Audiohobby.pl

Elektrostaty - wątek ogólny

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
12-03-2011, 20:34
Boom i nic się nie dzieje. Elektrostaty dostają na driver wysokie napięcia, w zależności od wzmacniacza 300 - 500 V. Impedancja też znacznie wyższa... Jakby się nawet udało "poprawnie" podpiąć staty do normalnego wyjścia zbalansowanego przez dorobioną przejściówkę to:
1. Nie dostaną biasu by w ruszsać membraną
2. Dadzą napięcie rzędu 10-20 razy mniejsze niż wymagane

Robeeert1

• 722 / 5741
  • Ekspert
12-03-2011, 20:37
Odpowiadasz na wpis
>> almagra, 2011-03-12 20:27:15
Jakie booom?

Jak kolega wie więcej coś na ten temat to niech się wypowie, w każdym bądź razie nie będą grać.

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
12-03-2011, 20:59
Nie będą grać,ale bez boom,tzn.nie ma ryzyka dla wzmacniacza.Potrzebny jest symetryzujący transformator step up i źródło wysokiego stałego napięcia i będą grać.

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
13-03-2011, 14:04
>> John, 2011-03-12 18:40:41: ...Za 2 tyg będę miał zestaw Staxa 4070...Chciałbym pójść dalej i jeżeli byłaby taka możliwość chciałbym podłączyć 4070 do Apache ale...<<
Koledzy już wyjaśnili - taka możliwość połączenia bezpośredniego staxów ze wzm słuchawek dynamicznych nie istnieje. W tym wątku było już gdzieś na ten temat i mam wątpliwość, przy prawie 80 stronach, czy ktokolwiek z nowych zainteresowanych potrafi znaleźć szybko potrzebne informacje. Proponuję od razu ograniczyć objętość do 80 czy 100 stron i potem otworzyć następny odcinek np. ELEKTROSTATY 2 (itd).
>>Sim1, Wiktor: Stax nie dał nigdy instrukcji co do położenia padów omeg i nie ma tzw. jedynego właściwego. Używa się ich zazwczaj w pozycji, jak obaj piszecie. Szwy z przodu, pogrubienie i wewnętrzna płaska powierzchnia z tyłu. Czy szwy na linii z nosem? Wielu preferuje warianty i przekręca pady od tej w lewo czy w prawo do nawet 45°.
<

Robeeert1

• 722 / 5741
  • Ekspert
13-03-2011, 17:33
>> ductus, 2011-03-13 14:04:11
tym wątku było już gdzieś na ten temat i mam wątpliwość, przy prawie 80 stronach, czy ktokolwiek z nowych zainteresowanych potrafi znaleźć szybko potrzebne informacje. Proponuję od razu ograniczyć objętość do 80 czy 100 stron

Czasami jak zapytam o coś na head-fi dublując pytanie, koledzy odsyłają nie do wątku który ma 20.000 wpisów, i wtedy znalezienie potrzebnej informacji graniczy z cudem. Zgadzam się kolegą ductusem, w wątkach kolosach nic szybko nie można znaleźć, nie ma funckji przeszukującej zawartość forum.

mirhon

• 438 / 5994
  • Zaawansowany użytkownik
13-03-2011, 17:52
można poprzez google :-)

szukana_fraza site:http://audiohobby.pl/

a potem na szybko w przglądarce poprzez CTRL+F (jeśli to jest  IE)

chrees

• 1657 / 6106
  • Ekspert
13-03-2011, 18:32
Otwierasz wątek, naciskasz opcję "wszystko na jednej stronie" (dół po prawej), a potem używasz magicznej kombinacji "ctrl + F" :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Marcin_gps

• 185 / 5235
  • Aktywny użytkownik
13-03-2011, 22:45
Ja coraz bardziej skłaniam się do opcji Stax i już jestem prawie pewien, że 007T II zostanie u mnie na stałe i dokupię do niego nowe Lambdy, tj. SR-507 :) 4070 po dłuższym obcowaniu z Lambdami kompletnie mi nie leżą, mimo że te drugie walnięte i popierdują. Jak po 4070 zakładałam Lambdy, czuję się tak jakbym z dusznej piwnicy wychodził na świeże powietrze.  Tylko pytanie, czy 007T za bardzo nie koloryzuje i nie zmiękcza przekazu? Bardzo mnie ciekawi, jakby to zagrało z tranzystorem Staxa.

