Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

aallen

• 651 / 5555
  • Ekspert
18-12-2012, 01:52
>>Myslę,że powodem tego może być to,że Staxy (tu bazuję na 009) graja bez żadnych "fajerwerkó"(znanych mi z innych słuchawek),nie błyszczą niczym odrazu.Graja nadwyraz normalnie.Nic nie rzuca sie w uszy odrazu wszystko jest stonowane,nic za bardzo nie wychodzi z szeregu.Dopiero po jakimś czasie docenia się tą przepiekną "zwyczajność".<<

Lepiej tak nie pisz bo przeciwnicy aufiofilizmu mogą użyć tego stwierdzenia przeciw "nam" :)

ductus

• 1247 / 5050
  • Ekspert
18-12-2012, 13:55
Sim, jest dokładnie tak, jak piszesz: Kolega, u którego kiedyś słuchałem BHSE/007, donosił, że WES (którego uprzednio słuchał) jest robiony na jaśniejszy pod charakterystykę 007. No i nic dziwnego, że z 009 przerysowuje soprany. Podobnie jasny jest BHSE, bo planowany był pod omegę 007/II.
A dwie czy trzy różne pary słuchawek uspokajają na dłużej (?) nasze uzależnienie. To przecież tylko gonitwa za coraz mocniejszą "amfetaminą". ?

ductus

• 1247 / 5050
  • Ekspert
18-12-2012, 18:52
>> brodacz, 2012-12-18 14:15:56
Dokładnie. Jest już od pewnego czasu bazujący na HEV90 >Aristeus< Kevina G.. Ale jak mi mój Szwajcar donosi, nie jest to konstrukcja optymalna do 009, podobnie jak jego BHSE. A kosztuje tyle, co starsze, używane ale dobre kombo Accu (pre- i poweramp) plus LRT. Więc jeżeli już nowy "wynalazek" Staxa, to trzeba dłużej poczekać.

ductus

• 1247 / 5050
  • Ekspert
18-12-2012, 19:19
Sorry, za szybko mi się napisało: Aristeus to produkt nie K.G., tylko niejakiego Justina. Tego, co buduje KGSS, a obecnie KGSSHV (HV=High Voltage). Aristeus wyszedł tylko w limitowanej ostro ilości.
A ta Eurydyka Dubiela może być ciekawa, brodacz. Jakie ma pomierzone parametry, może znasz?

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
18-12-2012, 21:02
Wiem ze Stax robi nowy wzm do 009, ale nie wczesniej niz za rok!!!Amerkanie tez by mogli sie wziasc do roboty i zrobic dedykowany wzm do 009!!!

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
19-12-2012, 11:31
Spotkanie u Stefana: Poszukiwania wśród elektrostatów ciąg dalszy.

Wstęp:
Chopin napisał kiedyś: ludzie myślą, że dany utwór napisałem z miłości do tej czy innej kobiety. A ja po prostu się nudziłem bo deszcz padał przez cały dzień, siedziałem w domu i napisałem kilka stron nut. Ta historia też zaczęła się jak u Chopina - z nudów. Nie miałem co robić (tzn. uczyłem się i nudziłem jednocześnie) więc napisałem do Stefana czy może Peter zgodził by się zrobić dla mnie LRT. W efekcie kilka miesięcy później doszło do spotkania, które opisuję poniżej.
Największa jednak wartość z tego meetingu to możliwość poznania Stefana. W zasadzie bawiliśmy się cały dzień w niesamowitej atmosferze. Reszta to tylko zabawki. Ale dla audiofili mamy mały raport merytoryczny.

Uzasadnienie podjęcia tematu to próby poszukiwania idealnego zestawu słuchawkowego.
Nie ma żadnego kryterium doboru sprzętu. Nie jestem ostatecznym zwolennikiem elektrostatów, dynamików czy innych rodzajów słuchawek. Podobnie ze źródłami i wzmacniaczami. Słucham wszystkim opinii. Lubię organizować odsłuchy, mimo, że są absorbujące to zawsze można się dowiedzieć czegoś ciekawego, niekoniecznie o słuchawkach.

Koncepcja - główny cel spotkania:
1. Odpowiedź na pytanie: czy energizer LRT + końcówka mocy Accuphase napędza równie dobrze lub lepiej/gorzej słuchawki 009 w porównaniu do firmowego wzmacniacza Staxa 717 ?

