Działu Słuchawki
26-06-2013, 22:14
LRT - zrób to sam.

Spróbujemy wykonać polską wersję LRT. Nowe urządzenie powstanie przy współpracy z Krzysztofem M, który zaoferował swoją pomoc w zakresie skonstruowania układu BIAS na 500V dla Orpheusa i 580V dla Staxa oraz ogólne wsparcie specjalisty. Do moich obowiązków należeć będzie: koncepcja, design, logistyka produkcji i montaż końcowy.

Nadrzędnym celem jest wykonanie możliwie najprostszej wersji energizera. Ponadto, użyte części i elementy, mają w najmniejszym stopniu degradować dźwięk. Wobec powyższego, bardzo ważna będzie wysoka jakość tych podzespołów.

W ogóle nie biorę pod uwagę konkurowania LRT z urządzeniami typu Orpheus lub T2.  Ja już teraz to wiem, że nowy "wzmacniacz" po prostu będzie grać inaczej. Dla mnie jedyne w swoim rodzaju są szkoły grania Stax T2 i Orfeusza HEV90. Pozostaje otwarte pytanie, zatem po co to całe zamieszanie. Otóż, przede wszystkim dla zabawy. No nie powiem, że tylko ten fan jest ważny, po cichu liczę na zainteresowanie elektrostatami  posiadaczy klasycznego sprzętu audio z kolumnami. Nie, żeby tak na siłę nawracać, ale od czegoś trzeba zacząć.

;-))

Na razie robocza nazwa energizera, to "LRT". Mimo sugestii Kolegi Ductusa, raczej pozostanę przy tym skrócie. Właśnie dzięki Stefanowi mamy przyjemność bawić się tym projektem. Niech już tak zostanie, będziemy rozwijać tę koncepcję na chwałę Stefana, Petera Rilla i Pera Lundhala.

Na bieżąco składać będę fotorelację z postępu prac. No, to do roboty!

wiktor

• 2503 / 6103
26-06-2013, 22:27

LRT - projekt.

Urządzenie będzie w obudowie z drewna. Poniżej wstępna wersja. Całkiem możliwe, że zrobimy trzy takie LRT, każdy w innym kolorze panelu przedniego. Mnie najbardziej podoba się wykończenie szampańsko-złote. Bazą będzie metalowa płyta, specjalnie pogrubiona, tak aby ograniczyć ewentualne zakłócenia od innych komponentów audio.

.

wiktor

• 2503 / 6103
26-06-2013, 22:38

LRT - transformatory.

Sercem tego urządzenia są dwa transformatory marki Lundahl. Jest to wersja na rdzeniu amorficznym, model LL9202AM 85mA.  Kupiłem taki komplet bezpośrednio u Pana Pera Lundahla, ponieważ niemiecki dystrybutor ociągał się z realizacją zamówienia. Wraz kosztami wysyłki ze Szwecji zapłaciłem niespełna 900 Euro.

.

wiktor

• 2503 / 6103
26-06-2013, 22:53

LRT - obudowa i inne materiały.

Obudowy mam, gniazdka i inne detale, również. Z przodu będą oryginalne gniazdka Staxa i Orfeusza. Połączone również oryginalnymi kablami ze słuchawek Stax i HE90. Po drugiej stronie trafa, połączenia kablowe będę z przewodów montażowych Furutech - Alpha 12. Konsultowałem to z Panem Rogerem Adamkiem z RCM Katowice i jako praktyk, potwierdził poprawność tego rozwiązania. Terminale głośnikowe kupiłem także Furutech model 805 Gold.

.

wiktor

• 2503 / 6103
26-06-2013, 22:54

.

wiktor

• 2503 / 6103
26-06-2013, 22:56

.

mar.s

• 54 / 4729
  • Użytkownik
26-06-2013, 23:05
Jest już jakiś szacunek kosztów całkowitych??

wiktor

• 2503 / 6103
26-06-2013, 23:19
>> mar.s, 2013-06-26 23:05:59

Nie zrobiłem takiego podsumowania. Przede wszystkim z powodu kosztów wykonania panelu przedniego i podstawy. Oczywiście z grubsza da się to zrobić. Nasza wersja LRT będzie "na maxa" i na pewno da się to wszystko zrobić znacznie taniej. Jeśli będzie takie życzenie, to mogę publikować ponoszone wydatki.

mirek10

• 1221 / 4603
  • Ekspert
27-06-2013, 08:35
Wiktor-dzieki tobie  wracam na ten" ocean "elektrostatow,ciesze sie ze bede mogl kupić sobie 009 i będę miał z tobą o czym rozmawiać,jak pozwolisz to zamawiam ta czarna wersje LRT !!!! Nie wiem dla kogo są te dwie które będziesz robił ?czyli srebrna i czarna ,ale jak możesz dla mnie wykonać w kolorze czarnym to byłbym wdzięczny,wiem ze będzie super działać , bo ty zawsze wszystko robisz swietnie, tak ze składam zamówienie jak oczywiście można!!!

mirek10

• 1221 / 4603
  • Ekspert
27-06-2013, 11:30
Ciekawe własnie ile będzie kosztował LRT ????Piotr Ryka pisał ze kosztuje 1500eur LRT ,który testował ,ciekawe jak to wyjdzie u Wiktora!!!

Gustaw

• Gość
27-06-2013, 11:42
Domyślam się, że pytanie o koszty wiąże się z ceną traf podanych przez Wiktora.
Niekoniecznie przecież trzeba robić na trafach od Lundahla, bo w przeciwnym wypadku można przekroczyć koszt najdroższych wzmacniaczy STAX-a ;-)