John,

Nie uwłaczając Twojemu systemowi, wydaje mi się, że na dłuższą metę słuchanie go byłoby dla mnie zbyt męczące. Wybrałeś bardzo neutralne i szczegółowe elementy (dCS, Ray Samuels Apache, T1), do tego jeszcze serwer. Może się mylę, za mało słuchałem, ale takie są moje przemyślenia na ten moment.

pozdrawiam,
Marcin

ductus

• 1247 / 5051
  • Ekspert
14-03-2011, 11:41
Chrees, dzięki Tobie nauczyłem się grzebać w naszych wątkach - bardzo dobra wskazówka.
>> Marcin_gps: 007t to wg mnie bardzo dobry wzm do xx7, możesz go jeszcze wypróbować na innych lampach. Z 507 (czy z 207-407) ten wzm będzie grał chyba optymalnie, trochę miękkości czy ciepła w dźwięku tym nowym driverom powinno tylko pomóc.

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
14-03-2011, 11:56
Czy któryś z aktualnie produkowanych (ew. taki którego produkcji zaprzestano w przeciągu ostatnich 3 lat) wzmacniaczy Staxa ma gniazda na normal bias czy może wsparcie dla starych słuchawek już kompletnie zostało zarzucone?

rafaell.s.cable

• 1166 / 5565
  • Ekspert
14-03-2011, 12:19
>> Marcin_gps, 2011-03-13 22:45:38
>Nie uwłaczając Twojemu systemowi, wydaje mi się, że na dłuższą metę słuchanie go byłoby dla mnie zbyt męczące. Wybrałeś bardzo neutralne i szczegółowe elementy (dCS, Ray Samuels Apache, T1), do tego jeszcze serwer. Może się mylę, za mało słuchałem, ale takie są moje przemyślenia na ten moment.

Wic polega na tym ze i owszem są szczegółowe ale wysokiej klasy, nic tam przynajmniej nie drapie uszu; powinno być płynnie i gładko i coraz mniej się wtedy skupiamy na torze a coraz więcej na muzyce!

Na źle zrealizowane nagrania nie znajdziemy sposobu, bo każde jest inaczej źle zrealizowane! Tak ze musimy je przyjąć z dobrocią całego inwentarza :(

Spróbuj np. posłuchać Glenna Goulda bez jego nucenia pod nosem :) Oczywiście na słabszym sprzęcie to nie zawsze "śpiewanie" słychać ale już do niego przywykłem i też sobie jak nikt nie podsłuchuje w jego stylu podśpiewuję :)

chrees

• 1657 / 6106
  • Ekspert
14-03-2011, 14:43
SR-507 mam już w plecaku.
Posłucham dopiero wieczorem, ale już teraz mogę stwierdzić, że są to na pewno bezkonkurencyjne nauszniki w kategorii aktualnie produkowanych słuchawek elektrostatycznych firmy Stax z serii Lambda w przedziale cenowym do tysiąca dolarów ;>

.

Sim1

• 1829 / 6070
  • Ekspert
14-03-2011, 14:50
Chrees, umiesz się z nami podroczyć :). Teraz wszyscy będą czekać na wieczór :DD.
Rozumiem, że miałeś już okazję ich chwilę posłuchać?

Odezwij się chociaż dzisiaj jak je na uszy założysz :) i opisz wrażenia, nawet krótko.

reactor

• 1649 / 5547
  • Ekspert
14-03-2011, 14:52
>>chrees  gratulacje! pamiętaj tylko żeby nie zostawiać plecaka bez opieki, ktoś jeszcze gotów na nim usiąść i pałąk do wymiany ;->

Tak na marginesie: Jaka jest różnica między  SR - 727 Reference a SR - 007 Reference?

chrees

• 1657 / 6106
  • Ekspert
14-03-2011, 14:58
Co tam moje wrażenia, już paru kolegów opisywało swoje przygody z SR-507. Oczywiście napiszę jak mi było ;>
Proszę tylko nie traktować mojego opisu jako pretendującego do obnażania jakichkolwiek obiektywnych prawd na temat tych nauszników. Mi osobiście wystarcza to, że mają fajną regulację położenia pałąka. Są odczuwalnie cięższe od SR-404, z pewnością przekłada się to na bardziej dociążony dźwięk, hehe ;P
Zdecydowanie więcej będę wiedział w sobotę, kiedy mam nadzieję podłączyć je do "mojej" referencji w postaci DACa Chorda będącego własnością kolegi marcowa :)

.