Cele dodatkowe - odpowiedzi na następujące pytania:

2.Czy wygrzany LRT różni się od nowego LRT w swoim wpływie na brzmienie ?
3. Co lepiej napędza słuchawki 009 przez energizer LRT: Accuphase P-500 czy monobloki Cary 300B ?
4. Co lepiej napędza słuchawki AKG K-1000 - końcówka mocy Accuphase P-500 czy monobloki Cary 300B ?
5. Które słuchawki grają ciekawiej/wierniej/przyjemniej: Stax 009 czy AKG K-1000 (napędzane zarówno przez Accu jak i Cary) ?
6. Czy integra Accuphase E-560 gra tak samo dobrze, lepiej lub gorzej jak pre i końcówka mocy Accu napędzając słuchawki 009 ?
7. Czy wzmacniacz/DAC/pre Grace Design jest w stanie nawiązać równorzędną walkę z monoblokami Cary w napędzaniu słuchawek K-1000 ?

Sprzęt:
- źródło: Accuphase DP-500 (rok produkcji 2010).
- przedwzmacniacz: Accuphase C-260
- magic box Stefana (na japońskich audiofilskich relais) dający możliwości wielokrotnych wejść i wyjść audio (po RCA)
- końcówka mocy Accuphase P-500
- integra Accuphase E-560
- energizery LRT na Lundahlach 9202 AM (wygrzany Stefana i nowy mój)
- wzmacniacz Stax 717
- DAC/przedwzm. Grace Design m903
- kable RCA Stefana
- kabel RCA Audioquest King Cobra
- mnóstwo naszych kabelków budżetowych (RCA, łączące wzmacniacze ze słuchawkami)
- słuchawki elektrostatyczne: 2 pary Stax 009 (różnica numerów o ok. 300)
- słuchawki dynamiczne: 2 pary AKG K-1000

Materiał: CD
1. płyta testowa czy też ulubiona Stefana - świetne próbki muzyki w małych składach, z fortepianiem lub wokalem (bardzo dobrze nagrane)
2. moje płyty z głosami ludzkimi (+ 1 x Metallica)
3. Szostakowicz 4 Symfonia

Wyniki odsłuchów - odpowiedzi na pytania zawarte w celach spotkania:

1. Różnica na korzyść zestawu LRT+Accu jest bezsprzeczna, potwierdzona przez wszystkich uczestników spotkania.
Dotyczy głównie następujących aspektów - szersza, głębsza scena, zdecydowanie więcej szczegółów, brzmienie z blaskiem, dużo powietrza wokół instrumentów. 717 (co wydaje się nieprawdopodobne) brzmi w tym porównaniu jak zamulony. Co do barwy to nie słychać dramatycznych różnic (wg mnie).

2. Energizer LRT nowy vs. wygrzany
Wg mnie bez różnic. Świetny dźwięk w obu przypadkach. Stefan słyszy niewielkie różnice.

3. Porównanie końcówki mocy Accu P-500 z monoblokami Cary, słuchawki 009.
Stefan i ja wolimy Accu, jest jaśniejsze, scena wydaje się większa, słychać więcej szczegółów nagrania.
Trzeci kolega wybierał zawsze Cary (ciemniejsze, bardziej zwarta scena, bez jasnej góry, przepiękna barwa).

4. Który wzmacniacz lepiej napędza K-1000 ?
Dla mnie i Stefana lepsze jest Accu (podobnie jak w 009 - scena, dużo szczegółów), trzeci kolega woli Cary (ponownie wypadają ciemniej niż Accu, co pozostaje w sprzeczności z tym co zwykle pisze się o Accuphase). Jak zapewne czytaliście wcześniej wybrałem monobloki Cary do moich K-1000 właśnie z uwagi na genialną barwę, mając jednocześnie świadomość ciemniejszego grania tych wzmacniaczy. Natomiast inne wzmaki grały mniej atrakcyjnie (jak dla mnie). W tej chwili wydaje mi się, że Accu jest lepszy od Cary w odniesieniu do AKG. Ale nie mam go w domu na co dzień.

5. Porównanie K-1000 - z 009.
Tu bardzo dużo zależy od materiału dźwiękowego. W głosach ludzkich (szczególnie takich jak lubię w ariach operowych lub z niewielkim składem instrumentów) K-1000 grają przepięknie. Szeroka scena, wg mnie szersza niż w 009, cudowna barwa, bardzo dużo szczegółów nagrania. Jeśli gra cała orkiestra, albo jest sporo basu to Staxy 009 zdecydowanie wygrywają. W każdym razie, nie można powiedzieć, że K-1000 wypadają słabiej w tym porównaniu. Grają naprawdę interesująco. Wniosek dla mnie i dla drugiego właściciela K-1000 - nie warto ich sprzedawać. Po raz kolejny przekonujemy się, że precyzja w oddawaniu szczegółów nagrania jest zawsze lepsza na 009.

6. Integra Accu E-560 vs. pre C-260 + końcówka mocy P-500.
Tu odgrywa rolę wyłącznie preferencja słuchającego. Różnice są minimalne. Ja, przyparty do muru, w ślepym teście, wybrałem integrę. Stefan - podobnie. Po odkryciu który wzmacniacz gra wolałem chyba pre+końcówka mocy. Bo są ładniejsze :)

7. Grace Design vs. monobloki Cary
W ślepym teście dwie osoby wybrały Grace\'a jako fajniej grający system (w tym ja). Po odkryciu wzmacniaczy i dłuższym posłuchaniu wydaje się, że jest to spowodowane jaśniejszym brzmieniem Grace\'a.  Barwa na Cary jest nieco inna. Z pewnością właściciel Grace Design może spać spokojnie.

Na koniec spotkania Stefan puścił nam kilka fragmentów plików z dysku twardego przez streamer Cambridge Audio. Było OK. Nie porównywaliśmy plików z oryginałem CD.

Post scriptum czyli po powrocie do domu:
Wzmacniacz Denon 1500 AE - u mnie w domu, bez dwóch par słuchawek 009. Bez różnic w stosunku do 717, ale trudno to oceniać na jednej parze słuchawek. Różnice pomiędzy 717 a Cary u siebie są minimalne. Tu jednak warunki są zupełnie różne (XLRy vs. RCA, przedwzmacniacz wbudowany z Black Pearl).

Wnioski dla mnie: Accu nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie gra.
Muszę się zastanowić, czy nie zmienić całego systemu na Accu. Tak po prostu, dla przyjemności.

Mam też jednocześnie pytania do czytających:
1. czy jest inna firma, która robi dobrze grające i pięknie wyglądające systemy (CD+pre+końcówka mocy), którą warto przetestować. Zakładamy, że powinno być tego sporo na polskim/niemieckim rynku wtórnym. McIntosh odpada bo wg mnie jest brzydki :)
2. Lepiej pre + końcowka mocy czy integra ?

Pozdrawiam wszystkich gorąco, dziękuję Stefanowi za zorganizowanie budowy LRT, zaproszenie, opiekę i poświęcony czas, dziękuję czytającym za zapoznaniem się z powyższym tekstem i proszę o komentarze zarówno Stefana, Gwosa jak i innych zainteresowanych :)
Włodek

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
19-12-2012, 11:32
cd. zdjęć:

Ged

• 1723 / 6107
  • Ekspert
19-12-2012, 11:32
cd.

Gustaw

• Gość
19-12-2012, 11:46
Włodek,
Bardzo konkretny opis. Dzięki.

Krzysztof_M

• 1552 / 5497
  • Ekspert
19-12-2012, 12:10
Włodku, dzięki za szczegółową, treściwą i zwięzłą relację ze spotkania.
Zazdroszczę udziału w takich "warsztatach", bardzo pouczające.

Teraz czekamy na relację Stefana :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
19-12-2012, 12:25
Czytam i oglądam z zapartym tchem, Włodek rewelacyjne spotkanie i masa najwyższej klasy stuffu, nic tylko pozazdrościć ;))) Zgromadziliście lepsze gadżety niż na Audioshow ;)

-Pawel-

• 4739 / 5710
  • Ekspert
19-12-2012, 12:30
A przy okazji, dzięki za pouczające opisy :)

Zastanawiam się czy te Cary nie spodobałyby mi się z K1k... Tylko ta koszmarna cena :D

Gwos

• 364 / 5880
  • Zaawansowany użytkownik
19-12-2012, 13:54
>> w.luczynski, 2012-12-19 11:31:34
Spotkanie u Stefana

Hej Włodku, świetne podsumowanie! Dodam tylko, że

- testy 3, 4, 6 i 7 były robione na ślepo przez całą naszą trójkę;
- LRT+P500 znokautował dedykowany wzmak Staksa 717, co mi się wciąż w głowie nie mieści;
- Cary wybrałem nie tyle z powodu ciemniejszej barwy, co cieplejszej średnicy; Accuphase wydał mi się schłodzony; skrzypce solo nie powinny szczypać w uszy a w orkiestrze lubię słyszeć altówki (z którymi zawsze, nawet na żywo, jest problem); jednocześnie dźwięk Cary wydał mi się na tyle zaokrąglony, że nie wiem co by było po godzinie spokojnego słuchania...
- Grace Design m903 jest zupełnie przyzwoitym wzmakiem dla K1000;
- wyniki wszystkich testów poza 2 i 6 wydały nam się ewidentne, więc nie mówimy tu o minimalnych różnicach w brzmieniu; wskazania konkretnych osób były w 100% spójne z poprzednimi wskazaniami, co przy ślepym teście ma chyba dość dużą wartość poznawczą dla czytelników.

Stefanie, Włodku - wielkie dzięki za zaproszenie!
Sprzedam SR-007mk1/D8000/Pass XA25

mirek10

• 1221 / 4605
  • Ekspert
19-12-2012, 14:46
Swietnie panowie,wspaniale i poluczjace spotkanie,bardzo chcialbym byc tam z wami i posluchac tego co tam mieliscie.Musze wam powiedziec ze jezeli chodzi o wzm lampowe to wazne jest z jakimi lampami graja(300B) te lampy lepsze to duza roznica w graniu,monobloki Carego inaczej graja od wzm integry,co dowiemy sie od Piotra Ryki ktory bedzie mial Carego 300SEI(300B) na odsluchach,wymieni lampy na lepsze i porowna do swojego tuningowanego wzm,ktory tylko jak moze wiecie jest przystosowany do wspolpracy ,po dodaniu przystawki do lamp 300B! tak ze dopiero tak naprawde zagra prawdziwy wzm na 300B czyli Cary.Musimy zorganizowac spotkanie sluchawkowe z calym naszym sprzetem,chcialbym abyscie uslyszeli moj system ktory gra rewalacyjnie,nalepiej jaki kiedykolwiek slyszalem ,z czego jestem dumny i szczesliwy ze tak udalo sie wszystkie elementy toru spasowac ,aby odniesc taki wspanialy rezultat.Codziennie robie odsluchy ok. 3godzin dziennie i jak wiecie z plikow a nie odtwarzacza CD,a jest cudownie!
Tak przedstawia sie moj tor ktory posiadam: uzywam (JPLAY)
1)Laptop Samsung NP550P7C-S05UK(WIN8,INTEL CORE i7,8GB,1TB,BLURAY,1Gb LAN.LCD 17.3)
2)DAC Calyx http://www.highfidelity.pl/@main-1183&lang= plus do tego zasilacz Calyx Power Supply
3)Kabel USB http://audio.com.pl/sklepy-lista/kabel-gfmod-silver-red-usb-w-ofercie-salonu-q21
4)Wzmacniacz Lampowy integra CARY 300SEI(300B)
&feature=related
&feature=related
5)Kable srebne kierunkowe analogowe(interkonekty)laczace DAC(Calyx) z Wzmacniaczem(CARY) firmy GFmod
6)Sluchawki AKG K-1000 http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&_trksid=p4340.l2557&hash=item2ec0218ffb&item=200791920635&nma=true&pt=Accessori_Audio_Video&rt=nc&si=WdnSvzFiYp0NfoiHWHQ2S1iOIyg%253D&orig_cvip=true&rt=nc wlasnie dokladnie te z tym dodatkowym kablem podlaczanym bezposrednio do zaciskow glosnikowych w wzmacniaczu a nie z przodu do dziury!
7)Kolumny firmy DUEVEL (Bella Luna Diamante) ktore w nablizszej przyszlosci kupie, bo taklie wybralem,obecnie szukam uzywanych tylko w kolorze (Blac Piano )tak jak na zdjeciu
http://audionote.wordpress.com/2011/08/01/duevel-bella-luna-diamante/#jp-carousel-590

Tutaj jest nowa  strona  internetowa Piotra Ryki gdzie wspomina o przyszlych odsluchach!!!
http://hifiphilosophy.com/

• Gość
19-12-2012, 14:53
Panowie -->

Gdyby ktoś jeszcze nie doczytał, to system Mirka wygląda następująco!

Tak przedstawia sie moj tor ktory posiadam: uzywam (JPLAY)
1)Laptop Samsung NP550P7C-S05UK(WIN8,INTEL CORE i7,8GB,1TB,BLURAY,1Gb LAN.LCD 17.3)
2)DAC Calyx http://www.highfidelity.pl/@main-1183&lang= plus do tego zasilacz Calyx Power Supply
3)Kabel USB http://audio.com.pl/sklepy-lista/kabel-gfmod-silver-red-usb-w-ofercie-salonu-q21
4)Wzmacniacz Lampowy integra CARY 300SEI(300B)
&feature=related
&feature=related
5)Kable srebne kierunkowe analogowe(interkonekty)laczace DAC(Calyx) z Wzmacniaczem(CARY) firmy GFmod
6)Sluchawki AKG K-1000 http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&_trksid=p4340.l2557&hash=item2ec0218ffb&item=200791920635&nma=true&pt=Accessori_Audio_Video&rt=nc&si=WdnSvzFiYp0NfoiHWHQ2S1iOIyg%253D&orig_cvip=true&rt=nc wlasnie dokladnie te z tym dodatkowym kablem podlaczanym bezposrednio do zaciskow glosnikowych w wzmacniaczu a nie z przodu do dziury!
7)Kolumny firmy DUEVEL (Bella Luna Diamante) ktore w nablizszej przyszlosci kupie, bo taklie wybralem,obecnie szukam uzywanych tylko w kolorze (Blac Piano )tak jak na zdjeciu
http://audionote.wordpress.com/2011/08/01/duevel-bella-luna-diamante/#jp-carousel-590

wasz
wójt non-respondek